Groen Geregeld – tuinen en gemeentegrond

Nijmegen, 30 januari 2012

Gemeente in gesprek met bewoners over eigendom grond

De gemeente start binnenkort het project Groen Geregeld. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Doel van het project is een eind te maken aan situaties waar inwoners van Nijmegen stukken gemeentegrond, al dan niet bewust, in gebruik hebben.

Het probleem dat burgers gemeentegrond in gebruik hebben, bestaat al jaren. Eerder heeft de gemeente via het project Geannexeerde Gronden geprobeerd hier een eind aan te maken. Dit is maar ten dele gelukt. In veel gevallen was er geen overeenstemming te bereiken met bewoners, omdat er slechts keuze was tussen aankoop en teruggave. De eerste optie was vaak te duur voor burgers, de tweede niet altijd haalbaar. Daarom heeft het college nu besloten ook de mogelijkheid tot het sluiten van een bruikleenovereenkomst aan te bieden. Hierbij kunnen bewoners gebruik maken van een stuk gemeentegrond en het onderhoud verzorgen en worden er afspraken gemaakt over ieders verantwoordelijkheden.

Burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat dit project een succes wordt. De huidige situatie, die op ongeveer 1.000 adressen met name in Dukenburg en Lindenholt bestaat, leidt tot rechtsongelijkheid en het niet meer kunnen plegen van onderhoud. Ook is de gemeente als eigenaar van de grond verantwoordelijk voor de veiligheid. Verder moeten nutsbedrijven indien nodig gegarandeerd toegang hebben tot sommige stukken grond, wanneer daar werkzaamheden nodig zijn.

Binnenkort start een speciaal voor het project aangestelde functionaris met een pilot in Dukenburg. Via individuele benadering, gericht op de persoonlijke situatie, wordt gekeken wat de beste oplossing is. Aan de hand van de ervaringen die hier opgedaan worden, ontwikkelt de gemeente een aanpak voor de rest van de stad. Het project Groen Geregeld moet in 5 tot 7 jaar zijn afgerond.

Bron Gemeente Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen