AIESEC organiseert YouthSpeak Forum in Nijmegen

Internationale leiderschapsorganisatie AIESEC in Nijmegen onderwijst scholieren over Duurzame Ontwikkelingsdoelen Verenigde Naties

Nijmegen, 14 maart 2018 – In 2030 een wereld zonder armoede, ongelijkheid, onrecht en onnatuurlijke klimaatverandering: dat zijn onder meer de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties (VN). Internationale leiderschapsorganisatie AIESEC in Nijmegen onderwijst vandaag als onderdeel van een landelijke beweging ruim 170 middelbare scholieren in Nijmegen over de doelen. Scholieren worden uitgedaagd om veranderingen in hun dagelijkse leven door te voeren om zo bij te dragen aan het behalen van de SDGs.

AIESEC
In vergelijking met andere landen scoort Nederland slecht op het gebied van duurzame ontwikkeling in klimaat, energie en ongelijkheid. Sinds de eerste meting in 2012 is dat een bekende reputatie. Nederland is echter verder op de ranglijst gedaald op deze gebieden, blijkt uit de cijfers van de tweede meting van het CBS van vorige week.

AIESEC leidt jeugd op om te werken aan een betere toekomst door het doen van vrijwilligersprojecten of stages in het buitenland. Het verbinden van jeugd is dan ook waar de kracht ligt, hetgeen vandaag blijkt uit de omvang van deze beweging. Jongeren uit alle hoeken van de samenleving komen op hetzelfde moment in actie voor een betere wereld. AIESEC roept op tot een nationale conversatie over duurzame ontwikkeling, met jeugd in de hoofdrol.

YouthSpeak Forum
In samenwerking met AIESEC Nederland organiseert AIESEC in Nijmegen vandaag een YouthSpeak Forum; op nationaal niveau wordt op één dag aan meer dan 2.000 leerlingen lesgegeven. Een YouthSpeak Forum is een event dat leiders samenbrengt om jongeren te inspireren over dringende mondiale problemen. Het forum heeft tot doel een omgeving te creëren waar jongeren met verschillende achtergronden inzichten kunnen delen en nieuwe perspectieven kunnen verkrijgen die de wereld vooruit helpen. AIESEC brengt leerlingen vandaag bij elkaar door middel van UNICEF’s World’s Largest Lesson. Alle kinderen denken vandaag na over welke structurele veranderingen zij in hun leven kunnen doorvoeren om positief bij te dragen aan het behalen van de doelen voor 2030; minder lang douchen, minder vlees eten, meelopen met de Women’s March en maandelijkse donaties aan goede doelen.

Het event start met een keynote van Gerjo Schepers, werkzaam bij Rabobank Rijk van Nijmegen. Hierin wordt kort het belang verteld van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor de bedrijfsvoering van Rabobank. Vervolgens wordt er inzicht gegeven in hoe de dag eruit ziet: ervaringen worden gedeeld, instructies worden gegeven en de studenten oefenen alvorens zij workshops gaan geven. Bij het Mondial College, Nijmegen-West krijgen in totaal 174 scholieren les krijgen over de Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze dag draagt bij aan het onderwerp van duurzaamheid, een onderwerp waar “Green Capital” Nijmegen vandaag de dag zeer bij betrokken is.

Bron AIESEC

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen