Lint van Ooij 2011 – met 8 stilte plekken


Vlindermeer

Kunstproject ‘Lint van Ooij’ 2011
met 8 stilte plekken

In maart 2011 verschijnt het kunstproject ‘Lint van Ooij’. Er zijn een beperkt aantal van 200 stuks op dvd film verschenen & een gedrukte route- kaart waarop 8 stilte plekken in de route worden aangegeven.

Dit kunstproject ‘fiets & wandelroute’ is mede mogelijk gemaakt door subsidie van Cultuurfonds ‘ Anjer fonds Gelderland ‘ en door stichting Naturama.

Presentatie tijdens Floriade 2012 kunstproject ‘Hemelbloem’ & ‘ Lint van ‘Ooij ’

Lint van Ooij

Het landschap en de ’wegen voor de natuur zijn thema’s die steeds weer terugkeren in het werk van beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen van stichting Naturama. Daarin speelt het landschap en de vliegroute van Vlinders steeds een belangrijke beeldende rol. Vanuit dit concept van’ wegen voor de natuur’ is het ‘Lint van Ooij ’ ontstaan.

In het kunstproject ‘ Lint van Ooij ‘ vormt langzaam een slingerlint van bloemrijke vegetatie gecreëerd in het landschap met daarin 8 stilte plekken in het rivieren landschap.Het lint slingert vervolgens zowel binnen als buitendijks door het rivierenlandschap. Het lint wordt gevormd door vegetatietypen die passen bij de biotopen waar doorheen het lint slingert.
Hierdoor krijgt het lint een beeld van de verscheidenheid aan vegetatietypen in de Ooijpolder. Door een optimaal beheer ( bij voorkeur door vereniging voor landschapsbeheer ‘ De Ploegdriever’ ) wordt een zo groot mogelijk aandeel van bloeiende planten nagestreefd.

Het bloemenlint is niet alleen mooi om te zien maar trekt bovendien veel vlinders en andere insectensoorten aan. Vlinders zijn wat dat betreft ook goede indicatoren voor een kwalitatief goed milieu in stad en landschap. Hierdoor biedt het ‘Lint van Ooij’ een meerwaarde voor de natuur in de Ooijpolder en het rivierenlandschap in de route. Een bioloog omarmt dit initiatief en wil dan ook zorg dragen dat er in de toekomst via een goed maaibeheer, voor een lang seizoen bloemen te zien zullen zijn. De Koninginnenpages kunnen dan de eitjes op hun waardeplanten aan de randen van rivierendijken deze eitjes in ‘stilte’ afzetten.

Boudewijn Corstiaensen
Beeldend kunstenaar
Stichting Naturama

www.vlinderkas.com

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen