Vierdaagsefeesten 2016 – van dag tot dag

Optreden van Vangrail in de Molenstraat, donderdagavond

Meer foto’s Vierdaagsefeesten 2016

Nijmegen, 22 juli 2016

Vierdaagsefeesten dag 7: Heimwee naar volgend jaar, op vaarwelvrijdag gaat alles in wandeltempo, is ‘lekker liggen de leus’ en staat er 23.200.000 kilometer op de stappenteller

Dag 7: De klus is geklaard, en het is weer duidelijk: een beter feestje dan dit ga je niet krijgen. Het Vierdaagsefeestenvirus kan weer voor een jaar de quarantainekast in. Maar voordat het zover is, blikken we nog één keer terug… op een dagje genadeloos feestenvieren. De mooie dingen des levens: je vindt ze op Vierdaagsefeesten. 

Lekker liggen is de leus
De vrijdag kende een mediterraan tempo. En dat is maar goed ook; des te beter konden je hersenen de Vierdaagsefeesten vibes nog even uitgebreid absorberen. Alles ging low profile, of op zijn elf-en-dertigst, noem het zoals je het noemen wil. Lekker liggen was de leus, hoe dan ook. Terwijl de kanjers van Vierdaagselopers de laatste kilometers vraten en de blaren trotseerden, gold in de stad ‘dresscode teenslipper’. Volgens de EHBO niet per sé verstandig, maar het stond wel lekker zomers. In de vele parkjes en op de strandjes werd massaal de schaduw opgezocht, stond het volume net een tandje lager en de muziek op niveautje hangmat. In de schaduw van de dag maakte Nijmegen zich op voor de laatste feestavond. Nog één keer werd alles gegeven. De vele bezoekers waaierden uit over de stad om Nijmegen rond de klok van 01.00 uur weer terug te geven aan haar inwoners.
Met een grote strik erom.

Eindstand rondje stad: 23.200.000 kilometer
Zeven dagen rondje stad. Een gemiddeld rondje is 16 kilometer. Dit jaar ontvingen we 1.450.000 bezoekers. Onze rekenmachine vertelt ons dat er dan in zeven dagen 23.200.000 kilometer is gewandeld door onze feestgangers. Zo zie je maar weer, Vierdaagsefeesten is een waar sportevenement. En de 432 jonge Kidsloop helden wisten 2.580.000 stappen te zetten. Sta daar maar eens bij stil.

En dat is zeven! Wat ’n week weer en wat vloog ‘ie voorbij…
Het is een bekend gegeven, time flies… het was wederom een prachtige week met volop lachende gezichten: van barman tot bariton en van buschauffeur tot beenhamverkoper.
Partir, c’est mourir un peu wordt weleens gezegd, oftewel: afscheid nemen is een beetje sterven. Vooruit, na zeven dagen feesten zijn je voeten misschien half overleden, maar dat komt goed. Gelukkig kan een einde ook een sprankelend begin inluiden… en daarmee kunnen wij alleen maar denken aan Vierdaagsefeesten 2017.

Betekent meer transpireren minder urineren?
Dankzij de vele bezoekers zijn er dit jaar weer vele liters urine opgehaald. Het vele zweten heeft effect gehad op de waterhuishouding, maar het lijkt er toch op dat we weer een half Wylerbergmeer zouden kunnen vullen. Doen we niet, want we gaan het weer lekker recyclen tot meststof voor de pompoenen en courgettes in Groesbeek. En zweten, jazeker… de gemiddelde temperatuur gedurende de week bedroeg 26,857 graden Celsius. Zeg maar gerust 27 hoor.

Food, facilitair & figures
500 mensen schoven aan bij de Boer aan Tafel. 50 liter yoghurt en 100 kistjes aardbeien werden in de Blenderbikes ‘getrapt’ tot een overheerlijke smoothie. 13.300 maaltijden gingen richting hongerige maag van de crewleden. 1748 kratten waren nodig voor de krattentribune en 450 tafels en 900 stoelen stonden op Plein ’44 tijdens de wereldrecordpoging Speeddaten. Tel uit je winst!

Kom te voet, dat doet je goed
Mocht je het nog niet door hebben, we houden graag getallen bij, want meten is tenslotte weten. Het Crowd Info Team hield dit jaar een uitgebreide enquête onder de bezoekers van Vierdaagsefeesten. Het percentage mannelijke en vrouwelijke bezoekers is gelijk verdeeld. 52% tegen 48% om precies te zijn. Wist je dat onze bezoekers steeds vaker voor ‘groen vervoer’ kiezen? 27% van hen kwam met de fiets en 23% met de benenwagen. Het autogebruik nam af met 4%, wat betekent dat slechts 19% met de auto naar het centrum van Nijmegen kwam dit jaar. De organisatie zelf legde al organiserend 4.200.000 meter af per hybride auto. Lekker duurzaam, want daar zijn we dol op.

SuperSale
Wil je nog een dagje langer in Nijmegen blijven? Of is je feestbudget nog niet op? Komt dat even goed uit, want op zaterdag 23 juli is het SuperSale in Nijmegen! Met heel veel mooie aanbiedingen… Dus hop, hop, hop. Lekker aan de shop!

Zzzzaterdag
Mogen wij voordat we de week definitief afsluiten een daverend applaus. Voor al die keiharde werkers die zich vóór en achter de schermen hebben ingezet om deze Vierdaagsefeesten wederom tot een succes te maken. Hulde!

Dames en heren, it’s a wrap! Het herstel kan beginnen. 24 uur aan een stuk slapen is legaal. Maar nu… ga even rustig zitten, haal je agenda uit je tas, pak een rode stift uit de la en noteer: 15 t/m 21 juli 2017: de 48e editie van Vierdaagsefeesten.
Heel graag tot dan!

BEZOEKERSAANTALLEN
Totaal 2016: 1.505.000 bezoekers (2015: 1.508.500 bezoekers)

Per dag:
zaterdag 16 juli 2016 190.000
zondag 17 juli 2016 230.000
maandag 18 juli 2016 180.000
dinsdag 19 juli 2016 180.000
woensdag 20 juli 2016 240.000
donderdag 21 juli 2016 245.000
vrijdag 22 juli 2016  250.000

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeesten

Nijmegen, 22 juli 2016

Foto’s Vierdaagsefeesten 2016

Vierdaagsefeesten dag 6: Duurzame Donderdag, ‘n rondje park, dansende smaakpapillen en een frisse wind voor Nijmegen

Dag 6: another day in paradise! De roze woensdagwaas is gaan liggen en we maken ons op voor Duurzame Donderdag. Alle andere Vierdaagsefeesten-dagen zijn vanzelfsprekend net zo duurzaam, maar op deze Duurzame Donderdag zetten we graag een aantal groene concepten in het zonnetje. En die laatste is wederom volop aanwezig!

Een wandeling door het park – Rondje Stad 16 kilometer      
Naast de terrassen, kades, nisjes en pleinen is het tijdens Vierdaagsefeesten ook volop genieten geblazen in een van de lommerrijke parken. Of je nou van jazz, dance, rock of hiphop houdt; voor elk genre is wel een plekje in een park gereserveerd. En uiteraard voor lokaal talent! Zo zagen we in Otis Park de lokale talenten Willy Vetsap, Kika Sprangers en het Jimmi Hueting Trio, zinderde het Valkhofpark tijdens het Valkhof Festival met Juneville,  Jordi Repkes en Jo Goes Hunting en werd het Hunnerpark omgetoverd tot een grote dansvloer met optredens van Roscovitsch, Odin en Cirino Brown.

Smakelijk feesten!
Vierdaagsefeesten staat bekend om de vele optredens, theaters, concerten en dampende dansfuiven. Maar ook de menselijke motor moet regelmatig worden voorzien van nieuwe brandstof. Zin in iets lekkers? Eet. Het leven kan zo simpel zijn. Vierdaagsefeesten is één groot foodparadijs, want onze stad staat bomvol foodcourts die de bezoekers voorzien van lekker, gezond en verantwoord eten. Van SMKMRKT tot Ramblas; in Nijmegen kun je letterlijk de hele wereld proeven. Met zoveel lekkers in de stad doen je smaakpapillen letterlijk een vreugdedansje. Bij het Labyrinth schuif je aan voor de lekkerste hapjes, snacks en hors-d’oeuvres, Festival op het Eiland serveert heerlijke Libanese lekkernijen, op de Ramblas lacht het bestek je tegenmoet en op de Kaaij kun je met een gerust hart een complete familie lege magen meenemen. En waar wij dan weer heel vrolijk van worden; er wordt steeds meer gezond en duurzaam gekookt! In plaats van Peruaanse paprika’s en bananen uit Brazilië, worden pompoenen uit Puiflijk en aardappelen uit Afferden gebruikt. Lekker lokaal en altijd fresh.

Een frisse wind voor Nijmegen

Omdat we graag in 2069 de 100e editie van Vierdaagsefeesten willen vieren, doen we er alles aan om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen door een duurzaam feest te organiseren, nu en in de toekomst. Daarom zetten we op alle vlakken in op duurzaamheid. Je zult wel denken ‘waar las ik deze zin eerder? Precies! In het persbericht van gisteren!
Maar de boodschap is nu anders: tijdens Vierdaagsefeesten is een grootschalig publieksonderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens. In plaats van het voorstellen van locaties, vroegen we onze bezoekers om locaties aan te wijzen. 400 mensen is de vraag gesteld: ‘waar in Nijmegen moet volgens jou een windmolenpark komen?’ Wethouder Harriët Tiemens maakte op deze Duurzame Donderdag bekend wat volgens Vierdaagsefeestenbezoekers de meest geschikte plek is voor een windmolenpark. And the winner is… Industrieterrein Kerkenbos langs de A73. Gevolgd door De Grift en de Berendonck. Doe maar duurzaam!

Winnaar ‘meest duurzame Vierdaagsefeestenconcept 2016’ bekend
Ook ontzettend groen is ons wedstrijdje om de award ‘meest duurzame Vierdaagsefeestenconcept 2016’. Elk jaar wordt de Vierdaagsefeestenbezoekers gevraagd wat zij het meest duurzame concept vinden rondom ons evenement. Er werd gestemd via de website partyintothefuture.nl, het online duurzaamheidsplatform van Vierdaagsefeesten. In 2016 gaat de award naar Orange Nanotech uit Heiloo. Zij ontwikkelden de ‘Peeback Coating’, een onzichtbare coating die op muren kan worden aangebracht zodat deze niet meer aangetast kunnen worden door de wildplassers. Het bijkomende positieve effect is dat de urine ‘terugkaatst’ waardoor ook het wildplassen ontmoedigd wordt en er vanzelfsprekend geen last meer is van urinegeur. Wethouder Harriët Tiemens benadrukte het belang van innovaties als deze. ‘Voor bewoners én voor bezoekers is het belang van een goede samenwerking met partners en gemeente op het gebied van duurzaamheid groot, en doorontwikkeling is daarbij belangrijk’. Dit jaar is de coating aangebracht op twee locaties in het centrum van Nijmegen. Het concept wordt tijdens Vierdaagsefeesten nog verder ontwikkeld en meer muren zullen worden voorzien van deze coating.

Vierdaagsefeesten = Dr. Love
Dat daten tegenwoordig niet meer is zoals het vroeger was, blijkt maar weer op ons feestje. Goodbye brommers kieken, Hello speeddaten! Vierdaagsefeesten zorgde ervoor dat Robert ten Brink de rest van het jaar vrij kan nemen, want we ontpopten ons afgelopen maandag tot ware Dr. Love. In samenwerking met Relatieplanet vestigden we met 661 dates het wereldrecord Speeddaten voor The Guinness Book of Records. En wees gerust, de dates zijn officieel geteld door de notaris. Onder de 661 dates zijn 829 matches, dus sommige speeddaters hebben zelfs dubbel kans! Robert zal trots op ons zijn. Alleen daar doen we het al voor…

Dag 7; wat ’n week weer en wat vloog ‘ie voorbij…
Dag 6 was wederom een dagje rustig blijven voor gevorderden, want de zon bleek nog steeds onze BFF. Gratis tip: een van de leukste manieren om Vierdaagsefeesten te beleven is door gewoon een beetje rond te lopen en te lachen naar je mederondlopers. En dat kan nog één hele dag: morgen, dag 7. Geniet voor de laatste keer alsof je leven ervan afhangt,  want daarna is het finito; klaar met de pret!

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 16 juli 2016 190.000
zondag 17 juli 2016 230.000
maandag 18 juli 2016 180.000
dinsdag 19 juli 2016 180.000
woensdag 20 juli 2016 240.000
donderdag 21 juli 2016 245.000
Voorlopig totaal zaterdag tot en met donderdag 2016: 1.255.000 bezoekers
Eindtotaal zaterdag tot en met vrijdag 2015: 1.508.500 bezoekers

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeesten

Hertogplein – Vierdaagsefeesten foto JW de Venster

Hertogplein – Vierdaagsefeesten foto JW de Venster

Nijmegen, 21 juli 2016

Vierdaagsefeesten dag 5: 50 tinten roze, pleintjesroute, een plasje voor pompoenen en van zonnedans naar regendans

De stad kleurde vanaf het ochtendgloren roze, want vandaag was Code Roze het devies. Dag 5 gaat gegarandeerd de boeken in als Warme Woensdag. Onze bezoekers lieten zich echter niet afschrikken en settelden zich in grote getalen langs de route om de wandelaars richting finish te ondersteunen in woord én gebaar.

Rood van de hitte en roze van de feesten
Vanaf het Joris Ivensplein trok het Roze Legioen van wandelaars langs de Roze Fans die vanaf de Waalkade tot aan de Van Schevichhavenstraat de wandelaars aanmoedigden. Roze is niet alleen de kleur van de Giro die anderhalve maand geleden in Nijmegen koerste, maar ook de kleur van verdraagzaamheid. De LHBT-gemeenschap doet de jaarlijkse oproep om niet te discrimineren, maar met elkaar prettig samen te leven. Oftewel, amuseren en tolereren, daar draait het om. En niet alleen op Roze Woensdag.

Windstoten veroorzaken materiaalschade
Een korte maar hevige wind-en hoosbui richtte om 18.00 uur materiaalschade aan op Festival op ’t Eiland – één van de 38 evenementenlocaties van Vierdaagsefeesten. Twee lichttorens werden omver getrokken door een windvlaag en er sloeg wind onder een tweetal tentluifels.
Vier bezoekers liep lichte schaaf-en hoofdwonden op en konden worden verzorgd door de aanwezige EHBO-dienst. De schade kon snel worden hersteld en het festival ging even later gewoon door.
Elders in de stad sloeg de bliksem in een boom. De andere 37 evenementenlocaties hadden niet te lijden van het korte maar hevige noodweer.

Pleintjesroute – Rondje Stad 16 kilometer
‘Waar sta je ergens?’ We vermoeden dat deze vraag zo’n 12.500 keer per dag via WhatsApp wordt verstuurd in de omgeving Nijmegen. Tijdens Vierdaagsefeesten is op elk plein wel wat te zien of te horen. Laten we een klein rondje doen: we starten op het Museumplein – dat normaalgesproken luistert naar de naam Kelfkensbos – waar we onder het sfeerlicht van de honderden schemerlampen genieten van opzwepende funk- en soulklanken. We vervolgen onze route richting Hertogplein, met dit jaar het podium op een nieuwe plek: meer ruimte, meer sfeer! Inmiddels zijn we aangekomen bij het Faberplein waar het altijd feest is met een grote F, waarna we binnendoor steken naar het Koningsplein dat al sinds jaar en dag een vaste stek is voor veel Vierdaagsefeestenbezoekers. Via de Grote Markt met de mooie middeleeuwse pandjes waar we een langer-dan-gepland kijkje nemen bij Feestkoning Stan de Vierdaagseman, eindigen we op Plein ’44 bij een steengoeie Queen-tributeband met leden van onder andere Navarone, Krezip, Drive Like Maria en Marike Jager. Het rondje feestpleinen zit erop voor de woensdag. Morgen weer een nieuwe etappe van het rondje stad… Wandel je mee?

Stem voor de leukste locatie
Het is natuurlijk appels met peren vergelijken en eigenlijk is élke locatie gewoon de leukste Vierdaagsefeestenlocatie. De keuze is tenslotte reuze. Toch zijn we razend benieuwd wat het publiek kiest als leukste locatie. Zeg eens, wat vind jij de leukste locatie van Vierdaagsefeesten 2016? Welke van de 38 feestlocaties is echt typisch Vierdaagsefeesten? Waar hangt de beste sfeer? Welke locatie is het gezelligst aangekleed? Waar vind je de beste artiesten?
Laat het weten via onze facebookpoll. Op vrijdag 22 juli om 00.00 uur maken we de leukste locatie bekend via onze website.

Plasje voor pompoenen
Omdat we graag in 2069 de 100e editie van Vierdaagsefeesten willen vieren, doen we er alles aan om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen door een duurzaam feest te organiseren, nu en in de toekomst. Daarom zetten we op alle vlakken in op duurzaamheid. Bijvoorbeeld met behulp van urine-inzameling voor hergebruik. We ondersteunen samen met Waterschap Rivierenland en ZLTO dit proces zodat er nog meer meststof uit de urine kan worden teruggewonnen voor het bemesten van Groesbeekse landbouwgrond waarop courgettes en pompoenen groeien. Al geruime tijd wordt onderzoek gedaan naar het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Nijmegen (Weurt) wekt Waterschap Rivierenland zelfs al zoveel energie op uit het afvalwater, dat deze zuivering 100% energieneutraal kan werken. En ook dat idee ondersteunt Vierdaagsefeesten natuurlijk van harte!

Donderdag 21 juli: Duurzame Donderdag
De D is van Donderdag maar ook zeker van Duurzaam. Want, hoe duurzamer ons feestje, hoe beter! Op Duurzame Donderdag zoomen we in op een aantal activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan het milieu en dus ook aan onze Party into the Future. Om Vierdaagsefeesten ook in de toekomst te kunnen vieren, stevenen we af op duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van afval, energie, water, voedsel en mobiliteit. Zélfs het vuurwerk dat schitterde boven de Waal is milieuvriendelijk! Om het groene karakter van Vierdaagsefeesten nog meer te onderstrepen, konden mensen tot en met dinsdag via onze website stemmen op het beste idee of plan op het gebied van duurzaamheid voor Vierdaagsefeesten 2016. De uitverkozen bedenker of uitvoerder van het meest duurzame concept mag een jaar lang de eervolle titel ‘Duurzaamste concept Vierdaagsefeesten 2016’ dragen. Vandaag, op Duurzame Donderdag wordt om 16.00 uur door wethouder Harriet Tiemens de trofee uitgereikt op het VierdaagsefeestenVIPDeck naast de Radio 2 Studio bij de SMKRMRKT op het Labyrinth.

StevenskerkLive presenteert: The Gospel Sessions
In de prachtige Stevenskerk klinken vandaag om 20.30 uur traditionele gospelklassiekers in een 2016-jasje die ten gehore worden gebracht door topmuzikanten zoals Beans & Fatback, onder aanvoering van Gospelqueen Michelle David. Als je het ons vraagt: een match made in heaven! En wat nog hemelser is: er is nog een aantal kaarten beschikbaar!

Dag 6; eat your heart out
De 4Daagse lopen, dat is ongetwijfeld zwaar, maar die Vierdaagseféésten! Potverdrie, die zijn welhaast niet te doen. Dag 5 zit erop. Tot in de late uurtjes werd Nijmegen ondersteboven gezet. En wat maakt het ook uit; slapen doen we na Vierdaagsefeesten wel weer. Net als broccoli eten en normaal doen. Het is feest in Nijmegen! En daar drinken we er nog een op. Dag 6; eat your heart out.

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 16 juli 2016 190.000 (zaterdag 2015 197.000)
zondag 17 juli 2016 230.000 (zondag 2015 205.000)
maandag 18 juli 2016 180.000 (maandag 2015 175.000)
dinsdag 19 juli 2016 180.000 (dinsdag 2015 192.500)
woensdag 20 juli 2016 240.000 (woensdag 2016 254.000)
Voorlopig totaal zaterdag tot en met woensdag 2016: 1.010.000 bezoekers
Eindtotaal zaterdag tot en met vrijdag 2015: 1.508.500 bezoekers

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeesten

Kidsloop - Vierdaagsefeesten foto JW de Venster

Kidsloop – Vierdaagsefeesten foto JW de Venster

Nijmegen, 20 juli 2016

 Vierdaagsefeesten dag 4: 432 kinderen aan de finish van de Kidsloop, 36.497 zoenen verkocht, 45.960 lopers lopen de eerste etappe, The B-machine speelt voor de 52e keer op Vierdaagsefeesten, 170.000 feestvierders zoeken verkoeling en het kwik meet 33 graden.

Het was een dampende dinsdag op alle fronten. De temperatuur steeg flink en de feeststemming bleef hierin niet achter. Allesbehalve zelfs. Al rond het middaguur stroomde de stad vol met feestvierders die op zoek gingen naar een plekje in de schaduw, want jongens wat was het bloody hot vandaag!

Finish Kidsloop 2016
De jeugd heeft niet alleen de toekomst maar ook nog eens uithoudingsvermogen en karakter! Al zingend en fluitend passeerden 432 kinderen vandaag de eindstreep van de Kidsloop 2016 en ontvingen op het Kidsplein hun eigen Kidsloop medaille uit handen van Jochem van Gelder.

Volop zoenen geblazen
De actie ‘een zoen voor een ziek kind’ is nu al een enorm succes. Tijdens de finish van de Kidsloop werd de tussenstand bekendgemaakt. En wat denk je… in de eerste vier dagen van Vierdaagsefeesten zijn al 36.497 zoenen verkocht.

De warmte de baas
De verkeersregelaars hebben parasols gekregen en worden voorzien van extra water. Verder is het advies: pet en korte broek akkoord, mits met stevige schoenen. Goed eten en rouleren tussen zon-en schaduwplaatsen. De Kids van de Kidsloop zijn voorzien van zonnekleppen, extra water en de ouders zijn gemaild om aan de zonnenbrandcreme te denken. In de stad is het KWF actief en smeert de overige bezoekers graag in met zonnenbrandcreme. Iedereen wordt gewezen op de watertappunteinzet gratis kraanwater die overal in de stad staan. Ondernemers plaatsen extra luifels om schaduw te creëren, standplaatsen worden verhuisd naar de schaduwzijde van de straat en we waarschuwen nog maar een keer dat het heel aanlokkelijk lijkt, maar dat zwemmen in de Waal echt heel gevaarlijk is. Op het eiland wordt een enorme tankwagen met drinkwater geplaatst voor de bezoekers en artiesten: vrij te gebruiken. We maken nog een laatste ronde met een ijsje voor de verkeersregelaars en trakteren hen op een zakje chips voor het broodnodige zout. Ondertussen moedigen we de dappere en stoere wandelaars aan die in de warme zon hun tocht voltooien!

Vierdaagsefeesten beste vrij toegankelijke festival volgens Festival Monitor
De Festival Monitor 2016 is onlangs verschenen: de cijfers zijn afgelopen vrijdag gepubliceerd. De Festival Monitor is een uitgebreide analyse van de ontwikkelingen op de festivalmarkt. Het onderzoek geeft inzicht in aantallen festivals en bezoeken, er wordt gekeken naar kalenderspreiding en geografische verdeling en opbrengst uit kaartverkoop. Ook is er uitgebreid aandacht voor financiële ondersteuning van overheden en sponsoring. Het bevat de ranglijsten en profielen van de top 25 gratis toegankelijke en de top 25 entreeheffende festivals. Vierdaagsefeesten is lijstaanvoerder Vrij Toegankelijke Festivals 2015.

The B-machine recordhouder Vierdaagsefeesten

De Nijmeegse soulband The B-Machine is meer dan een goede bekende van Vierdaagsefeesten. Sterker nog, ze zijn de recordhouder als het om optreden op Vierdaagsefeesten gaat. The B-machine tikte op dinsdag 19 juli haar 52e optreden af.
Uiteraard op hun vertrouwde stek, het Hertogplein.

Fiets De4Daagse met Ad van Vuuren
Fanatiek fietser Ad van Vuuren legt elke dag voorafgaand aan de 4Daagse wandelmarsen, de etappes per fiets af. Van Vuuren maakt gebruik van ‘Fiets De4Daagse’, een unieke fietsroute die als cadeau aangeboden werd ter ere van de 100e verjaardag van de 4Daagse wandelmarsen. Vierdaagsefeesten, Gemeente Nijmegen en alle 4Daagse doortochtgemeenten bieden de wandelroutes van de 100e 4Daagse aan als bikeable Fietsroutes. Ad van Vuuren maakt een videoverslag van zijn fietstocht. Zijn verslagen zijn te vinden op www.vierdaagsefeesten.nl en via onze social media.

Gevonden! Duurzame confetti.
Een kleine doorn in het oog van de bewoners van ons stadscentrum, en die eigenaar zijn van tuinen en (dak-)terrassen, zijn de wolken van confetti die in onbewaakte momenten door ondernemers de lucht in worden geslingerd. Het duurt maanden voordat alles verwijderd is en verstopt de dakgoten. Maar er is hulp: duurzame confetti die binnen enkele weken door water geheel is afgebroken. Mooi om vast op onze wenslijst voor 2017 te zetten!

Woensdag 20 juli: Roze Woensdag!
En dan, de woensdag van ons feestje: je haat de kleur of je houdt ervan, maar morgen kun je het maar beter accepteren: het is roze woensdag! En dat ga je merken ook. Daarnaast genieten we samen met de kids van hun echte eigen finish. Maar niet nadat ze eerst hebben gezwaaid naar de Grote Wandelaars die op deze dinsdag hun eerste etappe afleggen van de hele bijzondere 100e Vierdaagse. Vierdaagsefeesten heet alle wandelaars van harte welkom!

Op ons feestje wordt gejankt van het lachen. Er wordt gesjansd en gedanst. En er wordt geleefd. Je leert nieuwe muziek kennen, bespreekt ‘belangrijke’ onderwerpen met wildvreemden, geeft rondjes alsof het je laatste avondmaal is, en bezwijkt bijkans aan een hittegolf, maar dat terzijde. Dag 5: wij zijn er klaar voor!

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 16 juli 2016 190.000 (zaterdag 2015 197.000)
zondag 17 juli 2016 230.000 (zondag 2015 205.000)
maandag 18 juli 2016 180.000 (maandag 2015 175.000)
dinsdag 19 juli 2016 170.000 (dinsdag 2015 192.500)

Vooral overdag was het rustiger dan vorig jaar. Met de hoge temperaturen lonkte het water. Tegen etenstijd stroomden de restaurants en food courts vol. Rond 20.00 uur zorgde een gestage stroom bezoekers voor een superrelaxte en zomerse sfeer in de stad.

Videoverslag Vierdaagsefeesten 2016:
Bekijk via deze link het videoverslag de eerste Fiets De4Daagse etappe van Ad van Vuuren.
U vindt alle videoverslagen van Vierdaagsefeesten 2016 op ons Youtubekanaal via deze link

Bron Stichting Vierdaagsefeesten

Wereldrecord Speeddate - foto Vierdaagsefeesten / Mathijs Hanenkamp

Wereldrecord Speeddate – foto Vierdaagsefeesten / Mathijs Hanenkamp

Nijmegen, 19 juli 2016

Vierdaagsefeesten dag 3. Mariken duikt van de Stevenstoren, een nieuw wereldrecord en 16 kilometer Rondje Stad.

Doorgaans moeite met de maandag? Deze week niet! Het was een dag waarop de weergoden wederom onze vrienden bleken te zijn, een wereldrecord werd verbroken, Mariken van de Stevenskerk afdaalde en de waarschuwingsborden voor Pokémonjagers uit het straatbeeld verdwenen.

Wereldrecord Speeddate
Er zijn al heel wat relaties en spontane verliefdheden ontstaan op Vierdaagsefeesten, maar vandaag hebben we het lot een handje geholpen… Maandagmiddag werd Plein ’44 omgetoverd tot een waar datingparadijs. 659 singles namen deel aan de grootste speeddate ooit en vestigden samen het wereldrecord Speeddaten dat linea recta The Guinness Book of Records in kan. Het vorige speeddaterecord stond op 651 deelnemers en is behaald in Canada op 14 februari 2014.

Rondje Stad 16 kilometer
Terwijl op de Grote Markt het Uit-Je-Gevelconcert de Nimweegse hèrten aan zich wil binden lopen we richting Van Ouds op de Augustijnenstraat: het knusse en muzikaal goed onderlegde podium heeft een eigen publiek en is een blijvertje geworden.
Net zo’n blijver is het mooie Plein ’44. Onder een reusachtige overkapping realiseren goede artiesten keer op keer een echt feest. We duiken het Kronenburgerpark in en genieten van de topsfeer en de topartiesten die hun heerlijke jazz laten klinken in het mooi uitgelichte park. Dan de SMKMRKT op: wauwie! Dat is nog eens lekker eten, en zitten, en wegdromen, en beleven met het mooiste uitzicht van Nijmegen over de Waal. Met het treintje huppen we naar het Stadseiland – Festival op ’t Eiland is de ultieme plek om met vele anderen net even anders de Vierdaagsefeesten te beleven: zomer, zomerder, zomerst…dan moet je dus hier zijn! Met het pontje en met zicht op een uitgelaten massa feestvierders voor het podium van de Matrixx op de Waalkade ontschepen we op de relaxte klanken van de Kaaij.
Het rondje is nog lang niet volbracht….morgen verder!

Frank Boeijen blijft boeien
Nijmegen zonder Frank Boeijen is als een krant zonder letters. Het optreden van deze zanger, dichter, componist en muzikant met Nijmeegse roots stond garant voor een meeslepende ervaring op het Museumplein.

Eigenwijze Mariken maandag en Walk Of Wisdom
De organisatie van de Walk of Wisdom – de eigentijdse pelgrimsroute die begint en eindigt in de Stevenskerk – organiseerde vandaag een sponsorloop ten behoeve van dit mooie monument. Als Stichting Vierdaagsefeesten ondersteunden we dit initiatief. We hebben dan ook de maandag van Vierdaagsefeesten omgedoopt tot Mariken Maandag. Een groot aantal Nijmegenaren liep vandaag mee voor het icoon van onze stad en ook burgemeester Bruls, Mariken van Nimwegen en Moenen waren erbij!

Pokémon borden collectorsitem
De inkt van de veertig Pokemon Go-waarschuwingsborden was nog maar net opgedroogd of ze zijn al verdwenen. Naast meer dan tweehonderd dozijn gamers die overal in de stad op jacht zijn naar Picachu en zijn trawanten, dook er ook een horde jagers op Pokemonwaarschuwingsborden op in Nijmegen. In een mum van tijd slonk het aantal borden in de stad. De reservevoorraad van dertig borden is inmiddels verspreid. Om de sympathieke Pokemonjagers te faciliteren worden vandaag extra laadpalen geplaatst in de omgeving van de Veerpoorttrappen: duurzaam opgeladen kan het mobieltje weer van stroom worden voorzien.

Dinsdag 19 juli: Finish van de Kidsloop, start van de 100e Wandelmarsen en een stad vol vertier en plezier.
Vierdaagsefeesten zijn er voor iedereen. En iedereen heeft het leuk met elkaar. Dat klinkt natuurlijk onwijs gezapig, maar het is echt zo. Morgen genieten we samen met de kids van hun echte eigen finish. Maar niet nadat ze eerst hebben gezwaaid tijdens hun laatste etappe naar de Grote Wandelaars die op deze dinsdag hun eerste etappe afleggen van de hele bijzondere 100e Vierdaagse. Nog vier dagen genieten van een uniek jubileum: de Vierdaagsefeesten heten alle wandelaars van harte welkom! En dat welkom kent alle kleuren van de regenboog want vertier en plezier wordt in de binnenstad van Nijmegen geboden in vele soorten en maten: nog vier dagen genieten dus!

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 16 juli 2016 190.000 (zaterdag 2015 197.000)
zondag 17 juli 2016 230.000 (zondag 2015 205.000)
maandag 18 juli 2016 180.000 (maandag 2015 175.000)

Videoverslag Vierdaagsefeesten 2016:
Bekijk via deze link het videoverslag van de start van Vierdaagsefeesten 2016
U vindt alle videoverslagen van Vierdaagsefeesten 2016 op ons Youtubekanaal via deze link

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeesten

Waal in Vlammen - foto Vierdaagsefeesten / JW de Venster

Waal in Vlammen – foto Vierdaagsefeesten / JW de Venster

Nijmegen, 18 juli 2016

Vierdaagsefeesten dag 2. Zoete klanken, verrassende activiteiten en zinderend vuurwerk

De tweede dag van Vierdaagsefeesten zit erop. De dag waarop weer werd bewezen waarom dit de beste feesten ter wereld zijn. Met wederom veel prachtige optredens, shiny happy people en verrassende activiteiten.

Rodaan Al Galidi vertelt verhalen
De uit Irak afkomstige schrijver Rodaan Al Galidi trakteerde zijn publiek in een overvolle Stevenskerk op de meest prachtige verhalen en gedichten over zijn leven en hoe het is om als vluchteling naar Nederland te komen. Ontroerend en humoristisch tegelijk.

Common Linnets dubbelconcert
The Common Linnets maakten op zondag 17 juli een ware Vierdaagsefeesten dubbelklapper. Met een uitverkocht concert in de Stevenskerk én een prachtige matineeshow op het Valkhof Festival heeft de band met Ilse De Lange menig muziekhart weten te stelen.

Smakelijk luisteren bij de boer aan tafel
In de Burchtstraat stond een wel heel aantrekkelijk ogende lange tafel opgesteld. En zoals het in een grote warme boerenfamilie betaamt, kon iedereen aanschuiven voor een oorstrelend menu. Want: ork ork ork, eten doe je met… je oren! Terwijl heerlijke en eerlijke lokale producten werden geserveerd, kregen de eters nog iets extra’s voorgeschoteld, namelijk tekst en uitleg over de herkomst en de bereiding van de producten. Lekker, lokaal, gezond, duurzaam én eerlijk. De pan was tot op de bodem leeg dus dat zegt genoeg, nietwaar?

Stadseiland trekpleister
Festival Op ’ t Eiland is weer helemaal terug van weggeweest. En hoe! Vanaf de vroege middag stroomde het nieuwe ‘stadsstrand’ vol festivalliefhebbers, gezinnen en zonaanbidders. Een veelbelovend programma van theater passeerde de revue, met een uitverkochte voorstelling van de Vlaamse veelkunner Kamagurka, Tim Knol verscheen op het Waalpodium en ook dansgroep Telder verraste het publiek met een spectaculaire show.

Waal in Vlammen, een knallende show
Milieuvriendelijke fonteinen, knallen en spectaculaire pijlen in alle kleuren van de regenboog sierden de prachtige avondlucht boven de Waal die langzaam donker werd. De ‘oooh’s’ en ‘aaaah’s’ waren niet aan te slepen. Sommige bezoekers spraken zelfs van het mooiste vuurwerk sinds jaren, en het applaus was oorverdovend na een sensationeel slotakkoord. Door de afwezigheid van de wind bleef de rook wat hangen, maar hier werd goed op ingespeeld door wat tijd tussen de ‘acts’ in te plannen. Eén ding is zeker: het was genieten geblazen!

Nijmeegse comedian maakt videoverslag
De Nijmeegse comedian Samir Fighil maakt elke dag een videoverslag van ‘zijn Vierdaagsefeesten’. Samen met cameraman Mo trekt Fighil door de stad om Vierdaagsefeesten op te ‘slurpen’ en vast te leggen op video. Van Matrixx tot Mariënburg en van Waalkade tot Wintersoord; waar feest is, is Fighil. Zijn dagelijkse vlog is te volgen via www.vierdaagsefeesten.nl en via social media.

Maandag 18 juli: Uit-Je-Gevelconcert, wereldrecord Speedaten en andere highlights
Morgen, dag 3. Er zal worden gesjanst en gedanst, gelachen en geleefd, gefeest en gefuifd. De maandag van Vierdaagsefeesten staat bekend om het Uit-Je-Gevelconcert. Het 100% Nimweegse muziekfeest waarbij de grootste feesthits letterlijk van de gevels aan de Grote Markt knallen. Om 13.00 uur gaan we op Plein ’44 keihard het wereldrecord Speeddaten verbreken en vermaken de kids zich bij Lux tijdens een superleuke voorstelling van Buurman & Buurman. Kortom; een leukere maandag bestaat bijna niet!

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 16 juli 2016 190.000 (zaterdag 2015 197.000)
zondag 17 juli 2016 230.000 (zondag 2015 205.000)

Zondag was het de hele dag door druk: van ’s middags tot ’s avonds laat barstte de stad uit zijn voegen. En wat een supersfeer! Dit is toch echt de ‘Vierdaagsefeesten-vibe’ ten top, verzuchtte menige bezoeker uit de grond van zijn hart toen tegen 00.30 uur de laatste klanken van de podia klonken en de fiets, trein en taxi werden opgezocht om huiswaarts te keren.

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeesten

Nijmegen, 17 juli 2016

Vierdaagsefeesten 2016 geopend met
Kidsloop, Klassiek en StevenskerkLive

De kop is eraf! Op zaterdagmiddag 16 juli werd op maar liefst twee locaties in Nijmegen het startsein gegeven voor Vierdaagsefeesten 2016. De stad stroomde al snel vol en het feest barstte officieel los.

Start Kidsloop en Kidsfestival
Na de warming-up van Jort Sport gaf burgemeester Bruls samen met KEET! van Telekids om 12.00 uur het startsein voor de Kidsloop 2016. Meer dan 400 enthousiaste kids startten vanaf het Kidsplein voor Museum het Valkhof aan de tweede editie van de Kidsloop. Vier dagen wandelt de jongste generatie door het centrum van Nijmegen. Ook het Kidsfestival ging van start op het Kidsplein met een supergave kidsprogrammering die ervoor zorgt dat alle kinderen tot 12 jaar zich, net zoals hun ouders, rijkelijk vermaken tijdens Vierdaagsefeesten.

Opening StevenskerkLive
Daarnaast vond in de prachtige Stevenskerk speciaal voor genodigden de officiële opening van Vierdaagsefeesten 2016 plaats. Na een openingswoord van burgemeester Bruls en bestuursvoorzitter Vierdaagsefeesten Walter Hamers werd de concertreeks StevenskerkLive spectaculair geopend door de band HAEVN. Later deze middag gaf HAEVN in een tot de nok toe uitverkochte Stevenskerk nog een prachtig concert.

Nijmegenprent en opening Zomerexpo
Ook dit jaar wordt de Zomerexpo weer georganiseerd in de Stevenskerk, een tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst. Op deze eerste dag van Vierdaagsefeesten 2016 werd de expositie geopend met het bekendmaken van de Nijmegenprent. De 23e Nijmegenprent is een kleurenhoutsnede van de Kastanjelaan in het Hunnerpark. De prent is gecreëerd door graficus Grietje Postma.

ZOENactie succesvol gestart
Begin 2016 introduceerde de organisatie van Vierdaagsefeesten samen met het Ronald McDonald Huis Nijmegen de campagne ‘Een zoen voor een ziek kind’. Alle bezoekers van Vierdaagsefeesten worden hiermee opgeroepen om deze week voor € 1,- een zoen voor een ziek kind te kopen. De smakkende zoenafdruk wordt regelrecht op de huid gestempeld zodat niemand om deze fantastische actie heen kan. Op de eerste dag van Vierdaagsefeesten 2016 overhandigde Leo de Bever van Rabobank Nijmegen namens ‘Pinnen ja graag’ een cheque voor de eerste 500 zoenen van Vierdaagsefeesten aan Erny Frowijn van Ronald McDonald Huis Nijmegen. Wandelaars en bezoekers van Vierdaagsefeesten kunnen een ‘zoen voor een ziek kind’ kopen bij speciale zoenteams. Om de zoenen snel, makkelijk en veilig te betalen, zijn de zoenteams uitgerust met mobiele contactloze betaalautomaten.

‘Klassiek gaat Underground’ nu al een klassieker
Op de onderste verdieping van parkeergarage Kelfkensbos genoten bezoekers van klassieke muziek. De pilot ‘Klassiek gaat Underground’ was in een mum van tijd uitverkocht. En dat bleek volledig terecht. 200 gasten aanschouwden het prachtige concert van het Symfonieorkest Nijmegen. Klassiek gaat Underground mag nu al met recht een klassieker genoemd worden.

Party into the Future…. stem nu mee voor het beste idee
Vierdaagsefeesten bouwt samen met al haar duurzame partners aan het feest voor de toekomst. Ook bezoekers hebben hier een stem in en kunnen deze uitbrengen op het beste idee of plan op het gebied van duurzaamheid voor Vierdaagsefeesten 2016. De uitverkozen bedenker of uitvoerder van het meest duurzame concept mag een jaar lang de eervolle titel ‘Duurzaamste concept Vierdaagsefeesten 2016’ dragen. Stemmen kan tot en met dinsdag 19 juli 2016 tot 00.00 uur op partyintothefuture.nl. De trofee wordt uitgereikt door niemand minder dan wethouder Harriet Tiemens op Duurzame Donderdag, 21 juli om 16.00 uur op het VierdaagsefeestenVIPDeck naast de Radio 2 Studio bij de SMKMRKT op het Labyrinth.

Zondag 17 juli: Vierdaagsemis en andere highlights
De zondag van Vierdaagsefeesten start traditiegetrouw met de Vierdaagsemis in de Stevenskerk. Verder bieden we een overweldigend aanbod met onder andere:
‘Bij de boer aan tafel’; een culinair hoorspel voor oog, oor en mond. Maar ook voorlezen voor volwassenen met Rodaan Al Galidi. En neem eens een kijkje op het nieuwe Stadseiland met tal van spannende workshops van Mad Science voor nieuwsgierige en leergierige kids.

BEZOEKERSAANTALLEN
zaterdag 16 juli 2016 190.000 (zaterdag 2015 197.000)

Na een slow start van de dag – ondanks de drukte van de Kidsloop – liep het centrum in het begin van de avond in rappe schreden snel vol. De pleinen met podia zinderden van de feestvierders en de terrassen puilden uit. Menig glas werd geheven op een mooie week met de 100e Vierdaagse in het verschiet.

We kunnen met recht zeggen: het was een fantastisch begin van Vierdaagsefeesten 2016. Maar bovenal: wat heerlijk dat er nog zes dagen in het verschiet liggen!

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeesten
.
Nijmegen, 16 juli 2016

Vierdaagsefeesten 2016 gaat van start

Nog even en dan is het zover. Vierdaagsefeesten 2016.
En zoals u gewend bent; veel sfeer, gastvrijheid én goed bereikbaar. We zoomen graag even in op de bereikbaarheid.

NS opent zes nieuwe Nijmeegse ‘stations’
Tijdens Vierdaagsefeesten 2016 rijdt NS in Nijmegen met een speciaal ontwikkelde trein, namelijk met de zogenoemde NS Hup-On Hup-Off express. Deze trein biedt plek aan 45 reizigers en heeft open ramen.

De Hup-On Hup-Off express start op Nijmegen Centraal en rijdt vervolgens naar de Waalkade. Onderweg stopt de trein op twee tussengelegen stations (4DaagsePlein en Kelfkensbos). Ditzelfde geldt voor de terugreis. Nadat de trein weer terug is op het Centraal Station rijdt hij via de stations Waalkade Labyrinth en Festival Op ’t Eiland naar station Lent om vanaf daar de terugweg weer te vervolgen.

De Hup-On Hup-Off express rijdt van zaterdag 16 t/m vrijdag 22 juli van 12.00 uur tot 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Extra treinen tijdens Vierdaagsefeesten
Gedurende de week worden extra treinen in gezet om alle feestgangers goed te vervoeren. En let op: als je met de trein gaat loont het de moeite om thuis vast een kaartje te kopen en zo te profiteren van de speciale Vierdaagsefeestenkorting die NS aanbiedt voor al onze bezoekers.

Kiss ‘n’ Ride op Keizer Karelplein
Als organisatie van Vierdaagsefeesten stimuleren wij bezoekers om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, per fiets of te voet naar het centrum te komen. Voor iedereen die zichzelf toch graag met de auto laat afzetten, hebben we dit jaar een speciale zone ingericht op het Keizer Karelplein.

Om ervoor te zorgen dat de eerste minuten in onze binnenstad net zo aangenaam verlopen als de uren daarna, is er de zoen & zoef zone, oftewel: Kiss & Ride, een kortehalteringsvoorziening met een ingang voor taxi’s en een ingang voor gewone personenauto’s waar feestgangers zichzelf onbezorgd kunnen laten afzetten door hun geliefden. Safety first!

Contactloos betalen in Kwaliteitstaxi’s
Tijdens Vierdaagsefeesten kunt u terecht bij onze Kwaliteitstaxi’s. Deze vindt u op de speciaal ingerichte taxistandplaatsen op de Bisschop Hamerstraat en het Stationsplein.
De chauffeurs van de Kwaliteitstaxi’s zijn bekend in de regio, gastvrij, vriendelijk en servicegericht en in een aantal van deze taxi’s kunt u ook al contactloos betalen.

Extra veel fietsstallingen
Vanzelfsprekend willen we onze fietsende feestganger zo goed mogelijk bedienen dus daarom hebben we dit jaar een flink aantal extra fietsstallingen geplaatst in het centrum.
Dit betekent ruim 4000 extra plekken om je fiets te parkeren tijdens Vierdaagsefeesten 2016!
Je kunt je fiets stallen in een van de vele fietsstallingen of in onze speciale Carbike parkings.

Fijne feesten!

Bron Stichting Vierdaagsefeesten – meer Vierdaagsefeesten

Foto’s Vierdaagsefeesten 2016

Meer nieuws - winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen