Extra geld voor bewegen in vijf wijken

Nijmegen, 8 juni 2010 

Vijf wijken krijgen extra geld voor bewegen

Fysiotherapeuten in de wijken Hatert, Oud-West, Lindenholt, Neerbosch-Oost en Dukenburg verzorgen in 2010 extra ‘beweegprogramma’s’ voor kinderen en volwassenen. De gemeente financieert de extra beweging om overgewicht tegen te gaan.

De gemeente stelt 125.000 euro beschikbaar om ruim 200 mensen in de aandachtswijken te stimuleren om meer te bewegen en gezonder te leven. De 25 beweegprogramma’s worden opgezet door fysiotherapeuten. De gemeente stelt als voorwaarde dat de fysiotherapeuten samenwerken met huisarts, diëtist en gezondheidsmakelaars in de wijk. De programma’s duren zes maanden tot anderhalf jaar. Daarna kunnen mensen blijven bewegen in hun wijk bij het reguliere sport en beweegaanbod.
De gezondheidsmakelaars hebben als taak deelnemers te ondersteunen om op eigen kracht door te gaan. Zij geven inzicht in het aanbod van sport en beweegactiviteiten in de wijk. Ook zetten ze nieuwe beweegactiviteiten op, als bewoners daar behoefte aan hebben. Zo wordt langs verschillende invalshoeken het overgewicht aangepakt.
De eerste ervaringen in 2009, zijn positief. Er deden toen 20 kinderen en 50 volwassenen mee. De deelnemers worden zich bewust van het belang van bewegen, voelen zich fitter en verliezen gewicht. Over de ervaringen op lange termijn zijn nog geen gegevens bekend.

Bron Gemeente Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen