Lezing/consult Ifa Orakel in Afrika Museum, 29 okt

Alfred Quenum

LEZING EN CONSULT IFA ORAKEL IN AFRIKA MUSEUM

Yoruba-priester Alfred Quenum geeft lezing over het Ifa orakel en houdt achtereenvolgens privé consulten

Zondag 29 oktober geeft Alfred Quenum in het Afrika Museum een lezing over de werking van het Ifa orakel. De uit Benin afkomstige Alfred is een Yoruba-priester en Kossilaté, dit is één van de hoogste inwijdingsgraden die je als Yoruba-priester kunt halen. Hij raadpleegt het Ifa orakel, een systeem uit de voodoo-religie om een oplossing voor (persoonlijke) problemen te zoeken. Na afloop van zijn lezing heeft het publiek de mogelijkheid om een privé consult te houden met Alfred.

Ifa orakel
Onder andere in Benin schakelt men na de geboorte van een baby het orakel in om het levenspad van de pasgeborene te onderzoeken. Als opvolger van een hoofdpriester was het levenspad voor Alfred snel duidelijk, en na een interne opleiding in de tempel van zijn 7e tot zijn 14e levensjaar is hij zelf jarenlang actief geweest als Yoruba-priester. De bevolking kwam bij hem om het juiste pad (terug) te vinden en andere (persoonlijke) problemen uit te zoeken en aan te pakken. De oorzaak van een probleem kan liggen in het verleden, in een levenswijze, in een vorig leven en zelfs in keuzes van je voorouders. Alfred communiceert door middel van kaurischelpen en een ketting met de god Legba, de orisha goden en de voorouders. Inmiddels woont Alfred al jaren in Nederland, waar hij zijn werkzaamheden voort zet en een praktijk aan huis heeft. Hij reist regelmatig naar Benin om zelf inwijdingsrituelen te ondergaan en zo een nog hoger niveau als priester te bereiken.

Communiceren met orisha’s
Om te kunnen communiceren met de orisha’s, moet Alfred eerst Legba raadplegen. Legba is de poortwachter van elke gemeenschap en de bemiddelaar tussen de mens en de orisha’s onderling. De orisha’s zijn godheden, elk verbonden met en verantwoordelijk voor een bepaalde afdeling zoals Sakpata, die het aarde element vertegenwoordigt. Bij het raadplegen van het Ifa orakel worden er kaurischelpen geworpen en er zijn 64 x 64 verzen die geïnterpreteerd kunnen worden voor de juiste oplossing van het probleem of het antwoord op een vraag.
Het orakel kan mensen de juiste weg wijzen indien er een keuze gemaakt moet worden maar kan ook aangeven welke behandeling bij een ziekte nodig is. Deze behandelingen kunnen bestaan uit rituelen, huis reinigingen, kruiden en adviezen.

Lezing
De lezing start zondag 29 oktober met een ceremonie om de ruimte te reinigen, positieve energie aan te trekken en de voorouders om hun medewerking te vragen. Na afloop van de lezing is er de mogelijkheid om een privéconsult van ca. 15 minuten te reserveren tussen 15.00 en 16.30 uur. Meld je hiervoor vooraf aan door een e-mail te sturen naar info@afrikamuseum.nl

Praktische informatie
Zondag 29 oktober
Voor volwassenen
13.30 – 14.30 uur
Auditorium Afrika Museum
Aanmelden via info@afrikamuseum.nl
Meer informatie www.afrikamuseum.nl

Agenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen