Harrie Gerritz – Museum Het Valkhof


Harrie Gerritz, Something Italian, 1996.

Harrie Gerritz – de verbeelding van het rivierenlandschap
Museum Het Valkhof – 28 mei t/m 7 augustus 2011

Beeldend kunstenaar Harrie Gerritz legt zich al meer dan veertig jaar toe op het weergeven van zijn favoriete landschap: het rivierenlandschap. Wolken boven boomformaties, boeren hekwerken en kerkgebouwen vormen het hoofdmotief in zijn werk. Opvallend is het uitbundige kleurgebruik, dat een zomerse sfeer oproept. Op geheel eigen wijze zet Harrie Gerritz de klassieke Hollandse landschapskunst voort. Museum Het Valkhof presenteert van 28 mei t/m 7 augustus 2011 ‘Harrie Gerritz – de verbeelding van het rivierenlandschap’, een unieke overzichtstentoonstelling van zijn schilderijen, sculpturen en grafiek.

Het karakteristieke land van Maas en Waal, met krachtig oprijzende kerktorens, verkavelde weilanden en rivieroevers vormt al lang een belangrijke inspiratiebron voor Harrie Gerritz. Het landschap blijft hem dierbaar, maar in de loop der jaren is het vertrouwde domein steeds meer een landschap in gedachten geworden. Concrete aanknopingspunten zijn verdwenen, er is geen duidelijke herkenbaarheid meer. De kunstenaar geeft een gevoelssfeer weer, die getuigt van belevenissen en herinneringen aan een geliefde landstreek.

In de gestileerde beeldtaal van Harrie Gerritz staat de beleving van zijn favoriete landschap centraal. De contouren van een geïsoleerd kerkgebouw, een versterkte toren, een hekwerk of een boerenschuur blijven bijna zichtbaar, meestal neergezet in heldere, expressieve kleuren.

Tegenwoordig heeft de kunstenaar genoeg aan enkele summier aangeduide horizontale en verticale lijnen, of alleen maar een paar strepen en vlakken. “Mijn werk is steeds abstracter geworden. Ik hoef niet meer naar buiten te gaan om het landschap te bekijken. Ik werk steeds meer met de herinneringen uit het landschap. In het atelier verwerk ik de tekens tot compositie, en het licht, het seizoen gaat er overheen”, aldus Harrie Gerritz.

Behalve een overzicht van zijn schilderijen, gouaches en grafiek realiseert de kunstenaar een bijzondere installatie. De nog zelden tentoongestelde – eveneens sterk door het rivierenlandschap geïnspireerde – sculpturen van Harrie Gerritz worden getoond in samenspel met de videokunst van de kunstenaars Jürgen Chill en Gunnar Sandmann. De combinatie van kunstvormen levert een symbiose van beeld en geluid op waarin natuurelementen een hoofdrol spelen.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T 024-360 88 05, www.museumhetvalkhof.nl

Open: di-zo: 11-17; op de maandagen in de korte vakanties.

Kosten entree: 17 jaar en ouder € 7,00; 4 t/m 16 jaar € 3,50; 65+ € 5,00; Museumkaart gratis.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen