Gofferttreintje mogelijk vanaf 2019 weer terug

Gofferttreintje - foto Stoomgroep De Goffert

Nijmegen, 23 november 2017

Gofferttreintje is een jaar op weg en komt op stoom

Op 23 november organiseerde Stichting Stoomgroep de Goffert een informatieavond in de zaal van Kinderboerderij de Goffert. Donateurs, vrijwilligers en geïnteresseerden werden bijgepraat over de stand van zaken: het Gofferttreintje zal naar verwachting vanaf 2019 weer gaan rijden.

De avond begon om 19.00u en duurde tot 21.00u. Onder de aanwezigen bevonden zich geïnteresseerde buurtbewoners, aspirant-vrijwilligers en leden van de pers. Het bestuur van de stichting organiseerde de avond om de vele geïnteresseerden en donateurs op de hoogte te brengen van de status van het project.

De stichting is ruim een jaar onderweg en heeft al veel bereikt. Penningmeester Robert Quint onthulde aan de aanwezigen: “We hebben het afgelopen jaar ontzettend veel positieve reacties gehad en er is buitengewoon gul gegeven. Inmiddels hebben we al 15.000 euro opgehaald voor de terugkeer van het Gofferttreintje. Ook is er uitzicht op een grote subsidie van de provincie Gelderland.”

Ook de gemeente Nijmegen heeft haar steun toegezegd. Met hulp van de lokale politiek onder leiding van SP gemeenteraadslid Stijn Vat heeft het project een eigen plaats op de gemeente-agenda verworven. “Ik vind het een heel sympathiek project. Als het lukt om de Gofferttrein terug naar Nijmegen te brengen, zal dat voor het Goffertpark en de omliggende wijken een flinke opsteker zijn.” aldus Stijn Vat eerder deze week.

Het bestuur van de Stoomgroep heeft een duidelijk draaiboek in het hoofd. Voorzitter Pim Egbertzen: “Het belangrijkst is het nu om de trein terug naar Nederland te krijgen. We willen niet riskeren dat hij aan een andere partij wordt verkocht. Als de trein eenmaal terug is, zal de verdere realisatie ook veel vlotter verlopen. Strukton Infra heeft al aangegeven de spoorstaven te willen terugleggen. Kinderboerderij De Goffert heeft zijn steun ook toegezegd en is momenteel onze belangrijkste partner. Als alles zo doorgaat als het nu gaat, rijdt de trein in 2019 weer door het Goffertpark.”

Sinds initiatiefnemer Jordi Wouters in 2016 het project startte, is er al veel media-aandacht geweest. Zo haalde het treintje al Hart van Nederland en ook de Gelderlander heeft er meermaals over bericht. Een online petitie haalde ruim 1.800 handtekeningen op. De reacties uit Nijmegen zijn zeer enthousiast.

In het Goffertpark heeft van 1971 tot en met 2012 een treintje gereden. Aanvankelijk was dit een dieseltrein, maar in 1985 werd stoomlocomotief Rollecate aangeschaft. Deze trein, gebouwd door de bekende Nederlandse modelbouwer Kees Neve, reed oorspronkelijk op kolen. Een aantal jaar geleden is de trein aangepast, zodat hij op veel milieuvriendelijkere houtpellets kan rijden.

Informatie Nijmegen  –  www.stoomgroepdegoffert.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen