Groene parkeerautomaten – betalen met PIN

Nijmegen, 10 november 2011

Overal betalen met PIN dankzij nieuwe, ‘groene’ parkeerautomaten

Nijmegen krijgt nieuwe parkeerautomaten. Vanaf 14 november worden de oude automaten ‘op straat’ vervangen door nieuwe machines die zijn voorzien van de mogelijkheid om naast creditcard, muntgeld (alleen in de binnenstad) en chipknip ook met PIN te betalen. Vervanging van de automaten neemt een aantal weken in beslag.

De nieuwe parkeerautomaten voldoen aan de Europese standaard voor elektronisch betalen. Dat betekent dat ook buitenlandse gasten met hun eigen bankpas kunnen betalen. De machines in het centrum en op de parkeerterreinen Wedren en Julianaplein accepteren bovendien muntgeld. Alle nieuwe automaten werken volledig op zonneënergie.

De nieuwe parkeerautomaten zijn voorzien van een touchscreen. Parkeerders geven bij aanvang hun kenteken in. Dit kenteken wordt na betaling van het parkeergeld opgeslagen in een centrale database. Door het scannen van de kentekens en het raadplegen van deze database kunnen parkeercontroleurs zien of het parkeergeld is voldaan. Na het verstrijken van de betaalde parkeertermijn, wordt het kenteken automatisch uit de database gewist. De kentekens worden dus niet blijvend opgeslagen en ook niet gekoppeld aan gegevens van de RDW.

De gemeente registreert alle parkeertransacties. Daardoor krijgt de gemeente zicht op de parkeerdruk per locatie. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt bij het maken van nieuw parkeerbeleid en het aanbieden van actuele reisinformatie aan parkeerders. Door automobilisten te verwijzen naar plekken waar nog parkeerplaatsen beschikbaar zijn, wordt zoekverkeer beperkt.

De plaatsing van nieuwe automaten past in de aanpak van de gemeente om de parkeerbelasting (vergunningen en parkeertickets) zoveel mogelijk digitaal af te handelen. Ook parkeervergunningen kunnen binnenkort (naar verwachting april 2012) digitaal aangevraagd en aan de hand van kentekens gecontroleerd worden. Daarnaast biedt de gemeente gsm-parkeren aan, de mogelijkheid waarbij parkeerders hun parkeergeld met hun mobiele telefoon voldoen.

Bron Gemeente Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen