Expositie de Lentse Waard – Museum Het Valkhof

De Lentse Waard - foto René van der Burgh

Bijzondere ode aan de Lentse Waard in Museum Het Valkhof

Expositie Van Nature – de Lentse Waard
17 november t/m 17 december 2015 (deze expositie is helaas eerder gestopt)

Indringende muzikale solo’s en foto’s die het samenspel van mens en natuur in de Lentse Waard weten te vangen. Fotograaf René van der Burgh en muzikant Gerwil Kusters lieten zich inspireren door de metamorfose van dit natuurgebied. Van 17 november 2015 tot en met 14 februari 2016 is op de galerij van Museum Het Valkhof de expositie ‘Van Nature – de Lentse Waard’ te zien én horen.

De Waal heeft een ontembaar verlangen naar de Noordzee. En in zijn enthousiasme wil hij nog weleens buiten zijn oevers treden. Om dat te voorkomen, krijgt hij ter hoogte van Nijmegen een bypass. Niet door de stad, maar aan de overkant, in natuurgebied Lentse Waard.

Vogels en graafmachines
Het bewuste gebied bevindt zich in de uiterwaarden, ten oosten van de Waalbrug. Het is een bijzondere plek waar normaal de smient en kolgans huizen, de graspieper en rietgors broeden, en de torenvalk en steenuil naar voedsel zoeken. Lange tijd was de natuur hier de baas. Maar begin dit jaar zijn de graafmachines gearriveerd. De start van een ingrijpende verandering.

Improvisaties
Fotograaf René van der Burgh en rietblazer/musicus Gerwil Kusters lieten zich door het samenspel van mens en natuur inspireren. Dit jaar hebben zij de metamorfose van de Lentse Waard in beeld, geluid en muziek weten te vangen. Daar zijn zij op 1 januari 2015 mee gestart. Vervolgens waren ze elke eerste dag van de maand in het gebied te vinden. Elke keer startte Gerwil exact om 12.00 uur zijn improvisatie. René legde zowel de muzikant als de natuur vast tijdens de improvisatie, vaak met aan de horizon de contouren van Nijmegen en de Waalbrug. Het resultaat was elke keer wezenlijk anders. Dat kwam niet alleen door de werkzaamheden in het gebied, maar ook door de wisselende seizoenen.

Werk in uitvoering
Op het moment van opening van de expositie ‘Van Nature – de Lentse Waard’ worden in Museum Het Valkhof elf foto’s en muziekstukken gepresenteerd. Wie vervolgens uit het raam kijkt, ziet in de verte het gebied waar dit kunstproject tot stand is gekomen. Of beter gezegd: tot stand komt. Op 1 december trekken Gerwil en René namelijk nog één keer met muziekinstrumenten en fotoapparatuur het gebied in om het afsluitende audiovisuele portret te maken.

OVER DE MAKERS

René van der Burgh is een fotograaf die zich door onverwachte schoonheid laat inspireren. Hij weet hoe belangrijk plek en tijdstip zijn voor de kracht van het beeld, maar speelt dus ook graag met toeval. Tijdens dit project heeft hij zich voor een groot deel door de muziek laten leiden. Dat leverde vaak net een ander perspectief op: een uniek beeld dat aansluit bij de emotie die de melodie oproept.

Gerwil Kusters is een professioneel rietblazer van saxofoons, klarinetten, duduk en andere instrumenten. Zijn passie voor muziek heeft ertoe geleid dat hij blazer is van Parne Gadje, een cultband die op binnen- en buitenlandse podia optreedt. Daarnaast is hij een bevlogen muziekdocent in Lent en initiatiefnemer van onder andere het trio Yabani en ‘Van Nature – de Lentse Waard’.

Voor meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl

Algemene museuminformatie
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, 024 – 360 88 05,
Open: dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur en op maandagen tijdens de korte vakanties.

Meer ExpositiesAgenda Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen