Afrotopia – Afrikaanse fotobiënnale in Afrika Museum

Miss Azania - Exile is waiting - © courtesy of Athi Patra Ruga and WHATIFTHEWORLD

Afrotopia – Afrikaanse fotobiënnale voor het eerst te zien in Nederland

Op 14 april opent in het Afrika Museum de fototentoonstelling Afrotopia – Afrikaanse fotobiënnale. De Afrikaanse fotobiënnale is het meest prestigieuze podium voor hedendaagse fotografie uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. In Afrotopia verbeelden veertig kunstenaars, vanuit de huidige Afrikaanse realiteit, hun visie op de toekomst van het continent. Hun verbeeldingskracht geeft een persoonlijk perspectief op sociale, politieke, economische of historische ontwikkelingen en toont ons een eigentijdse Afrikaans wereldbeeld. De werken tonen een enorme diversiteit, zijn vaak politiek geëngageerd en kritisch. Maar er wordt ook gedocumenteerd, bewonderd en gedroomd. De tentoonstelling daagt de bezoeker uit tot het ontwikkelen van nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt alternatieve perspectieven voor de toekomst. Afrotopia is te zien tot en met 2 september.

Voor het eerst buiten Afrika te zien
Afrotopia was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is de hoofdtentoonstelling nu te zien buiten Mali, een unicum. Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst.

Opmaat naar een vernieuwd Afrika Museum
De fototentoonstelling Afrotopia is een opmaat naar een vernieuwd Afrika Museum waarin hedendaags Afrikaanse ontwikkelingen een prominente plaats zullen krijgen. De ambitie van het Afrika Museum is om een actueel beeld te schetsen van het Afrikaanse continent en de wederzijdse verbondenheid tussen Afrika en Nederland te tonen. De aanpassingen in het binnen- en buitenmuseum starten medio april 2018 en zullen in fases worden uitgevoerd. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2020 afgerond zijn.

AFROTOPIA is te zien van 14 april t/m 2 september 2018.
Kijk voor meer informatie op www.afrikamuseum.nl

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen