Carnavalsvakantie in Museum Het Valkhof


Tijdens de Carnavalsvakantie kunnen voor één keer zowel kinderen als ouders
deelnemen aan de bijzondere dansvoorstelling (On)beperkt Houdbaar.

Vier carnavalsvakantie in Museum Het Valkhof
5 t/m 13 maart 2011 – met dansgezelschap Introdans Interactie

Tijdens de carnavalsvakantie (5 t/m 13 maart) is er voor jong en oud van alles te beleven in Museum Het Valkhof. Uniek is de speciale gezinsvoorstelling (On)beperkt Houdbaar, een samenwerkingsverband tussen Museum Het Valkhof en het bekende dansgezelschap Introdans Interactie. Kinderen kunnen deelnemen aan een bijzondere schilderworkshop en ervaren hoe het is om archeoloog of restaurator te zijn. Tijdens de themarondleiding ‘Mythen van het Atelier’ maakt de bezoeker kennis met de verhalen rondom de 19e eeuwse ateliers. Tenslotte is een unieke serie 17e eeuwse Gelderse portretten te bewonderen.

Voorstelling (On)beperkt Houdbaar
(On)beperkt Houdbaar is een uniek samenwerkingsproject van Introdans Interactie en Museum Het Valkhof. Een object in het museum wordt gerestaureerd, stofvrij bewaard of zelfs voor de eeuwigheid geconserveerd voor toekomstige generaties. Hoe gaat dat bij een ‘levende’ kunstvorm als dans? Hoe leg je dans vast voor de eeuwigheid? Door middel van een interactieve museumtocht en aansluitend een dansworkshop ervaren kinderen hoe belangrijk erfgoed is en welk belang het heeft dat te bewaren en te laten zien. Speciaal in de carnavalsvakantie krijgen niet alleen kinderen maar ook ouders de kans om mee te doen!
Wanneer: 7 en 8 maart om 11.15 en 14.15 uur. Kosten: 7,50 p.p. Reserveren kan via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl  

Kinderworkshop ‘Mythen van het Atelier’
Samen met een museumspecialist gaan de kinderen in de tentoonstelling ‘Mythen van het Atelier’ op onderzoek naar de technieken van de kunstenaar in de 19e eeuw. Wat is nou precies de horizom? Hoe teken je een goed perspectief? En als je in de natuur schildert wat doe je dan met kleur, licht en compositie? Na een bezoek aan de tentoonstelling mogen kinderen dit zelf in de praktijk brengen. Onder leiding van een deskundige docent gaan zij aan de slag met het schilderen van een eigen landschap. Hiervoor maken ze gebruik van de vergezichten vanuit het museumgebouw. Of kunnen ze een eigen foto van een landschap (bijvoorbeeld vakantie of tuin) meenemen.
Wanneer: 9, 10, 13 maart van 11.15-12.15 uur. Kosten: 2,50 p.p. Aanmelden kan tot dinsdag 8 maart via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl

Volwassenen kunnen deelnemen aan een rondleiding door de tentoonstelling ‘Mythen van het Atelier’. Gidsen verrassen de bezoekers met verhalen over de mysteries die rond de 19e eeuwse schildersateliers hangen.
Openbare rondleiding ‘Mythen van het Atelier’: 6 en 13 maart om 13.30 en 14.30 uur.

Word archeoloog en restaurator
In de vakantie opent het JuniorLab dagelijks haar deuren. In deze high-tech werkplaats kunnen kinderen echte oude voorwerpen uit het museum onderzoeken: Romeinse munten, schilderijen, maar ook eeuwenoude schedels. Ze ontdekken geheimzinnige tekeningen onder een schilderij en Romeinse pennen in een roestklomp. Een spannende belevenis!
Wanneer: van 5 t/m 13 maart van 13.00 tot 17.00 uur. Kosten: 1,00 p.p.

De Craeyvangers: een unieke serie portretten
Museum Het Valkhof exposeert een zeer bijzondere serie portretten van de 17e eeuwse Gelderse familie Craeyvanger. Eeuwenlang bleven de portretten van Willem Craeyvanger, zijn vrouw en 8 kinderen in het bezit van hun nazaten. Daardoor wist bijna niemand van hun bestaan, ook kunsthistorici niet. In mei 2009 zijn alle portretten door één verzamelaar gekocht, waardoor de serie bij elkaar is gebleven. Nu is deze serie in bruikleen gegeven aan Museum Het Valkhof waardoor de Gelderse familie weer in hun eigen provincie te bewonderen is.
Voor meer informatie over de activiteiten in de carnavalsvakantie kunt u terecht op www.museumhetvalkhof.nl.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-3608805, www.museumhetvalkhof.nl
Open: tijdens de Carnavalsvakantie van maandag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Kosten entree: 17 jaar en ouder € 7,00; 4 t/m 16 jaar € 3,50; 65+ € 5,00; Museumkaart gratis.

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen