Introdans Interactie & Museum Het Valkhof


 

(On)beperkt houdbaar
Uniek samenwerkingsproject Introdans Interactie en Museum Het Valkhof

Op 7 februari 2011 starten Introdans Interactie en Museum Het Valkhof een uniek samenwerkingsproject. (On)beperkt houdbaar is een museaal dansproject over kunst en erfgoed voor de bovenbouw van het primair en de eerste klas van het voortgezet onderwijs.
Bijzonder is dat leerlingen leren beseffen dat het behoud van cultureel erfgoed, zowel cultuurschatten en kunst als dansrepertoire, van onschatbare waarde is.

Dit scholenproject beslaat 2 uur en vindt plaats in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Tijdens een spannende speurtocht door het museum maken de leerlingen samen met een educatief medewerker kennis met allerlei aspecten die te maken hebben met het conserveren van kunst en erfgoed en op onverwachte plekken stuiten ze op geconserveerde dansstukken. Centrale vragen hierbij zijn: Waarom is het belangrijk deze stukken te bewaren? Is het mogelijk dans te conserveren? Hoe wordt dit het beste gedaan? Gebeurde dit vroeger ook al? Na de inspiratietocht gaan de leerlingen zelf aan de slag onder leiding van de Introdans Interactie dansdocenten. Ze ontcijferen een ‘oude’ dansnotatie en natuurlijk gaan zij zelf dansen.

Voor meer informatie:
Introdans: Annemieke Vervoort, interactie@introdans.nl
Museum Het Valkhof: Odette Straten, o.straten@museumhetvalkhof.nl
Scholen kunnen het project vanaf 7 februari tot medio juni 2011 bezoeken; na de zomer volgt een nieuwe serie. (On)beperkt houdbaar wordt gesubsidieerd door de provincie Gelderland en het Fonds Cultuurparticipatie.

Introdans danst als nooit te voren
Sinds 1971 is Introdans uitgegroeid tot een topdansgezelschap. Met een gezonde ambitie blijft het gezelschap trouw aan zijn missie om de danskunst op hoog niveau te presenteren voor een breed publiek. Vanaf 2009 is Introdans onderdeel van de basisinfrastructuur van het ministerie van OCW. De twee dansersensembles tonen met de Canon van IntrodansTM een gevarieerd en aantrekkelijk modern balletrepertoire. Als stadsgezelschap van Arnhem danst het gezelschap in de Nederlandse theaters en reist wereldwijd: beide ensembles zijn veelvuldig te gast op internationale podia. H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden is Beschermvrouwe van Introdans.

Introdans presenteert moderne balletvoorstellingen binnen de thema’s Oude meesters, Eigentijdse partners, Nieuw talent. Verschillende choreografen creëren voor Introdans balletten, waarin klassieke elementen gecombineerd worden met moderne technieken.
Introdans Ensemble voor de Jeugd presenteert repertoire uit de Schatkist van IntrodansTM, en ook speciaal voor het ensemble gecreëerd werk. In heel Europa is geen vergelijkbaar gezelschap te vinden, dat moderne balletvoorstellingen voor kinderen presenteert. Introdans Ensemble voor de Jeugd bekleedt dan ook een unieke positie.
Introdans Interactie biedt een omvangrijk aanbod van dagprojecten en workshops voor scholen en instellingen, gekoppeld aan de thematiek van de voorstellingen. Ook maakt Introdans Interactie choreografieën met amateurs en organiseert docentendagen, intro-dans-klassen, inleidingen en nabesprekingen.
 
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024 – 360 8805, www.museumhetvalkhof.nl
Open: dinsdag t/m zondag: 11-17 uur; op maandagen in korte vakanties.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen