Grote risico’s handheld bellen

Bestuurder onderschat risico’s handheld bellen

Landelijke campagne ‘afleiding’ gestart
 
Politieregio Gelderland-Zuid, 17-10-2011
 • Afleiding achter het stuur kan serieuze gevolgen hebben. Bestuurders reageren trager, gaan slingeren en missen informatie. Om automobilisten hiervan bewust te maken, start vandaag de landelijke verkeerscampagne ‘Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden’. Politie Gelderland-Zuid ondersteunt de campagne door de komende periode extra te letten op onder meer bellen achter het stuur.

Even een telefoontje aannemen of de navigatie instellen tijdens het rijden moet kunnen, denken veel bestuurders. Dat ze daardoor gevaarlijke situaties op de weg creëren, beseffen ze vaak niet. Afleiding achter het stuur zorgt ervoor dat automobilisten trager reageren, waardoor bijvoorbeeld een kop-staartbotsing niet meer te voorkomen is. Of ze gaan slingeren, waardoor ze van de weg raken of op de verkeerde weghelft terechtkomen.

 

Veilig Verkeer Nederland voert de campagne in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu tot medio december uit samen met de politie, ANWB, BOVAG, RAI, en een negental bedrijven waaronder ESSO, BP en Gasunie. Deze bedrijven en organisaties werken mee door voor hun medewerkers een telefoonprotocol op te stellen om hen te beschermen tegen de gevaren van het zakelijke bellen in de auto.

Onder andere via borden langs wegen en bij parkeerplaatsen, in radiospotjes en met flyers en posters worden bestuurders op de campagneboodschap geattendeerd. Ook is er een speciale website met achtergrondinformatie en tips hoe je afleiding achter het stuur kunt voorkomen:
www.laatjenietafleiden.nl

 

Handhaving
De politie zal tijdens de campagneperiode extra letten op het bedienen van elektronische apparatuur tijdens het rijden. Dit gebeurt tijdens reguliere opvallende surveillances, maar kan bijvoorbeeld ook met onopvallende politiemotoren plaatsvinden. Agenten letten vooral op handheld bellen in de auto, maar ook op mensen die uitgebreid de route bestuderen en even de e-mail lezen op de smartphone.

 

Het Openbaar Ministerie ondersteunt de controles van de politie met een landelijk vervolgingsbeleid, speciaal toegesneden op afleidingsgerelateerde gedragingen.

Bron: Politie Gelderland-Zuid
Meer politienieuws, informatie, diefstal.. Politienieuws regio Nijmegen
Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen