Expositie Lieve Blancquaert in Museum Het Valkhof

Lieve Blancquaert bij een van haar 'dialogen' - foto: Bert Beelen

Nijmegen, 23 april 2018

Fotografe Lieve Blancquaert exposeert in Museum Het Valkhof

Tot en met 26 augustus 2018 is in Museum Het Valkhof werk van de Gentse fotografe Lieve Blancquaert (1963) te zien in de presentatie ‘5 dialogen’. Blancquaert is gefascineerd door de manieren waarop al eeuwenlang emoties worden verbeeld. Voor deze presentatie zocht ze naar werken uit de collectie van Museum Het Valkhof die in dialoog kunnen gaan met haar eigen werk en maakte vijf intrigerende combinaties.

Eén van de dialogen heeft te maken met het indrukwekkende laatmiddeleeuwse beeld van Maria, die vol verdriet treurt om de dood van haar zoon. Blancquaert zet er een gefilmd portret tegenover van een moeder in Zaatari, een vluchtelingenkamp in Jordanië. Zij stelde deze moeder maar één vraag: ‘Vertel mij het leven van je zoon, vanaf het moment dat hij in je groeide tot vandaag.’ Zonder haar te verstaan, hoor je als bezoeker haar angst en wanhoop, dat ze hem al twee jaar kwijt is en dat ze bang is dat ze hem niet meer vindt en nooit meer zal zien.

Net als kunstenaars van toen, laat Lieve Blancquaert de bezoeker kijken en luisteren, en denken over universele gevoelens van onmacht, angst en pijn.

Op vrijdag 15 juni is Lieve Blancquaert te gast in het Valkhof Kunstcafe, start 17.00 uur, toegang gratis.

Voor meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
Nijmegen, T 024 – 360 88 05

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen