Groot onderzoekscentrum Heinz in Nijmegen

Nijmegen, 26 mei 2011

Europees onderzoekscentrum Heinz
belangrijke versterking kennisstad Nijmegen

De gemeente Nijmegen is blij met de vestiging van het Europese innovatiecentrum van het Amerikaanse voedingsbedrijf Heinz in de stad. Burgemeester Thom de Graaf en wethouder Economische Zaken Bert Jeene zien in het besluit een bevestiging van het uitstekende vestigingsklimaat dat de stad biedt aan kennisintensieve bedrijven.

In Nijmegen komt het grootste innovatiecentrum van het concern buiten de Verenigde Staten. Productontwikkelaars, onderzoekers en kwaliteitsmanagers werken hier aan de ontwikkeling van nieuwe Heinz-producten en innovaties. Het bedrijf doet daarmee haar grootste investering in innovatie ooit. Op de korte termijn gaan er ongeveer 100 werknemers aan de slag en de verwachting is dat het innovatiecentrum op termijn aan zo’n 200 mensen huisvesting zal kunnen bieden.

“De vestiging van het Heinz Innovation Center is een prachtige toevoeging aan het internationale economische profiel van de stad en de omliggende regio. Onze economische toekomst zit in de driehoek van voeding, gezondheid en beweging en daar past een groot en internationaal onderzoeks- en innovatiecentrum in de voedingsindustrie uitstekend bij”, vindt burgemeester De Graaf. “De komst van het innovatiecentrum bewijst het belang en de haalbaarheid van onze steeds intensievere relatie met Wageningen. Health Valley rond Nijmegen en Food Valley in de regio Wageningen vormen een logische en sterke combinatie van internationale allure, die zonder twijfel één van de pijlers is van onze Nederlandse kenniseconomie.”

Volgens wethouder Jeene is de keuze van Heinz om zich te vestigen bij Novio Tech Campus belangrijk voor de uitstraling van het high tech park. “Dit internationale innovatiecentrum toont aan dat R&D en innovatie elkaar vinden in Nijmegen. Rond de Novio Tech Campus bundelen we die innovatieve krachten en talenten. Sterke internationale kennisbedrijven bij de campus versterken de aantrekkelijkheid van het gebied. Ik verwacht dat zich de komende tijd meer belangrijke spelers op en rond de campus zullen vestigen.”

Met een omzet van bijna 11 miljard euro vorig jaar en 36.000 werknemers behoort Heinz tot de tien grootste voedingsbedrijven ter wereld. Het bedrijf is bekend als producent van onder meer Heinz tomatenketchup, Honig, Roosvicee, Koninklijke De Ruijter, Venz, Brinta, Karvan Cevitam en Wijko.
 
Bron Gemeente Nijmegen
 

Heinz zet fors in op innovatie
met vestiging Europees onderzoekscentrum in Nijmegen

ZEIST, donderdag 26 mei 2011
Het Amerikaanse voedingsbedrijf Heinz doet haar grootste investering in innovatie ooit met de bouw van het Europese onderzoekscentrum in ons land. In Nijmegen komt het grootste innovatiecentrum van Heinz buiten de VS. Meer dan 100 top-productontwikkelaars gaan er fors inzetten op innovatiekracht.
 
De fabrikant van onder meer de bekende Heinz tomatenketchup, Honig, Roosvicee, Venz, De Ruijter en Brinta legt de lat voor innovatie en kwaliteit hiermee fors hoger zodat de sterke merken van Heinz nog meer zullen groeien.

De aanwezigheid van Heinz in het kennishart van de Nederlandse Food en Health Valley is een flinke opsteker voor het Nederlandse regeringsbeleid dat het binnenhalen van dit soort centra als prioriteit heeft.

“Dit is een versterking van onze ambitie om wereldwijd bekend te staan als kennisland, stelt minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). “Ik ben er trots op dat we Heinz hebben weten te overtuigen voor Nederland te kiezen. Het bewijst dat we tot de top behoren van de agrifoodwereld.”

Verhagen werd hierin gesteund door ambtenaren van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), provincies Gelderland en Utrecht, gemeenten Nijmegen en Zeist, alsook regionale ontwikkelingsmaatschappijen Oost NV en Invest Utrecht, die flink hebben gelobbyed om het paradepaardje van Heinz binnen te halen.

De huidige onderzoeksafdeling van Heinz in Nijmegen dat niet alleen voor Heinz ketchup, maar ook aan innovaties voor merken als Honig, Venz, Roosvicee en Brinta werkt, zal worden geïntegreerd met het nieuwe innovatiecentrum. De bouw moet begin 2013 zijn afgerond.

“We zijn enorm blij dat het hoofdkantoor van Heinz ons de mogelijkheid biedt dit knooppunt van innovatie in Nijmegen te herbouwen. We zitten hier in het hart van de regio waar alle expertise over voeding en gezondheid is gebundeld en bieden daarmee een aantrekkelijk werkplek voor toptalent op het gebied van onderzoek en productontwikkeling”, aldus Mark Atkins, Vice President R&D van Heinz in Europa.

“Het centrum zal in eerste instantie plaats bieden aan rond de 100 medewerkers”, aldus Roel van Neerbos, President Continentaal Europa van Heinz. “Het gaat dan om productontwikkelaars, onderzoekers en kwaliteitsmanagers. Bovendien wordt het gebouw een inspirerende plaats waar consumenten, klanten, onderzoekers en marketingmensen samenkomen om te bouwen aan de nieuwe Heinz innovaties voor de toekomst. “

Van Neerbos: “We willen elite-teams vormen van talenten die door nauw samen te werken nog sneller, beter en meer innovatieve producten ontwikkelen. We willen nog eerder in de supermarkt met een innovatiever assortiment en daarmee ook de dienstverlening aan onze klanten verder verbeteren. Door de kennis over onze producten en de categorieën waarin we opereren te versterken, ondersteunen we de ontwikkelaars in Nijmegen om met snellere en betere innovaties te komen.
We geloven in de kracht van teamwerk. Onze mensen maken het verschil. Door dit team van experts bij elkaar te brengen, vergroten we de slagkracht van onze hele keten en bieden we bovendien voor talent interessante en uitdagende banen met volop groeikansen”

In lijn met de onderzoeksinnovatie zal Heinz ook de Europese ‘supply chain’ organisatie versterken. Om de innovaties optimaal te kunnen ondersteunen, zal Heinz haar Inkoop, Planning en Beheersing van goederentoevoer vanuit één locatie gaan leiden. Deze strategische functies zullen worden gevestigd in het hoofdkantoor van Heinz Continentaal Europe in Zeist. “We hebben veel innovatie kennis verspreid over Europa. Het is beter om deze te bundelen op een en dezelfde plek”, stelt Roel van Neerbos, President Continentaal Europa van Heinz.

Met een omzet van bijna € 11 miljard (2011) en 36.000 werknemers behoort Heinz tot de tien grootste voedingsbedrijven ter wereld. Europa is goed voor een derde van de omzet van het concern.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen