Concert Tsjaikovski en Schumann – Musis, 2 sept

Arnhem, 1 augustus 2017

Duits kroonjuweel Düsseldorfer Symphoniker naar Musis

Alexandre Bloch dirigeert Tsjaikovski en Schumann

Arnhem Musis, zaterdag 2 september 2017, 20.00 uur

Het Düsseldorfer Symphoniker komt eenmalig naar Musis. Het beroemde Duitse orkest speelt onder leiding van Alexandre Bloch Tsjaikovski’s Romeo & Julia Fantasie Ouvertüre en Schumanns Symfonie nr. 4. De Russische topvioliste Alena Baeva soleert bij het vioolconcert van Tsjaikovski. Dit unieke concert komt tot stand binnen het uitwisselingsproject Grensgeluiden.

Muziek kent geen grenzen. Dat vindt ook de Europese Unie die het project Grensgeluiden initieert, waarbij kennisuitwisseling tussen symfonieorkesten uit verschillende landen centraal staat. In Gelderland en in Noordrijn-Westfalen geven het Düsseldorfer Symphoniker en Het Gelders Orkest vorm aan deze uitwisseling (op zondag 17 december speelt Het Gelders Orkest in de Tonhalle Düsseldorf).

Het programma rijgt klassieke meesterwerken aaneen. Op de bok staat Alexandre Bloch, vaste gastdirigent van het Düsseldorfer Symphoniker en chef van het Orchestre National de Lille. In 2012 schrijft hij het Donatella Flick Dirigentenconcours op zijn naam. Na Tsjaikovski’s Romeo en Julia Fantasie Ouvertüre leidt hij de expressieve Russische topvioliste Alena Baeva. De winnares van het Paganini Concours en het Henryk Wieniawski Concours speelt Tsjaikovski’s meesterlijke Vioolconcert. Het werk wordt neergesabeld bij de première in 1881, als muziek ‘die je hoort stinken’. Een onvoorstelbaar oordeel over de overweldigende huidige publiekslieveling. Na de pauze is het tijd voor een eerbetoon. De Düsseldorfer Symphoniker speelt haar lijflied: Schumanns Symfonie nr. 4. Schumann reviseerde het stuk speciaal voor ‘zijn’ orkest tijdens zijn chef-dirigentschap bij de voorloper van het Düsseldorfer Symphoniker. De meeslepende finale van deze symfonie is een grenzeloze ontlading!

Wilt u dit unieke concert bijwonen? Bestel dan uw kaarten op www.hetgeldersorkest.nl

Voorafgaand aan het concert is er een gratis interactieve lezing over de culturele verschillen tussen Nederland en Duitsland*.

Concertgegevens
Düsseldorf Symphoniker
Alexandre Bloch dirigent
Alena Baeva viool

Tsjaikovski (1840 – 1893) –  Romeo & Julia Fantasie Ouvertüre
Tsjaikovski (1840 -1893)  – Vioolconcert
Schumann – Symfonie nr. 4

Arnhem Musis
zaterdag 2 september 2017, 20.00 uur
€ 21 – € 55

19.00 uur interactieve lezing Culturele verschillen (Parkfoyer)
Nederland en Duitsland, weliswaar buren op de landkaart maar met verschillen in taal en cultuur. Begrip van gewoonten en culturele achtergronden zijn essentieel in een succesvol professioneel contact. In een interactieve lezing vol humor worden aan de hand van praktijkvoorbeelden typische gewoontes en do’s en don’ts besproken die zo typerend zijn in de cultuurverschillen. Aanmelden voor deze gratis lezing kan via marketing@hetgeldersorkest.nl

Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma financieel ondersteund door de Europese Unie en de INTERREG-partners.

Muziek NijmegenAgenda Nijmegenwww.hetgeldersorkest.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen