De verbeelding van het kwaad, 13 dec

Symposium over de verbeelding van het kwaad

Zondag 13 december 2009, van 12.30 – 17.00 uur in Museum Het Valkhof

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert in samenwerking met Museum Het Valkhof het symposium Demonen en duivels. Over de verbeelding van het kwaad door de eeuwen heen. Waarom herkennen we het kwaad in afbeeldingen? Is er sprake van een universele beeldtaal? Welke ideeën over goed en kwaad liggen aan deze afbeeldingen ten grondslag?

Tijdens dit symposium gaan wetenschappers in op deze vragen naar aanleiding van de miniaturen-tentoonstelling De wereld van Katherina. Devotie, demonen en dagelijks leven in de 15e eeuw in Museum Het Valkhof. Het symposium vindt plaats op zondag 13 december 2009, van 12.30 – 17.00 uur in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Meer informatie: www.ru.nl/sp/hetkwaad
 
In het Getijdenboek van Katherina van Kleef zien we in de miniaturen, en vooral in de kantlijnen daarvan, verschillende afbeeldingen van het kwaad, zoals demonen, beesten en een hellemond met duivels. Wat opvalt is dat deze miniaturen veel gemeen hebben met de manier waarop we tegenwoordig het kwaad afbeelden in kunst, computerspellen en films.

Drs. Ruud Priem vertelt over de tentoonstelling en over de verbeelding van het kwaad in oude kunst. Hij geeft de deelnemers aandachtspunten mee bij het bekijken van de miniaturen.
Hierna wordt verder ingegaan op de verbeelding van het kwaad door de eeuwen heen en in verschillende kunstvormen. Er wordt een overzicht gegeven van de verbeelding van het kwaad, waarna dr. Marc De Kesel spreekt over de filosofische en theologische ideeën achter de verbeelding van het kwaad.

Tijdens het programma is er gelegenheid om de ruim opgezette tentoonstelling met honderd pagina’s uit het wereldberoemde getijdenboek van Katherina van Kleef te bekijken.

Sprekers
Drs. Ruud Priem is medesamensteller van de tentoonstelling en conservator oude kunst bij Museum Het Valkhof
Dr. Marc De Kesel is senior onderzoeker Religie- en cultuurtheorie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Dr. Joos van Vugt, historicus en studiesecretaris van het Soeterbeeck Programma, is de dagvoorzitter.

Aanmelding
Deelname, inclusief bezoek aan de tentoonstelling, kost € 11,-; studenten betalen € 5,50.
Inschrijven is gewenst en kan via www.ru.nl/sp/hetkwaad

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen