Bent u moslim of christen? Cursus najaar ’09

BENT U DE BEGELEIDER VAN EEN INTERRELIGIEUZE BIJEENKOMST?

Nederland kent een grote diversiteit aan religies. Mensen met verschillende geloofsovertuigingen ontmoeten elkaar. Het is niet altijd gemakkelijk met elkaar het gesprek aan te gaan. Want: wat zegt men tegen elkaar? Hoe worden opvattingen ter sprake gebracht? Hoe spreekt men elkaar aan met betrekking tot elkaars denkbeelden? Kortom: hoe krijgt een effectieve interreligieuze dialoog precies vorm?

De Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen voert momenteel een wetenschappelijk onderzoek uit over de effecten van de interreligieuze dialoog. De resultaten worden vastgelegd in een boek en ook zullen er meerdere artikelen verschijnen over dit onderzoek. In het najaar zullen de religieuze cursussen worden gehouden. Hierbij is het van belang dat degene die de cursus leiden, kennis hebben van de praktische methodiek voor de interreligieuze dialoog. Stap voor stap worden de basisregels duidelijk, zodat aan het eind van de cursus de cursusleider een ware kenner is van de methodiek en een uitstekende begeleider bij het religieus debat in Nederland.

Waarom zou u meedoen?
In Nederland wordt altijd over van alles en nog wat gediscussieerd. Dat lijkt allemaal makkelijk, maar om een goede discussie te organiseren en mensen te begeleiden tijdens het debat, daar is meer kennis voor nodig. Tijdens deze cursus worden alle aspecten geleerd om een goede gespreksleider en gesprekspartner te zijn in het interreligieuze debat. Alle aspecten van communicatieve methodiek worden aangeleerd, zodat u in de toekomst zelf een interreligieus gesprek kunt leiden. Het cursusmateriaal, een uitgebreid naslagwerk is na afronding eigendom van de cursusleider in spé.

Wie, wat, waar, wanneer, hoe?
Er is niet zoveel voor nodig om mee te doen aan het onderzoek en tegelijkertijd uzelf te ontwikkelen: er worden 6 bijeenkomsten georganiseerd van ongeveer 2 uur. Tijdens de bijeenkomsten bent u, samen met een tweede begeleider, ervoor verantwoordelijk dat de communicatieve gesprekstechnieken aan de deelnemers worden overgebracht. Data, tijdstippen en locatie zijn in overleg. Wel is duidelijk dat het zal plaatsvinden in het najaar van 2009.
Voorwaarde voor deelname is dat u moslim of christen bent of affiniteit heeft met de christelijke of islamitische traditie en midden in de maatschappij staat. Uiteindelijk zullen slechts 15 mensen kunnen deelnemen per cursus, dus het is wel noodzaak u snel in te schrijven. De kosten zijn 25 euro, maar wanneer de gespreksleider bij iedere bijeenkomst aanwezig is, wordt het inschrijfgeld teruggestort. Het cursusmateriaal, inclusief uitgebreid naslagwerk blijft eigendom van de begeleider.

Inschrijven
Mw. drs. Mijke Jetten
Junioronderzoeker Empirische Religiewetenschappen
Faculteit der Religiewetenschappen (kamer E. 14.23)
Radboud Universiteit Nijmegen
Telefoon: 024-3615881 / 06-18293331
Email: M.Jetten@rs.ru.nl
Website: www.nieuwegen.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen