1300 wandelaars Vierdaagse al onderweg

Start Stertocht Zeeland - foto Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Nijmegen, 9 juli 2016

Dertienhonderd wandelaars uit alle windstreken onderweg naar Nijmegen

Nederland neemt aanloop naar 100ste Vierdaagse

Voor ruim 1.300 wandelaars uit alle windstreken is de 100ste Vierdaagse al begonnen. Vanuit alle Nederlandse provinciehoofdsteden zijn 1.275 wandelaars zaterdagochtend op pad gegaan naar Nijmegen. Vanuit Kopenhagen (Denemarken) zijn zo’n 85 Deense, Zweedse, Noorse en Nederlandse militairen al sinds een week onderweg naar ’s werelds Vierdaagsehoofdstad.

De Stertochten, waarvoor in iedere provinciehoofstad zaterdagochtend het startsein is gegeven, maken deel uit van het ‘voorprogramma’ van de 100ste Vierdaagse van Nijmegen. De Stertocht vanuit de provincie Zeeland krijgt extra symboliek, omdat de wandelaars vanuit die provincie het langste parcours – 286 kilometer in etappes – naar Nijmegen hebben af te leggen.

Provincievlag en Parade
Bij het provinciehuis in Middelburg reikte Commissaris van de Koning Han Polman de provincievlag van Zeeland over aan Rino Hamelink, de marsleider van de 76 Zeeuwse wandelaars naar Nijmegen.
De eerste etappe op zaterdag 9 juli is 18 km lang en loopt van Middelburg naar ‘s-Heerenhoek. De laatste etappe wordt op zondag 17 juli gelopen.

“Met de Stertochten vanuit alle twaalf provinciehoofdsteden laten we zien dat Nederland trots is op de Vierdaagse van Nijmegen. Het is met afstand het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld! Onze Zeeuwse provincievlag gaan we wandelend naar Nijmegen brengen, waar alle provincies op zondag 17 juli hun vlag meedragen in een grote Parade”, legt Rino Hamelink uit.

Opening
Elke provinciale delegatie is herkenbaar aan een T-shirt met de eigen provincievlag erop. Hamelink: “De Parade is de officiële opening van de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse. Er lopen daar meer dan 60 nationaliteiten met hun eigen vlag mee. Wie wil daar nou niet bij zijn?”
In Nijmegen aangekomen, is het de bedoeling dat de 76 estafettewandelaars ook deelnemen aan de 100ste Vierdaagse. Die wordt gehouden van 19 tot en met 22 juli 2016. Er doen 633 wandelaars (352 mannen, 281 vrouwen) uit de provincie Zeeland mee aan deze jubileumeditie.

Bron Stichting DE 4DAAGSE – Vierdaagse

Winkels, bedrijven, uitgaan Nijmegen - Agenda Nijmegen