Bij bijstandsuitkering deel van inkomsten houden

Nijmegen, 30 maart 2016

Nijmegen maakt werken in de bijstand lonend

Mensen met een bijstandsuitkering en een parttime baan, mogen naast hun bijstandsuitkering een deel van de inkomsten houden. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten om mensen in de bijstand te stimuleren om te gaan werken in deeltijd.

Voorheen was het zo dat wanneer een bijstandsgerechtigde geld bijverdiende, dit weer werd ingehouden op de uitkering. Vanaf nu mogen mensen in de bijstand zes keer één maand 25 procent van de bijverdiensten houden, tot een maximum van 198 euro. Daarnaast houden ze hun volledige uitkering.

Wethouder Werk en Inkomen Turgay Tankir: “We willen hiermee mensen in de bijstand stimuleren om te gaan werken in deeltijd. Vanuit een parttime baan is het gemakkelijker om uit de bijstand te stromen naar regulier werk. Daarnaast is het zo dat iemand die werkt, daar ook iets aan over mag houden.” De vrijlating die het college mogelijk maakt, is het maximale wat wettelijk kan.

Hoe werkt het?
Alle bijstandsgerechtigden moeten maandelijks doorgeven of ze extra inkomsten hebben. De vrijlating van hun inkomsten zal dan ook automatisch plaatsvinden. Deze regeling geldt niet voor jongeren onder de 27. Voor alleenstaande ouders (ouder dan 27, met kinderen jonger dan 12) was er al een vrijlatingsregeling (30 maanden, 12,5 procent vrijlating van parttime inkomsten). Deze blijft van kracht. Alleenstaande ouders kunnen gebruik maken van beide regelingen (dus eerst zes maanden 25 procent vrijlating volgens de nieuwe regeling, daarna weer terugvallen in de regeling voor alleenstaande ouders).

Bron Gemeente Nijmegen – Vacatures Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen