Achtervolging Graafseweg juni – update

Onderzoek aanrijding en achtervolging Graafseweg afgerond

Nijmegen, 03-08-2011 • De Districtsrecherche in Nijmegen heeft het onderzoek naar de achtervolging en aanrijding op de Graafseweg in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni afgerond. Proces-verbaal tegen de 20-jarige Nijmeegse verdachte is opgemaakt. Het dossier is verzonden naar het Openbaar Ministerie.
 
Die nacht wilden politieagenten de 20-jarige controleren omdat hij geen gordel droeg. De verdachte gaf hieraan geen gehoor en ging er met hoge snelheid vandoor. Tijdens zijn vluchtpoging schepte de 20-jarige een fietser. Ook reed hij tweemaal in op de politieauto. In de auto van de man werd harddrugs, een weegschaaltje en een mes aangetroffen.

De fietser werd na de aanrijding niet meer gevonden. De 16-jarige jongen uit Nijmegen meldde zich later op het politiebureau. Hij raakte door de aanrijding slechts lichtgewond en deed aangifte.

Proces-verbaal
Tegen de 20-jarige verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor onder andere poging doodslag danwel poging zware mishandeling, artikel 6 en 7 (verkeersgedrag) van de Wegenverkeerswet en overtreding van de Opiumwet. Daarnaast pleegde de verdachte meerdere verkeersovertredingen. Zo negeerde hij het stopteken van de agenten, droeg hij geen autogordel, negeerde hij twee keer een geslotenverklaring en reed hij zonder rijbewijs. De verkeersovertredingen zijn bij het dossier gevoegd. De Nijmegenaar zit nog vast. Tegen hem werd op 30 juni de gevangenhouding bevolen voor 90 dagen. Het dossier is verzonden naar het Openbaar Ministerie (OM) ter beoordeling.
 

Fietser aanrijding Graafseweg meldt zich

Verdachte langer vast

Nijmegen, 24-06-2011 • De fietser die in de nacht van zaterdag 18 juni op zondag 19 juni tijdens een achtervolging op de Graafseweg werd geschept heeft zich vrijdagmorgen gemeld bij de politie. De 20-jarige Nijmeegse verdachte werd woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die heeft de verdachte voor 14 dagen in bewaring gesteld.
 
Tijdens de achtervolging schepte de 20-jarige een fietser en reed tweemaal in op een politieauto. In de auto van de man werd harddrugs, een weegschaaltje en een mes aangetroffen. De rechter-commissaris stelde de verdachte in bewaring op verdenking van poging doodslag, poging zware mishandeling en overtreding van de Opiumwet.

Vrijdagmorgen meldde de fietser zich bij de politie. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Nijmegen. Zoals het er nu naar uitziet is de jongen door de aanrijding lichtgewond geraakt. Hij zal op een later tijdstip aangifte doen.

Donderdagochtend vond er een reconstructie plaats op de Graafseweg om technisch na te gaan wat er gedurende de achtervolging is gebeurd. Het onderzoek wordt voortgezet.
 

Getuigen gezocht van aanrijding fietser en achtervolging Graafseweg

Nijmegen, 19-06-2011 • Zaterdagnacht vond er een achtervolging plaats op de Graafseweg in Nijmegen. Een 20-jarige Nijmegenaar schepte hierbij een fietser en reed tweemaal in op een politieauto. Hij werd aangehouden. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen.

Rond 23.15 uur reden politieagenten in een onopvallende dienstauto over de Graafseweg toen ze een hen ambtshalve bekende automobilist, naar later bleek de 20-jarige, passeerden. De man droeg geen gordel en de agenten besloten nadere controle in te stellen. De 20-jarige gaf geen gehoor aan het stopteken van de agenten en verhoogde zijn snelheid. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de automobilist zich aan de controle wilde onttrekken, zetten ze de achtervolging in. Tijdens zijn vluchtpoging schepte de 20-jarige op de kruising Burghardt van den Berghstraat met de Jan de Wittstraat een fietser, die daarbij ten val kwam. De automobilist reed vervolgens met hoge snelheid door. Een andere politie-eenheid werd direct aangestuurd om eerste hulp te verlenen aan de fietser. Toen de agenten daar aankwamen werd de fietser niet meer aangetroffen.

Op de Graafseweg probeerden de agenten de 20-jarige te stoppen. De man reed hierbij tweemaal in op de politieauto. Uiteindelijk lukte het de agenten, met de verkeersveiligheid in acht nemend, om de man te stoppen door hem klem te rijden tegen een hek naast de rijbaan. De Nijmegenaar had de deuren van de auto afgesloten om zijn aanhouding te belemmeren. Hierop werd een raam ingeslagen. De man bleef zich verzetten en sloeg hierbij in de richting van de agenten. De agenten moesten hierop geweld gebruiken om de man onder controle te krijgen en aan te kunnen houden. Hij werd geboeid. Medewerkers van de ambulancedienst hebben de verdachte ter plaatse nagekeken, maar verdere behandeling bleek niet nodig. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten voor verhoor.

In de auto van de man werd harddrugs, een weegschaaltje en een mes aangetroffen. Dit is in beslaggenomen. De Graafseweg werd vanuit beide richtingen afgezet voor technisch onderzoek door de afdeling Verkeersongevallenanalyse. De dienstauto en de auto van de verdachte zijn afgesleept voor verder onderzoek.

Getuigenoproep fietser
De politie doet verder onderzoek naar het incident en de fietser. De identiteit van de fietser heeft de politie nog niet kunnen halen. De politie wil dan ook graag in contact komen met de fietser en verzoekt deze fietser dan ook om zich te melden. Ook getuigen die misschien meer informatie hebben over de fietser, of andere informatie die van belang kan zijn, worden verzocht zich te melden.

Bron: Politie Gelderland-Zuid
Meer politienieuws, informatie, diefstal.. Politienieuws regio Nijmegen
Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen