Afrika Museum: vanaf 1 juni weer open voor publiek

19 mei 2020

Ontdek de wereld vanuit eigen land

Nationaal Museum van Wereldculturen vanaf 1 juni weer open voor publiek

(Onder voorbehoud berichtgeving premier Rutte over opening museale sector)

De verschillende locaties van het Nationaal Museum van Wereldculturen zijn per 1 juni weer open voor bezoekers. Museum Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Wereldmuseum in Rotterdam zijn er, met enkele aanpassingen, klaar voor. Directeur Stijn Schoonderwoerd: “De gebouwen van onze musea zijn ruim, hierdoor kunnen veel vaste en tijdelijke exposities gewoon open. Wellicht kunnen bezoekers dit jaar niet ver op vakantie, maar in onze musea kunnen zij toch de wereld bewonderen.”

Schoonderwoerd vervolgt: “Achter de schermen is hard gewerkt alle gestelde maatregelen toe te passen. Zoals de omvorming het ticketingsysteem. Door het gebruik van tijdsloten kunnen we optimale spreiding van bezoekers garanderen. We zijn opgelucht dat we weer bezoekers kunnen ontvangen.”

Goed nieuws voor de expositie Een Zee van Eilanden in Museum Volkenkunde. Deze expositie over Oceanië was nog maar net geopend toen de intelligente lock down werd afgekondigd. Het Tropenmuseum opent de deuren weer voor de expositie Bali – behind the scenes, die ook nog maar net geopend was. Daarnaast haakt het Tropenmuseum met zijn zomeractiviteiten in op de actualiteit van de corona-samenleving. De hele zomer kunnen bezoekers onder begeleiding van kunstenaars mondkapjes maken in de imposante lichthal.
In het Afrika Museum opent de nieuwe fotografie tentoonstelling Door de lens van – hedendaagse fotografen uit Afrika, met werk van Afrikaans fotografietalent. Een samenwerking met World Press Photo, die eerst op 2 april zou openen. Ook komt het Afrika Museum met een apart zomerprogramma in het museumpark speciaal voor families. In het Wereldmuseum staat de succesvolle expositie Dossier Indië die tijdens de lock down nog onderscheiden is met de zilveren European Design Award. Gezinnen zijn er bovendien welkom in de interactieve Superstraat, die speciaal is aangepast op de huidige tijden.

Wie de musea wil bezoeken dient vooraf een ticket te reserveren. Kaartjes zijn te zowel telefonisch als via de sites van de musea te boeken.
Wat is waar te zien en te doen? Overzicht per museum

MUSEUM VOLKENKUNDE LEIDEN
Een Zee van Eilanden – met topstukken uit Oceanië; het werelddeel dat loopt van Nieuw-Guinea tot Paaseiland en van Nieuw-Zeeland tot Hawaï. In de expositie is een mix van objecten, topstukken en hedendaagse kunst te zien. Ook is er aandacht voor actuele vraagstukken. Zo is ‘Botteld Ocean 2120’ van kunstenaar George Nuku een echte blikvanger. De enorme installatie is een denkbeeldige wereld van 2120, volledig gemaakt van gerecycled plastic en speelt in op de klimaatvraagstukken van vandaag de dag.

Nieuwe expositie: First Americans
Op 9 juli opent in de galerij First Americans, over de veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking vanaf het moment dat de Pelgrims 400 jaar geleden voet aan de grond zetten tot op de dag van vandaag. Daarnaast ontwikkelt het museum diverse zomeractiviteiten voor families. Zoals een reis door de wereld langs verschillende culturen, landen en de mensen die er wonen en XXL spellen in de museumtuin.
www.volkenkunde.nl

TROPENMUSEUM AMSTERDAM
Bali – behind the scenes. Niet op vakantie, toch op reis? Bali – behind the scenes geeft een inkijkje voorbij de witte stranden en blauwe zee. Aan de hand van moderne kunst, rituelen, culturen en objecten belicht de expositie vele aspecten van dit geliefde eiland.

What a genderful world. In een festival-achtige setting en aan de hand van de prachtige collectie en persoonlijke verhalen ontdekt de bezoeker hoe gender wereldwijd geuit en beleefd wordt. Van Fiji tot West-Europa, van Turkije tot Mexico.

Zomeractiviteit Tropenmuseum: Maak-plaats voor Mondkapjes
Onder begeleiding van ontwerpers als Samira Boon, Karim Aduchi, Bas Kosters, Yamuna Forzani en Sophia Bentoh kunnen bezoekers deze hele zomervakantie hun persoonlijke, fashionable mondkapje maken. De enorme en bijzondere lichthal van het museum wordt daarvoor omgetoverd tot atelier waar dagelijks mensen zelf, of met gezin hun artistieke, unieke mondkapje kunnen ontwerpen. Elke week onder begeleiding van een andere designer.
www.tropenmuseum.nl

AFRIKA MUSEUM BERG EN DAL
Nieuw vanaf 1 juni: Door de lens van – hedendaagse fotografen uit Afrika. Een fototentoonstelling met verschillende werken van zeventien talentvolle fotografen, geselecteerd uit de African Photojournalism Database van World Press Photo. Deze tentoonstelling zou eerder op 2 april geopend worden, en gaat nu per 1 juni direct open voor publiek. De fotografen brengen het menselijke, maar ook hun persoonlijke verhaal in beeld rondom thema’s als geboorte, gendergelijkheid, oorlog, wederopbouw en verstedelijking. Op de website van het Afrika Museum zijn al verschillende blogs te lezen over fotografen wiens werk ook in de tentoonstelling zit.
De nieuwe vaste opstelling Inspirerend Afrika toont hedendaags Afrika met een blik op verleden en toekomst. De expositie toont de diversiteit, dynamiek en de veelzijdige actualiteit van het continent. Van onafhankelijkheidsbewegingen en migratie tot de populaire cultuur, kunst en design.

Zomeractiviteiten Voor de zomer ontwikkelt het Afrika Museum verschillende gezinsactiviteiten. Zo komt er een levensgroot doolhof van hooibalen in het museumpark, waarmee kinderen hun kennis over Afrika kunnen vergoten. In het doolhof ontdekken ze meer over de landen, symbolen en kunst uit Afrika. Ook kunnen bezoekers een picknickmand bestellen die zij met elkaar kunnen nuttigen in het museumpark.

Kijk voor het volledig programma op www.afrikamuseum.nl.

WERELDMUSEUM ROTTERDAM
Dossier Indië, anders kijken naar koloniale fotografie gaat over de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië. Acteur en fotograaf Thom Hofman stelde als gastconservator de tentoonstelling samen.

Superstraat, de interactieve gezinsexpositie over zomaar een straat in Rotterdam waar je lekker bij de buren mag gluren. Het Kidsweek testteam beoordeelde Superstraat met een 8,1. Vanwege de huidige tijden is Superstraat aangepast; gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar kunnen hier een speciale speurtocht volgen.
www.wereldmuseum.nl

Maatregelen in de musea verbonden aan Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Voor alle musea geldt dat zij ruim genoeg zijn om alle bezoekers goed volgens de regelgeving te spreiden. Ook de tijdslots dragen daaraan bij. De meeste exposities zijn open voor publiek. Van sommige kleinere exposities houden we de deuren voorlopig nog gesloten, zoals Sabi Suriname. In de musea lopen beveiligers met hesjes met extra aandacht voor de 1,5 meter. Er is een routing ingesteld bij de toiletten. En de musea bieden bezoekers desinfect aan, zodat mensen hun handen kunnen ontsmetten. Bij interactieve exposities met schermen kunnen bezoekers van touchpennen gebruikmaken. Voor audiotours kunnen bezoekers tegen betaling van 1 euro een headset aanschaffen, ook mogen zij zelf een eigen koptelefoon meebrengen.

Musea regio Nijmegen

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen