Film CineMec Nijmegen: Gladiator op zondag

Gladiatoren - foto Museum Het Valkhof

CineMec Nijmegen en Museum Het Valkhof presenteren Gladiator op zondag

Zondag 19 februari om 14.00 uur

In samenwerking met Museum Het Valkhof en de tentoonstelling’Gladiatoren, helden van het Colosseum vertoont CineMec Nijmegen Gladiator, het met vijf Oscars bekroonde heldenepos op zondag 19 februari om 14.00 uur. Deze spektakelfilm wordt ingeleid door Dr. Daniëlle Slootjes van de Radboud Universiteit Nijmegen. Gladiator is eenmalig te zien bij CineMec, de tentoonstelling in Het Valkhof loopt tot en met 5 maart 2017. Bezoekers van de tentoonstelling profiteren van korting op de film en vice versa.

Romeinse historie bij CineMec
De gladiatoren van de Romeinse tijd blijven tot de verbeelding spreken. Dat geldt zeker ook voor Nijmegen met een rijk Romeins verleden. In het kader van de tentoonstelling Gladiatoren, helden van het Colosseum in Museum Het Valkhof vertoont CineMec de moderne klassieker Gladiator. De film wordt voorzien van een interessante inleiding door historica Dr. Daniëlle Slootjes. Slootjes is universitair docent en onderzoeker bij de Opleiding Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is gespecialiseerd in de Romeinse tijd en doet onderzoek naar crowd control in de stad Rome. In deze korte lezing voorafgaand aan de film laat zij zien op welke wijze de Romeinse geschiedenis een inspiratiebron voor de film vormde. Mag een fictieve film voorbijgaan aan de historische werkelijkheid? Doet artistieke vrijheid afbreuk aan de kwaliteit van de film? Of is dat geen bezwaar voor een grote Hollywood productie?

De film: een groots heldenepos
Gladiator vertelt het verhaal van keizer Antonius Marcus Aurelius die generaal Maximus (Russell Crowe) tot zijn opvolger verkozen heeft. Commodus (Joaquin Phoenix), de zoon van de keizer, heeft echter andere plannen en laat de generaal en zijn gezin vermoorden. Maximus overleeft de aanslag en weet te ontsnappen. De voormalige generaal is uit op wraak… Gladiator van regisseur Ridley Scott werd genomineerd voor 12 Oscars en won er vijf, waaronder Beste Film en Beste Mannelijke Hoofdrol (Russell Crowe) .

De tentoonstelling Gladiatoren, helden van het Colosseum
Museum Het Valkhof neemt je mee naar het oude Rome. Naar het Colosseum met zijn openbare executies, wilde dieren en schouwspelen. De bezoeker krijgt meer dan ooit een kijk in het leven, de angsten en de euforie van de gladiatoren. Een barbaarse wereld? Niet voor de Romeinen. De bloederige gevechten stonden symbool voor de militaire successen die het Romeinse Rijk groot maakten. De gladiatoren waren helden!

Film en korting
De prijs van een filmticket voor Gladiator is inclusief een drankje na afloop. Bezoekers van de tentoonstelling en Vrienden van Het Valkhof krijgen op vertoon van hun museumticket of kaart €5,- korting op de film. Bezoekers van de film krijgen op vertoon van hun filmticket €5,- korting op de entreeprijs van het museum. Deze aanbieding geldt tot en met 5 maart 2017.

Waar & wanneer
CineMec Nijmegen zo 19 februari 14.00 uur
Duur ca. 155 minuten
Tickets € 12,50 p.p. incl. drankje (€7,50 voor bezoekers van de tentoonstelling en Vrienden van Het Valkhof)
Info & tickets www.cinemec.nl/events/gladiatorwww.museumhetvalkhof.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen