Militaire voertuigen – Bevrijdingsmuseum


DUKW met bevolking tijdens de bevrijding – uit de collectie Rieu

‘Collectie Rieu
Glans aan de vrijheidsboodschap’
In het Bevrijdingsmuseum – nog t/m 13 november 2011

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek exposeert van 27 mei t/m 13 november 2011 voor het publiek een keur van militaire voertuigen die verbonden zijn met de bevrijdingstijd, afkomstig uit de Maastrichtse verzameling van Pierre Rieu.
 
Het materieel van deze tijdelijke expositie flankeert voor enkele maanden de collectie van het Bevrijdingsmuseum en geeft deze mede glans, inhoud en diepgang: een (her)beleving van de vrijheidsboodschap. Het centrale thema van het Bevrijdingsmuseum behelst niet de vraag hoe de Tweede Wereldoorlog ontstond, maar hoe wij in Nederland en Europa onze vrijheid verloren en hoe deze vervolgens weer herwonnen werd. Het unieke ‘selling point’ van het museum is de bevrijding. Het instrumentarium van die bevrijding werd gevormd door geallieerde politici, hun bevolking, manschappen en het militaire materieel.
 
De tijdelijke tentoonstelling Collectie Rieu Glans aan de vrijheidsboodschap laat vooral dat laatste zien en sluit naadloos aan op de vaste presentatie van het museum, waarin het verleden tot leven wordt gebracht door middel van diorama’s, typische jaren ’40 geuren, muziek, originele filmbeelden en toespraken. Voor het eerst kan jong en oud kan zich nu ook laven aan o.a. een Humber Snipe, Dukw en GMC Cargo.

Van 27 mei t/m 13 november 2011:
‘Collectie Rieu. Glans aan de vrijheidsboodschap’
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945,
Wylerbaan 4
6561 KR Groesbeek.
Tel.: 024 – 397 4404
www.bevrijdingsmuseum.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen