Archeohotspot: archeologische vondsten, 27 sept

Experts beoordelen archeologische vondsten in ArcheoHotspot in Museum Het Valkhof

Heeft u in uw tuin of tijdens een wandeling wel eens iets bijzonders gevonden en wilt u weten wat het is en hoe oud het voorwerp is? Kom dan op woensdag 27 september van 14 tot 17 uur naar de ArcheoHotspot in Museum Het Valkhof waar twee experts voor u klaar staan. Archeologen Rob Reijnen (verbonden aan project PAN) en Will Brouwers bekijken uw vondsten en proberen het verhaal achter uw ‘schat’ te achterhalen.

ArcheoHotspot Nijmegen
Museum Het Valkhof herbergt de ArcheoHotspot Nijmegen. ArcheoHotspots zijn plekken waar archeologie op een laagdrempelige manier toegankelijk en tastbaar wordt gemaakt. De ArcheoHotspots zijn een initiatief van het Allard Pierson Museum, waarbij samengewerkt wordt met de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN), de Nationale Archeologiedagen, Museum Het Valkhof en de Reinwardt Academie.
In de ArcheoHotspot kunt u zelf meehelpen met archeologisch onderzoek en er worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder ook de ArcheoAcademy met interessante lezingen. U vindt het programma, met onder andere op zondag 1 oktober een lezing over conflictarcheologie, op de website van het museum.

PAN en de ArcheoHotspot
Al jarenlang worden er in de Nederlandse bodem tal van archeologische voorwerpen aangetroffen. Met de komst van de metaaldetector is de laatste tijd met name het aantal metaalvondsten aanzienlijk toegenomen. De wetenschappelijke waarde daarvan wordt steeds meer ingezien en daarom is in 2016 door de Vrij Universiteit te Amsterdam het project PAN opgestart. PAN staat voor Portable Antiquities of the Netherlands en is een samenwerking van Nederlandse universiteiten, musea en erfgoedinstellingen die de enorme schat aan archeologische vondsten in privébezit wil ontsluiten. Vondstregistratoren verspreid over Nederland maken afspraken met detectorzoekers en verzamelaars om hun collectie te beschrijven en te documenteren. Behalve munten, kledingspelden, gespen, onderdelen van wapenrusting of paardentuig, allerlei soorten gereedschap en keukengerei zijn er nog tal van andere metalen voorwerpen die de moeite waard zijn vastgelegd te worden. Meer weten over PAN? Op 27 september staan Rob Reijnen een Will Brouwers u graag te woord.

Kijk voor meer informatie over de ArcheoHotspot Nijmegen, de ArcheoAcademy en de overige activiteiten op www.museumhetvalkhof.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen