Bliksem.. woningbranden Wijchen, Nijmegen

Overlast door noodweer; diverse woningbranden

Politieregio Gelderland-Zuid, 11-07-2010 • Zaterdagavond is op meerdere plaatsen in de regio Gelderland-Zuid de bliksem ingeslagen, in woningen en in een kerk. Persoonlijke ongelukken waren er niet. Het was voor de hulpdiensten, met name ook de brandweer, een drukke avond en nacht. Er waren in verband met het noodweer diverse meldingen van omgewaaide bomen schuttingen, schuurtjes, partytenten en parasols. Automobilisten lijken over het algemeen goed te hebben geanticipeerd op de situatie, bijzonderheden vanuit het verkeer werden nauwelijks gemeld.

De eerste meldingen betroffen vooral district De Waarden (waar het noodweer eerst losbarstte), vervolgens Tweestromenland (waar met name vanuit Bergharen wat schademeldingen kwamen door harde wind) en later ook Nijmegen. Een greep uit de gemelde incidenten:

 • Asperen: blikseminslag in kerk
  Rond 22.00 uur spoedden de hulpverleningsdiensten zich naar de Voorstraat na een melding dat de kerk in brand zou staan. De situatie bleek achteraf mee te vallen, er was een inslag geweest in de radio-installatie. Van een echte brand was geen sprake.
 • Maurik: boom op auto
  Omstreeks 22.20 uur ging een surveillance-eenheid van politie naar een melding op de Provincialeweg. Daar zou een boom de weg versperren en een auto hebben geraakt. Ter plekke zagen de agenten een boom van 30 à 40 meter dwars over de rijbaan liggen met daaronder een jaguar. De bestuurder was inmiddels zelf uit de auto gekomen en bleek ongedeerd. De brandweer kwam erbij en die heeft samen met een behulpzame boer de boom van de rijbaan gezaagd en getakeld.
 • Wijchen: uitslaande woningbrand
  Even voor half 11 zaterdagavond sloeg de bliksem in in een hoekwoning aan de Saltshof 36e straat. De brand is volgens de brandweer op zolder ontstaan. Het bleek een flinke uitslaande brand. Meerdere eenheden van brandweer en politie zijn ingezet. De bewoners van vier woningen zijn uit huis gehaald, ook zijn daar de gaskranen dichtgedraaid. Politieagenten zorgden voor afzetting om het toegestroomde publiek op veilige afstand te houden. Het naastgelegen huis liep ook schade op. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar een derde huis.
  Om 23.15 uur werd het sein brand meester gegeven. Brandweerlieden hebben vervolgens nog wel dakpannen verwijderd om te kijken of het onder de pannen nog smeulde.
  De getroffen bewoners hebben in de buurt onderdak kunnen regelen.
 • Groesbeek: brand in sloopwoning
  Eveneens rond 22.30 uur brak er brand uit in een sloopwoning (1 van een rijtje) aan de Aalbeshof. De brandweer ging met meerdere eenheden ter plaatse voor het nodige bluswerk. Politieagenten zorgen voor afzetlint voor toeschouwers. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk, het onweerde wel op dat moment. Brandweerlieden hebben de woning volledig gesloopt om verdere brand te voorkomen. Omstreeks 01.00 uur was de brand onder controle.
 • Nijmegen: blikseminslag appartement
  Om 22.55 uur kwam er een melding dat er na inslag van de bliksem een woningbrand was ontstaan op de Kloosterstraat. Het betrof een bovenwoning, waar op dat moment niemand binnen was. De brandweer heeft het dak gedeeltelijk verwijderd. De brand verspreidde zich niet verder dan de zolder, wel had de benedenwoning last van waterschade. Meerdere bewoners van het pand zijn opgevangen in een nabij gelegen woning. Rond 23.45 uur kwam het sein brand meester, het nablussen duurde nog wat langer. De brandweer gaat uit van blikseminslag.
Bron: Politie Gelderland-Zuid
Meer politienieuws, informatie, diefstal.. Politienieuws regio Nijmegen
Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen