Van Limburg Festival – Programma SOIREE

Programma soiree 2009 bekend

MIDDELEEUWSE SOIREE met
VIERDE GEBROEDERS VAN LIMBURG LEZING

De Stichting Gebroeders van Limburg nodigt iedereen van harte uit voor een middeleeuwse soiree in de Stevenskerk te Nijmegen op zaterdagavond 29 augustus 2009. Als de avond valt en de vuren worden ontstoken in het middeleeuws kampement bieden wij een sfeervolle avond met middeleeuwse muziek, een boeiende lezing en de preview van het middeleeuws mirakelspel Mariken.

De inloop is tussen 19.30 en 20.00 uur. Om 20.00 start het programma, duur plm 2 uur.

Programma

– Welkomstwoord
– Presentatie Jubileumboek Stef Verstraaten
groot formaat lustrumboek met verbluffende foto’s van liefst 200 figuranten
– Middeleeuwse zang door Doreen van den Bosch en Jan Nissen
Gebroeders van Limburg lezing door Rob Dückers
over het getijdenboek van Katharina van Kleef en de relatie tot de Gebroeders van Limburg
– Middeleeuwse zang door Quod Libet
– Preview middeleeuws mirakelspel Mariken van Nieumeghen
scène: het wagenspel Masscheroen! De strijd tussen Mariken, God en de duivel…
– Een hapje en drankje in middeleeuwse stijl
– Mogelijkheid het middeleeuws kampement te bezoeken

Kaarten (€ 7,50 pp in de voorverkoop excl. reserv.kosten) zijn verkrijgbaar bij de Primerawinkels en via de website www.gebroedersvanlimburgfestival.nl. Kaarten aan de deur € 10,- . Voor leden van ’t Geselscap,Vrienden van de Gebroeders van Limburg, is de entree gratis; voor aanmelding zie website.

Toelichting

Hoe ziet de nieuwe uitvoering van Mariken van Nieumeghen eruit?

Op de Soirée van vorig jaar jaar riep prof. Herman Pleij de Nijmeegse bevolking op om dit mirakelspel eindelijk weer eens op te voeren. Dat was niet tegen dovemansoren! Tijdens het Gebroeders van Limburg Festival gaat de nieuwe uitvoering als middeleeuws locatietheater in première en u krijgt daar als allereerste een belangrijke scène uit te zien: het wagenspel Masscheroen! De strijd tussen Mariken, God en de duivel…
Omdat ons festival vijf jaar bestaat en in korte tijd is uitgegroeid tot het grootste middeleeuwse festival van ons land hebben we wat te vieren. Als eerbetoon aan de kunst van de drie broers en de inzet van vele vrijwilligers die de afgelopen jaren wonderschone kledingstukken hebben vervaardigd, heeft fotograaf Stef Verstraaten het afgelopen jaar een uniek fotoboek gemaakt. Dit groot formaat lustrumboek wordt tijdens deze avond voor het eerst officieel gepresenteerd. Maar liefst 200 figuranten staan in verbluffende foto’s afgebeeld. Een aantal foto’s worden in de kerk geëxposeerd, maar U kunt het boek ter plekke ook kopen.
Mediëvist Rob Dückers, dé deskundige van de Gebroeders van Limburg, medesamensteller van de succesvolle expositie in 2005 in Museum Het Valkhof, zal de vierde Gebroeders van Limburglezing verzorgen. Omdat hij tevens gastconservator is van de aankomende toptentoonstelling in dit museum over het Getijdenboek van Katherina van Kleef, is hij bij uitstek in staat beide werelden met elkaar te verbinden.
Dat alles omringd met middeleeuwse (koor) muziek van Nijmeegse groepen en een authentiek middeleeuws kampement van burgers en soldaten. Na afloop genieten we van een middeleeuwse versnapering en een goed glas De Berrywijn onder begeleiding van sfeervolle muziek.
 
Meer info Gebroeders Van Limburg Festival

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen