Landelijke Archievendag, 16 okt

Nijmegen, 16 oktober 2010

Regionaal Archief Nijmegen presenteert ‘Kijken naar de overkant’
Zaterdag 16 oktober 2010

Op zaterdag 16 oktober, aan het begin van de Week van de Geschiedenis, is het weer Landelijke Archievendag. Het Regionaal Archief Nijmegen heeft het thema Land en Water in een Nijmeegse variant gegoten en schenkt aandacht aan de relatie tussen beide zijden van de Waal onder de titel Kijken naar de overkant.  In samenwerking met organisaties uit Nijmegen-Noord is een programma ontwikkeld met lezingen, een kijkje achter de schermen, een tentoonstelling en andere activiteiten. Het Regionaal Archief aan de Mariënburg is tijdens de Landelijke Archievendag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
 
Ruim tien jaar geleden maakte Nijmegen de sprong over de Waal, maar de band tussen beide zijden van de Waal bestaat al veel langer. Nijmegenaren gingen vroeger met de veerpont naar de overkant om in Lent even de drukte van de stad te ontvluchten. Lentenaren gingen naar de stad om te winkelen terwijl de Betuwse tuinders de rivier juist overstaken om hun verse groenten en fruit op de markt te verkopen. In Kijken naar de overkant is aan de hand van reisverslagen, krantenartikelen, prenten en oude foto’s en filmbeelden te zien hoe Lent en Nijmegen in het verleden – letterlijk en figuurlijk – naar elkaar keken. Er is informatie te zien over de Waalsprong en de opnieuw getekende kadastrale kaart Lent uit 1832 wordt gepresenteerd. Een deel van de fototentoonstelling is nog de rest van de week te zien in De Klif, De Ster en in het Wooninformatiecentrum bij station Lent. In het Archief aan de Mariënburg is de hele fototentoonstelling nog te zien maandag 18 t/m vrijdag 22 oktober. 
 
In de middag is er een drietal lezingen De cultuurhistoricus Herman Pleij geeft om 14.00 uur een lezing over Land en Water en om 15.00 uur is er een lezing van landschapshistoricus over De Waal Vierdimensionaal. Frans Mikx, Nijmegenaar in de Overbetuwe houdt om 16.00 uur een lezing over Beeldvorming en verbeelding van de overkant. Verder zijn er op deze dag tussen 13.30 uur en 16.30 uur ieder half uur rondleidingen door het depot en de restauratieruimte.
 
Speciaal voor de Archievendag zijn twee klassen van de Petrus Canisiusschool en de Geldershof uitgenodigd kijkdozen te maken met als thema Kijken naar de Overkant. Als voorbereiding hierop hebben ze een introductieles gekregen over beide zijden van de Waal. De prijsuitreiking voor de kijkdozenwedstrijd vindt zaterdag om 13.00 uur plaats door wethouder Henk Beerten. Na de herfstvakantie is een datum gepland waarop beide klassen naar het Archief komen voor een gezamenlijk een rondleiding op het Archief  en om elkaars kijkdozen te bekijken.
 
Bron Gemeente Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen