Dodenherdenking in Nijmegen, 4 mei

Dodenherdenking Nijmegen op 4 mei 2020

Door de coronamaatregelen verloopt de dodenherdenking op 4 mei anders dan andere jaren. Het is niet mogelijk om samen te komen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken.

Op de Kitty de Wijzeplaats staat Rabbijn M. Levin samen met burgemeester Bruls stil bij de Joodse slachtoffers. Zij doen dit samen met andere betrokkenen die online aanwezig zijn. Er kan geen publiek aanwezig zijn. De officiële herdenkingsdienst in de Sint Stevenskerk gaat niet door.
Burgemeester Bruls zal voorafgaand aan de nationale dodenherdenking een overdenking houden bij het Jan van Hoofmonument op het Traianusplein. Ook daar kan geen publiek aanwezig zijn. Om toch verbonden met elkaar te zijn, zal de korte ceremonie bij het Jan van Hoofmonument (de vaandeldrager) live worden uitgezonden via de Facebookpagina van de gemeente Nijmegen. De krans die door burgemeester Bruls wordt gelegd zal namens iedereen zijn die normaal gesproken aanwezig is, fysiek of in gedachte, bij deze herdenking zodat iedereen veilig thuis kan blijven.

Programma
· Kitty de Wijzeplaats
Rabbijn M. Levin en burgemeester Bruls lezen om 18.00 uur de namen voor van de Joodse slachtoffers. Zij doen dit samen met verschillende andere mensen via een digitale verbinding. Na het voorlezen legt Rabbijn M. Levin een krans namens de Joodse gemeenschap. Burgemeester Bruls legt een krans namens de Nijmeegse bevolking. Bij deze herdenking is geen publiek aanwezig.

· Sint Stevenskerk
De herdenkingsdienst in de Sint Stevenskerk gaat dit jaar niet door.

· Jan van Hoofmonument (de vaandeldrager) Traianusplein
Burgemeester Bruls houdt zijn traditionele toespraak vanaf 19.45 uur. Deze is live te volgen via de Facebookpagina van de gemeente Nijmegen. Om 19.55 uur zal de burgemeester een krans leggen. Met deze handeling vertegenwoordigt hij alle andere kransleggers van wie de kransen en bloemen al eerder zijn geplaatst. Daarna zal het signaal taptoe klinken en wordt er 2 minuten stilte in acht genomen. Hiermee is de ceremonie ten einde. Ook bij deze ceremonie is geen publiek aanwezig.

Kransen en bloemen
Er mag dit jaar geen publiek aanwezig zijn bij de dodenherdenking vanwege de coronacrisis. Om het toch mogelijk te maken voor iedereen die dat wil, een krans of bloemen te leggen bij het Jan van Hoofmonument, kunnen deze op het stadhuis worden afgegeven. De gemeente zal zorgen dat de kransen en bloemen voorafgaand aan de herdenking bij het monument worden neergelegd. De kransen en bloemen kunnen bezorgd worden op maandag 4 mei, tussen 10.00 en 12.00 uur, Stadhuis Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6. De kransen mogen geen grotere doorsnee dan 65 cm hebben.

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Het Nationaal Comité roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur. Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen.

Bron Gemeente Nijmegen – Alles over Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen