Opening ArcheoHotspot Nijmegen

ArcheoHotspot Nijmegen - foto Museum Het Valkhof

Nijmegen, 23 juni 2016

ArcheoHotspot Nijmegen
in het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam

Op 8 juli opent ArcheoHotspot Nijmegen in het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam. Een ArcheoHotspot is een plek waar iedereen welkom is om zelf archeologisch onderzoek te doen. Nijmegen is de 5e ArcheoHotspot in Nederland en het zwaartepunt ligt op de Romeinse tijd. De ArcheoHotspot in Nijmegen is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Museum Het Valkhof heeft de huisvesting en organisatie op zich genomen. De AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, de gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit leveren deskundigheid en inzet.

Wat is een ArcheoHotspot?
Bezoekers worden uitgenodigd om zelf mee te doen aan archeologisch onderzoek: scherven puzzelen, de inhoud van een beerput sorteren, meer te weten komen over het verleden van de eigen stad en de regio. Iedereen is welkom. Er zijn archeologen aanwezig om mee in gesprek te gaan, vragen aan te stellen of uitleg te krijgen over vondsten. In Nederland zijn op dit moment al ArcheoHotspots geopend in Amsterdam, Eindhoven, Den Bosch en Utrecht. Meer informatie daarover is te vinden op www.archeohotspots.nl.

ArcheoHotspot Nijmegen
Vanwege de ligging in de oudste stad van Nederland ligt het zwaartepunt van deze ArcheoHotspot bij de Romeinse Tijd. Het eerste project is daar meteen een goed voorbeeld van: het publiek kan meewerken aan een onderzoek van de gemeente Nijmegen naar de mogelijke aanwezigheid van een Mithrascultus in Nijmegen tijdens de Romeinse Tijd. De god Mithras kwam oorspronkelijk uit het Nabije Oosten, maar werd bij de Romeinen vooral onder soldaten al snel populair.In de zomer kan het publiek via een live-verbinding meekijken en praten met de archeologen van de Radboud Universiteit bij hun veldwerk in Italië. Tijdens materiaalworkshops en lezingen wordt allerlei informatie aangeboden over allerlei aspecten van archeologie in en rond Nijmegen. Het actuele programma is op de websites van de ArcheoHotspots en Museum Het Valkhof te vinden.

Open
Op 8 juli wordt de ArcheoHotspot Nijmegen officieel geopend door gedeputeerde Josan Meijers. De ArcheoHotspot is vanaf 12 juli voor het publiek geopend in het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam in Nijmegen. De ArcheoHotspot is gratis toegankelijk en zonder afspraak te bezoeken op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur.

Meer informatie www.museumhetvalkhof.nl

Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
Nijmegen, T 024 – 360 88 05
Openingstijden 2016: dinsdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen