Hoed Couture – Tentoonstelling Museum Het Valkhof

Museum-Het-Valkhof-2014-Hoed-Couture-foto-Jeroen-Snijders
Hoed Couture, foto Jeroen Snijders

Hoed Couture  – Ode aan hoedenontwerper Marianne Jongkind

Museum Het Valkhof – 6 september 2014 t/m 4 januari 2015

Hoedenontwerper Marianne Jongkind viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan presenteert Museum Het Valkhof de tentoonstelling ‘Hoed Couture’. Het publiek kan vanaf zaterdag 6 september genieten van 50 hoeden die Marianne Jongkind in opdracht van gerenommeerde couturiers als Frank Govers, Edgar Vos, Frans Molenaar, Frans Hoogendoorn en Mart Visser heeft vervaardigd. Daarnaast zijn vijf topcreaties naar eigen ontwerp te zien. Er wordt ook werk getoond van 13 hoedenontwerpers, die de kneepjes van het vak bij Marianne Jongkind hebben geleerd. Gelijktijdig zijn bij hoedenspeciaalzaak Cappello in Nijmegen 15 unieke, recent ontworpen hoeden van Marianne Jongkind te zien. Mart Visser zal de tentoonstelling op vrijdagavond 5 september openen.

Hoeden en haute couture op de galerij
In de tentoonstelling zijn 55 hoeden te zien, waarvan 5 hoeden in combinatie met de bijbehorende creaties van couturiers. Bij de hoeden worden foto’s en video-opnames getoond van modeshows waarin deze hoeden te zien zijn. De expositie vindt plaats op één van de mooiste plekken van het museum: de galerij.

Vijftig jaar vakmanschap
Marianne Jongkind zit dit jaar 50 jaar in het vak. Zij heeft zich ontwikkeld als een bijzonder en eigenzinnig ontwerpster met een eigen signatuur. Zij beheerst als geen ander het ambacht van hoeden maken. Couturiers en collega-ontwerpers roemen haar hoogstaande ontwerptechnische oplossingen en oog voor detail.

Eerbetoon aan de leermeester
13 Hoedenontwerpers die bij Marianne Jongkind enkele of meerdere facetten van het vak hebben geleerd, maken als eerbetoon een unieke creatie. Deze hoeden zijn eveneens te zien in de expositie.

Hoeden om te bekijken en te kopen
Gelijktijdig met de tentoonstelling zijn in de Nijmeegse hoeden- en tassenspeciaalzaak Cappello 15 unieke, recent voor deze expositie ontworpen hoeden van Marianne Jongkind te zien. Deze hoeden, alsook de creaties van de dertien bovengenoemde hoedenontwerpers, zijn vanaf 6 september te koop bij Cappello in Nijmegen

Algemene informatie
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59, Nijmegen,
T 024-360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl
Open: di-zo: 11-17 uur
.
Mode NijmegenAgenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen