Eerste Groesbeekse Bosdag, 21 dec

Overasselt, 4 december 2014

Groesbeekse Bosdag : van boom tot plank

Op 21 december organiseert Staatsbosbeheer op natuurkampeerterrein Groesbeek de allereerste Groesbeekse Bosdag! Het evenement staat in het teken van het bos en de houtoogst in Groesbeek. Daarnaast zijn er allerlei interessante standjes aanwezig en worden er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. U bent op deze dag tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom! De toegang is gratis.

Met het thema ‘van boom tot plank’ wil Staatsbosbeheer laten zien hoe in het Groesbeekse Bos hout wordt geoogst. U kunt tijdens één van de rondleidingen hier uitleg over krijgen. Geheel in de sfeer van het thema is een aantal grote houtoogstmachines aanwezig die momenteel worden gebruikt bij de houtoogst in het Groesbeekse Bos. Er worden demonstraties gegeven hoe dat vroeger gebeurde: u kunt zien hoe een paard op spectaculaire manier boomstammen uit het bos sleept. Een mobiele zaagmachine laat ter plaatse zien hoe van deze boomstammen planken worden gezaagd. Een professionele houtkunstenaar laat zien hoe hij met zijn motorzaag uit blokken hout prachtige kunstwerken maakt. Met hout van eigen bodem.

Naast de activiteiten rondom het centrale thema zijn er nog verschillende andere dingen te doen. Zo zijn onder andere Werkgroep Milieubeheer Groesbeek, het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en Vereniging Het Reewild ook aanwezig. Kinderen kunnen vetbolletjes maken voor de vogeltjes of laat je schminken terwijl je een lekkere pannenkoek eet. Voor alle ouders en grootouders is er naast koffie en thee ook een kop soep of een echte Groesbeekse reefkoek verkrijgbaar.

Hout is prachtige, milieuvriendelijke én hernieuwbare grondstof. Het wordt vanuit de natuur geleverd aan de mens. En als de mens er goed voor zorgt, zit er een stevige continuïteit in die groei. Voor een goede groei van hout (jonge bomen), is het nodig om frequent de volwassen bomen te oogsten. Bossen waarin Hollands hout groeit bieden ook nog eens een gezonde omgeving voor mensen om in te recreëren en voor flora en fauna om in te leven. Door dit continuproces blijven deze ecosysteemdiensten in takt. Bos blijft bos!

Datum: zondag 21 december 2014;
Tijd: van 11.00-16.00 uur;
Kosten: gratis;
Locatie: natuurkampeerterrein Groesbeek, Ds. J.A. Visscherlaan 2, Groesbeek

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen