De kracht van de vrouw – Afrika Museum

Festival ‘De kracht van de vrouw’ in het Afrika Museum
Zondag 19 september 2010

De (spirituele) kracht van de vrouw is in de Afrikaanse kunst altijd een belangrijke inspiratiebron geweest. Op zondag 19 september brengt het Afrika Museum in Berg en Dal een ode aan de vrouw en haar uitzonderlijke kracht met het festival “de Kracht van de Vrouw”.

Live muziek van Izaline Calister
Zangeres, componist en tekstdichter Izaline Calister is geboren en getogen op Curaçao. In 2009 ontving ze een Edison award voor haar CD ‘Speransa’. Haar muziek slaat een brug tussen de Antillen en Nederland. In het Afrika Museum brengt Izaline een speciale show met muziek die gebaseerd is op de Afrikaanse roots van de Antillen. Aanvang 15.30 uur.

Gelede maskerdansen
Om de vrouwelijke levenskracht als het ware in goede banen te leiden organiseert het zogenoemde Gelede-genootschap in Nigeria op geregelde tijden een groot feest om de ‘Moeders’ te amuseren. Tijdens het feest treden mannen op als dansers en zangers. De gelede maskers die zij dragen bestaan uit een basismasker met een bovenbouw die alle denkbare onderwerpen kan uitbeelden en wordt als een soort hoed boven op het hoofd gedragen. Aanvang: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Lezing ‘Een nacht in een vijzel’
Femke van Zeijl is freelance journaliste en schrijfster met een Afrika-verslaving. De reportages die zij naar aanleiding van haar Afrika reizen maakt, verschijnen in o.a. NRC Handelsblad/ NRC Next, Opzij en Onze wereld. In het Afrika Museum vertelt Femke verhalen uit haar boek “Een nacht in een vijzel”. Een lezing over veerkracht, humor en solidariteit onder vrouwen in Afrika. Aanvang: 14.00 uur.

Aan tafel met wereldvrouwen
Het project Wereldvrouwen van de Nijmeegse stichting OntmoetPlanB creëert arbeidskansen voor allochtone vrouwen. Vandaag gaan museumbezoekers aan tafel met deze Wereldvrouwen. In de gesprekken die onder het genot van een hapje ontstaan, wordt duidelijk hoe deze krachtige Afrikaanse vrouwen een nieuw en zelfstandig bestaan opbouwen in Nederland.

Daarnaast kunnen bezoekers deelnemen aan themarondleidingen en creatieve workshops.

Kijk voor het volledige programma op www.afrikamuseum.nl onder het kopje activiteiten – agenda.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen