Groeten uit het Heilig Land – expo Orientalis

Ansichtkaart Jaffapoort - Foto: CKD Radboud Universiteit Nijmegen

‘Groeten uit het Heilig Land’ – briefkaarten en souvenirs
Expositie in Museumpark Orientalis

t/m 1 november 2015

Sinds de 4e eeuw reizen christelijke pelgrims naar het Heilig Land. In de 18e eeuw ontstaat een nieuw soort reiziger, de toerist. Aan het eind van de 19e eeuw vermengen deze vormen van reizen. ‘Groeten uit het Heilig Land’ gaat over de eerste generaties van toeristen-pelgrims. Met objecten uit de collecties van het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie en het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit en van Museumpark Orientalis. De getoonde objecten zijn o.a. originele briefkaarten, souvenirs en reisboekjes.

De expositie geeft een beeld van de georganiseerde pelgrimsreizen van de eerste helft van de 20ste eeuw. Toen men nog met de boot en trein reisde naar het Heilig Land. De expositie gaat iets dieper in op één specifieke reis. In 1905 nam een groep pelgrims, waaronder de oprichters van de Heilig Land Stichting, de trein naar Marseille om daar de boot te nemen naar Griekenland. Na een tussenstop op het heilige eiland Athos, voeren ze door naar Constantinopel (nu Istanbul) om uiteindelijk aan land te gaan in Akko, toen onderdeel van het Ottomaanse Rijk, nu een stad in het noorden van Israël. Vervolgens bezocht men alle heilige plaatsen, onderwijl souvenirs verzamelend en ansichtkaarten versturend. Weer thuis werd het reisverhaal gepubliceerd in het ”Gedenkboek van den eersten Nederlandschen pelgrimstocht naar het Heilig Land”.

Tijdens de pelgrimstocht ervoeren de oprichters van de Heilig Land Stichting dat het bezoeken van de heilige plaatsen hun eigen geloofsbeleving intensiveerde. Daarom richten zij de Heilig Land Stichting in 1911 op, als pelgrimsoord voor gelovigen die niet in staat waren naar het Heilige Land zelf te gaan. De expositie is tot en met 1 november 2015 te bezichtigen in het Binnenmuseum van Museumpark Orientalis.

Meer info: www.museumparkorientalis.nl

Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
024-3823110
info@museumparkorientalis.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen