Reclamemateriaal Dobbelman online

Nijmegen, 3 april 2012

Reclamemateriaal Dobbelman online

Vanaf deze week zijn meer dan 2.500 scans van reclamemateriaal en 4.500 foto’s van de voormalige firma Dobbelman te bekijken via de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. Het digitaliseringsproject is mede mogelijk gemaakt door het landelijke digitaliseringsprogramma Metamorfoze. Ter gelegenheid van het digitaliseringsproject is in bibliotheek de Mariënburg een kleine tentoonstelling met een fraaie selectie van historisch reclamemateriaal van zeepfabriek Dobbelman te zien. In de hal van het Regionaal Archief Nijmegen is bovendien bijzonder filmmateriaal over Dobbelman te bekijken.

Het reclamemateriaal bevat interessante en vaak zeer artistieke etiketten, wikkels en verpakkingen. Inspiratie hiervoor werd gezocht bij heersende kunststromingen als Jugendstil en andere bronnen als Hollywood-films. Het nu digitaal toegankelijke materiaal vormt de neerslag van de marketingstrategie van een groeiend zeepbedrijf. Zo schakelde de firma Dobbelman al in de jaren 1880 reclamemakers als De La Mar uit Amsterdam in om haar producten aan de man te brengen.

De firma was van 1854 tot 1968 in handen van de familie Dobbelmann. De succesvolle zeepfabriek verschafte enkele honderden Nijmegenaren werk en bleef tot 1999 in bedrijf, tot de productie werd overgeheveld naar Denemarken. Een selectie historische foto’s op de Flickr account van het archief biedt een kijkje in de fabriek en in het werkproces.

Meer informatie op www.nijmegen.nl/archief

Bron Gemeente Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen