Geel als citroen, rood als tomaat verlengd – Museum Het Valkhof

Expositie verlengd t/m 31 januari 2021

Nijmegen, 11 augustus 2020

Museum Het Valkhof verlengt tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat; tentoonstelling De Pest naar februari 2021

Museum Het Valkhof verlengt de recent geopende tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat van Erik Mattijssen en Ineke Hans tot en met 31 januari 2021. Deze feelgood tentoonstelling waar veel animo voor is, krijgt daarmee gedurende ruime tijd het hoofdpodium in het museum. Het biedt eenieder de kans de expositie op rustige wijze, geheel ‘coronaproof’ te bekijken. De tentoonstelling De Pest, die Geel als citroen, rood als tomaat opvolgt, schuift daarmee ook op: deze zal worden geopend op 25 februari 2021, en loopt tot en met 30 mei.

Geel als citroen, rood als tomaat toont de samenwerking tussen twee Gelderse toptalenten met internationale bekendheid: meubel- en productontwerper Ineke Hans en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen. Zij werden door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk. Het resultaat is een feest van kleur. In schril contrast met de huidige coronacrisis laat Geel als citroen, rood als tomaat een optimistisch geluid horen.

De omvangrijke tentoonstelling De Pest neemt de grote pestepidemieën, die Europa eeuwenlang in hun greep hielden, als uitgangspunt. De tentoonstelling laat zien hoe de besmettelijke ziekte zijn sporen naliet in de mens, kunst en cultuur, en nog altijd kunstenaars inspireert. Met een combinatie van oude meesters, historische objecten en hedendaagse kunst verbindt de tentoonstelling de geschiedenis van de pest aan de wereld van nu.
De Pest laat zien wat een onbekende, fatale en ogenschijnlijk willekeurige ziekte met mens en samenleving doet. Van een diepgewortelde angst voor besmetting en dood, tot het zoeken naar troost en houvast in (bij)geloof en de (bio)medische wetenschap. Hoe dat voelt weten we tegenwoordig maar al te goed.

Tentoonstellingsprogramma Museum Het Valkhof:

Naast de vaste collectie is nu te zien:

Geel als citroen, rood als tomaat. Vliegende Hollanders, Gelderse Toptalenten II.
Erik Mattijssen en Ineke Hans
t/m 31 januari 2021

Under Construction | Anne Wenzel
t/m 6 december 2020

Andreas Hetfeld – Het gezicht van Nijmegen
In het museum: t/m 13 december 2020
Tevens op eiland Veur-Lent in de Waal

Romeinenwerkplaats
t/m 31 december 2021

Cool Collection I – Ritme.Vorm.Blauw
t/m 4 januari 2021

Call to Commit
T-shirts met een missie – Susan Barnett
t/m 22 november 2020

Binnenste Buitenland
Tentoonstelling en wandelparcours
t/m 1 november 2020

Verwacht:

Kunstluis 2020 – Bart Drost
Zeven korte interventies, houd voor datum en tijd de website of sociale media in de gaten.
De eerstvolgende interventie vindt plaats van 1 t/m 6 september

Cool Collection II – Folkert de Jong
28 januari t/m 31 december 2021

De Pest
25 februari t/m 30 mei 2021

Rettet den Wald!
25 juni t/m 19 september 2021

Meer info: tentoonstellingen.museumhetvalkhof.nl

 

Nijmegen, 26 mei 2020

Museum Het Valkhof heropent met kleurrijke tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat

Ineke Hans & Erik Mattijssen

Museum Het Valkhof opent 21 juni 2020 de deuren weer met de feel-good tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat. De tentoonstelling is een tweede in de serie Vliegende Hollanders, Gelderse toptalenten, waarin telkens twee kunstenaars als een balancing duality voor het voetlicht worden gebracht. Lag in 2019 de focus op de verbinding tussen jong en oud, in 2020 ligt deze op de verstrengeling van kunst en design. In deze kleurrijke tentoonstelling worden de Gelderse meubel- en productontwerper Ineke Hans (1966) en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen (1957) door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk. Het verrassende, zinnenprikkelende resultaat van deze twee aan elkaar gewaagde grootheden is van 21 juni tot 13 september te bewonderen in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Ontwerp zonder ‘opsmuk’
Met Gelderse én internationale roots (ArtEZ Arnhem en Royal College of Art London) specialiseert de deels in Berlijn wonende en werkende Ineke Hans (1966) zich in product- en meubel design. Ze laat zich voor haar gebruiksobjecten inspireren door zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken, alsook het boerenverstand, materialen, folklore en het menselijke gedrag. Functionaliteit en nuchterheid staan bij Hans hoog in het vaandel. Een product moet toegankelijk zijn, maar tegelijkertijd bijzonder. Hans is een overduidelijk Nederlandse ontwerpster die vanuit een maatschappelijk bewust perspectief duurzaam ontwerpt en daarin de sociale veranderingen en ontwikkelingen van onze maatschappij meeneemt en bevraagt. Dat ziet ze als een proces van creatief denken en puzzelen tot het klopt. Het resultaat: een oeuvre aan producten ‘zonder opsmuk’ en prijswinnende ontwerpen.

Proustiaanse stillevens
De interesse van Erik Mattijssen (1957) ligt net als die van Hans bij object en interieur. De kunstenaar verbindt zijn voorkeur voor specifieke kleuren aan zijn liefde voor de typografie en productreclame uit de vooroorlogse jaren. Mattijssen weet op een bijna Proustiaanse wijze persoonlijke herinneringen in beeld te brengen die refereren aan ons collectieve geheugen. Uit zijn werk spreekt een zekere melancholie, soms een vleug van nostalgie. Je wordt erin meegevoerd naar plekken die je vaag bekend voorkomen, een slaap- of huiskamer, een keuken, een winkel met een rijkdom aan voedselwaren die niet langer op de markt lijken te zijn. Zijn minutieuze aandacht voor detail verleidt de kijker tot steeds opnieuw ontdekken; een kat die onder een sprei slaapt, een rolletje naaigaren, een puntenslijper.

De verstrengeling van kunst en design
In Geel als citroen, rood als tomaat verkennen Ineke Hans en Erik Mattijssen elkaars werk en reageren op elkaar. Ze vullen elkaar aan, versterken, bevragen of becommentariëren elkaar. Soms is de intuïtie leidend, soms de vorm of de inhoud. Vaker is het de verwantschap in de grote liefde voor het object, voor elkaars verzamelingen die niets en ook alles met elkaar gemeen hebben. Verzamelingen van bijzondere voorwerpen met opmerkelijke functies, of van objecten met herinneringen aan lang vervlogen tijden. Hans en Mattijssen maken een tentoonstelling vol prachtige combinaties en onverwachte koppelingen, die nu en dan schuren, maar vaker in elkaar op te lijken gaan. Steeds opnieuw zijn kleur, vorm en betekenis vrolijk verbindende elementen. Een bezoek aan Geel als citroen, rood als tomaat is als een zintuigenprikkelend avontuur.

De tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat is van 21 juni tot en met 13 september te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. In verband met de landelijke coronamaatregelen zal het enkel mogelijk zijn om het museum te bezoeken met een vooraf besteld online ticket met tijdslot. Deze kunnen binnenkort op tentoonstellingen.museumhetvalkhof.nl worden gereserveerd.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen