Hennepkwekerij in paardenstallen – Groesbeek

Groesbeek, 07-10-2014 – De politie heeft dinsdag 7 oktober 2014 in het buitengebied van Groesbeek in twee loodsen achter een woning een hennepplantage ontmanteld met daarin 2000 hennepplanten. In de woning zijn een man (71) en een vrouw (72) aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Via een anonieme melding kwam de politie op het spoor van de kwekerij. Uit warmtemetingen werd duidelijk dat er een hennepplantage in de loodsen zat. Samen met de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie en energieleverancier Liander werd dinsdag over gegaan tot de ontruiming.

Hooibalen
De kwekerij zat verstopt achter een muur van hooibalen. Ook was de eerste etage boven de paardenboxen onder meer benut als kweekplek. In totaal werden 2000 hennepplanten aangetroffen. Tijdens de ontmanteling heeft de politie beslag gelegd op de bezittingen van de verdachten. Er werd beslag gelegd op de woning, een auto, een tractor, een grasmaaier en een heftruck.

De goederen zijn in beslag genomen om illegaal verkregen vermogen van verdachten te kunnen afpakken. De politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst werken daarom nauw samen om hen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.

Wapens
Bij het doorzoeken van de woning werden ook vuurwapens aangetroffen. Het gaat onder meer om twee vuurwapens, twee op vuurwapen gelijkende voorwerpen, een ploertendoder en munitie. Uit onderzoek bleek verder dat de stroom illegaal werd afgetapt. Energieleverancier Liander legt daarvoor een naheffing op. De aangetroffen apparatuur en de planten zijn in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in en maakt proces-verbaal op.

Week van de ondermijning
De ontmantelingsactie vindt plaats in de week van de ondermijning. Een van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van de onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning. Illegale activiteiten zijn bijna niet uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.

Voor meer informatie zie het onderwerp ondermijning op www.politie.nl Ken jij iemand die verdient aan criminaliteit? Tip dan de politie via 0900-8844. Kent de dader jou ook? Bel M. via 0800-7000 en meld misdaad anoniem. Zo kun je een bijdrage leveren aan de veiligheid in je eigen omgeving.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen