STUKAFEST Nijmegen – Programma, 3 febr

Nijmegen, 2 februari 2010

Tiende editie Stukafest Nijmegen uitverkocht

NIJMEGEN – Morgen, woensdagavond 3 februari, vindt in zo’n twintig Nijmeegse studentenhuizen de tiende editie plaats van Stukafest (ofwel: het Studentenkamerfestival). Traditiegetrouw is het festival ruim vantevoren uitverkocht. Het oorspronkelijk Nijmeegse festival is inmiddels een nationaal begrip en vindt in elf studentensteden plaats.

* Stukahap & De Theo’s
Begin Stukafest in ultieme rust, reinheid en regelmaat, samen met de Theo’s! Deze drie conciërges dragen zorg voor de Stukafestbezoekers die de avond beginnen met een Stukahap in de Grote Broek (Van Broeckhuysenstraat 46, eet vanaf 18.30u mee tegen een vrijwillige bijdrage). De Theo’s laten de openingsmaaltijd ‘ordelijk’ verlopen: zij laten laatkomers een briefje halen en wie iets op de grond gooit kan corvee verwachten. Maar behalve streng zijn de Theo’s ook rechtvaardig: wie zich netjes gedraagt, mag een verrassing uit Theo’s broodtrommel grabbelen.

* Opening met burgemeester Thom de Graaf en Go Back to the Zoo
Burgemeester Thom de Graaf is uitgenodigd om de speciale jubileumeditie van Stukafest in Nijmegen te openen. De band Go Back to the Zoo (bekend van de Nike-reclame en uit De Wereld Draait Door) geeft bij dit feestelijke moment een speciaal openingsconcert voor studenten en pers. Een mooie gelegenheid om van de unieke Stukafest-sfeer te proeven. De opening vindt om 19.30u plaats in het studentenhuis op de Van Nispenstraat 244, Nijmegen.

* Het festival
Na de opening kunnen de bezoekers zich per fiets naar de verschillende optredens in de binnenstad begeven. Eénentwintig studentenkamers, in de binnenstad van Nijmegen, staan tijdens Stukafest in het teken staan van muziek, theater, cabaret en performance art. De jonge honden van Go Back To The Zoo, sfeervolle Nu-Jazz van Lavalu of een optreden van mime-koning Hakim. Stukafest zorgt voor een unieke, intieme setting, waar je kunt genieten van je favoriete artiest. Na drie voorstellingsrondes wordt de avond traditiegetrouw afgesloten in Doornroosje. Hier zal een knallend eindfeest gehouden worden, met Electro-diva Krause en de Scrambled DJ’s.

* Jubileumeditie
Stukafest is in 2001 begonnen in Nijmegen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk festival. Vanaf 2006 besloten verschillende studentensteden een eigen editie te organsieren. Inmiddels is Stukafest, met elf participerende steden, uitgegroeid tot het grootste culturele studentenfestival van Nederland. Dit jubileumjaar wordt, naast het bekende experimentele karakter van Stukafest, ook de nadruk gelegd op acts die in het verleden op Stukafest hebben gestaan. Zo zal deze editie oud-organisator Marten de Paepe, net als een aantal jaar geleden, een optreden verzorgen.

Stukafest Nijmegen wordt georganiseerd door Cultuur op de Campus.

Kijk voor het programma lager op deze pagina.
 

STUKAFEST NIJMEGEN
Woensdag 3 februari 2010

Studentenkamerfestival beleeft haar tiende editie

Grootste studentenfestival pakt uit met aanstormend talent en acts uit het verleden
 
Op woensdag 3 februari 2010 vindt de tiende editie van het Stukafest (Studentenkamerfestival ) plaats. Eénentwintig studentenkamers, in de binnenstad van Nijmegen, zullen in het teken staan van muziek, theater, cabaret en performance art. De jonge honden van Go Back To The Zoo, sfeervolle Nu-Jazz van Lavalu of een optreden van mime-koning Hakim. Stukafest zorgt voor een unieke, intieme setting, waar je kunt genieten van je favoriete artiest.

Stukafest is in 2001 begonnen in Nijmegen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk festival. Vanaf 2006 besloten verschillende studentensteden een eigen editie te organsieren. Inmiddels is Stukafest, met elf participerende steden, uitgegroeid tot het grootste culturele studentenfestival van Nederland. Dit jubileumjaar wordt, naast het bekende experimentele karakter vanStukafest, ook de nadruk gelegd op acts die in het verleden op Stukafest hebben gestaan. Zo zal deze editie oud-organisator Marten de Paepe, net als een aantal jaar geleden, een optreden verzorgen.

De openingsact, waar je kunt profiteren van de goedkope StukaHap, wordt gehouden in De Grote Broek. Burgermeester Thom de Graaf zal hier het festival openen. Vervolgens verplaatsen de bezoekers zich per fiets naar de verschillende optredens in de binnenstad. Na drie voorstellingsrondes wordt de avond traditiegetrouw afgesloten in Doornroosje. Hier zal een knallend eindfeest gehouden worden, met Electro-diva Krause en de Scrambled DJ’s.

Stukafest Nijmegen wordt georganiseerd door Cultuur op de Campus.
Houd www.stukafest.nl in de gaten voor alle informatie en updates rondom Stukafest!
 

PROGRAMMA STUKAFEST NIJMEGEN

Programma Stukafest Nijmegen – woensdag 3 februari 2010

Openingsact: Theo, Theo en Theo
Genre: theater
Stukafest is jarig! Kom het alvast vieren in De Grote Broek, schuif vanaf half zeven aan voor een StukaHap (vrijwillige bijdrage!). Burgermeester Thom de Graaf zal de avond opluisteren met een feestelijke toespraak. Vervolgens zorgen de Nijmeegse conciërges Theo, Theo en Theo, bekend van Lowlands en Paaspop, voor de komische noot. Bon Appetit! (www.grotebroek.nl, www.deschoenfabriek.nl )

The Pagan Powerride
Genre: dance
Herverkochte bommen VISUEEL geladen dirigeert de maan draagt gevulde noten een gestolen arme man denkt 404 gelinkt aan wodka DRANK diverse duikers dansen de jive hand gebroken zandbak-meer van de gatham justitie gegenereerd midget-golf stick klikt de MUISTROMMEL schuddende huistrommel op het moment fee jeah! Een performance over bewegend beeld, geluid en compleet losgaan in drie bedrijven door door Bob Waardenburg, Marcia Nolte en Stijn van der Vleuten samen met 0573. (www.bobwaardenburg.com)

United-C
Genre: dans
United-C staat bekend om haar fysieke dansvoorstellingen, waarin vaak twee of meer disciplines worden gecombineerd. De gemeenschappelijke elementen van al deze voorstellingen zijn een intrigerende beeldtaal, het ontbreken van logica, sterke associatieve kracht, ontregelende ritmes en een mix van disciplines. Voor Stukafest maakt United-C een speciale voorstelling, mis deze niet! (www.united-c.nl)

BluefisH
Genre: muziek
BluefisH is hét Zuid-Hollandse rocktrio dat bestaat uit de drie gebroeders Teekens. Van een dik blazende rockshow tot aan een akoestisch doo-wop concert; de broers beheersen (punk)rock-’n-roll in al haar verschijningsvormen. Met hun kenmerkende driestemmige zang en vrolijke inslag weten de BluefisH Brothers zelfs bij de grootste zuurpruim een glimlach op de lippen te toveren. (www.bluefishbrothers.nl)

Hanneke de Jong
Genre: muziektheater
Hanneke de Jong maakt sinds 2007 met Jonas de Witte beeldconcerten. In hun Earshaken Pieces combineren zij songs, muziek en video tot één multidisciplinair optreden. Hanneke brengt met haar kraakheldere, eerlijke en melancholische stem de verschillende personages uit Shakespeare’s tragedies tot leven. De videobeelden zetten de songs op scherp en maken het optreden tot een onontkoombare visuele ervaring. (www.hannekedejong.nl)

Go Back to the Zoo
Genre: muziek
Go back to the zoo maakt liedjes om op te swingen, zingen en los te gaan. Met de EP in handen werden ze LiveXS Local Only en 3FM Serious Talent. In februari 2009 werd hun hitje Beam Me Up gebruikt in een internationale reclamecommercial van Nike, waardoor ze een maand later voor het oog van heel Nederland in De Wereld Draait Door speelden. (www.myspace.com/gobacktothezoo)

Boef en de Gelogeerde Aap
Genre: muziek
Zelf hebben ze hun stijl gedefiniëerd naar een kruising tussen dubstep, hiphop en electro. Zowel Boef als de Aap studeren aan de Rockacademie in Tilburg, Boef als producer en dj en de Aap als rapper en mc. De beats van de Boef kenmerken zich door pompende baslijnen en de Aap is een echte verhalenverteller. Anno 2009 zijn deze jongemannen een fris geluid in de nederlandstalige hiphop/dubstepscene en bouwen ze aan een sterke liveshow. (www.boefendegelogeerdeaap.nl)

Klaske Oenema
Genre: muziektheater
Er zijn verschillende manieren om een verhaal te vertellen. Klaske Oenema onderzoekt in muziek, beeld en taal de mogelijkheden hiervan. Gezeten naast een overheadprojector begeleidt ze haar live animaties met zang. Haar inspiratiebronnen zijn licht, schaduwen, A-mineur en kaders. (www.klaskeoenema.nl)

Oscar Kocken
Genre: literatuur
Oscar Kocken is columnist voor Elle, theaterjournalist, schrijver, presentator, muziekprogrammeur, violist. Deze veelzijdige auteur begon zijn schrijfcarrière in 2004, als winnaar van de literaire wedstrijd Write Now! In 2006 werd hij door CJP verkozen tot één van de zes talenten van 2006. Revu beschouwde hem als hét talent van 2008 en hij heeft een contract bij Nijgh & Van Ditmar. (www.oscarkocken.nl)

Nijmegen Rock City
Genre: muziek
Rock leeft in Nijmegen! In 2009 werd het inmiddels niet meer weg te denken begrip Nijmegen Rock City gelanceerd. Afgelopen zomer was op het In-Motion podium van de-Affaire de succesvolle Nijmegen Rock City Soundclash. Muzikanten uit verschillende Nijmeegse bands deelden het podium. Deze winter gaat de Soundclash akoestisch op Stukafest. En wel met Lea, Merijn (Navarone), Jaap (Black Bottle Riot) en Björn (My Boot Heels). (www.nijmegenrockcity.nl)

Voor een stilstaande trein
Genre: theater
Voor een stilstaande trein brengt een modern sprookje voor volwassenen: Vader van Anna. Een hartverwarmende theatervoorstelling over drie Anna’s die op een dag ontdekken dat ze zussen zijn. Samen met het publiek ontrafelen ze het bitterzoete verhaal van het leven van hun vader en daarmee van zichzelf. Een voorstelling over de wereld met nieuwe ogen durven te zien. Een voorstelling om heel eventjes heel gelukkig van te worden. (www.vooreenstilstaandetrein.nl)

Ted van Lieshout
Genre: literatuur
In 2005 heeft hij al eerder met groot succes op Stukafest gestaan en daarom komt hij vanwege ons jubileumjaar nog eens terug. Ted van Lieshout is dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn jeugdliteratuur. In 2009 ontving hij de staatsprijs voor jeugdliteratuur en ter gelegenheid van zijn vijfentwintigjarig dichterschap verschenen in 2009 zijn verzamelde gedichten onder de titel Hou van mij. (www.tedvanlieshout.com)

Rue Royale
Genre: muziek
Dit Engels/Amerikaanse folk-pop duo heeft zich in korte?tijd aardig in de schijnwerpers weten te spelen met hun prachtige, meeslepende, akoestische popmuziek. Het timbre van zanger en gitarist Brookln doet denken aan José González en een zacht mijmerende Dave Grohl. De lieflijke en zuivere stem van zijn wederhelft Ruth Dekker vult dit prachtig aan. (www.myspace.com/rueroyale)

Ton van Erp & Cris Corstens
Genre: muziek bij stomme film
Ton van Erp en Cris Corstens maken live muziek bij de zwijgende film La conquête du pôle (1912) van Georges Méliès. Méliès was een van de belangrijkste pioniers van de vroege film. De film gaat over een idiote race naar de Noordpool door rivaliserende ballonvaarders en vliegeniers. De kans om je repertoire van klassiekers bij te spijkeren, terwijl je geniet van live muziek. (www.tonvanerp.nl)

Rutger Lemm
Genre: cabaret
Toen Joop den Uyl Rutger Lemm omschreef als ‘de Dennis Bergkamp van het Nederlandse cabaret’ zat hij er wat één ding betreft naast: Lemm is niet bang om hoog te vliegen. Inmiddels vertoeft hij op menig podium, met name in het door hem zo geliefde Toomler in Amsterdam en dit jaar op het jubileumfestival in Nijmegen!

Mathijs Leeuwis
Genre: muziek
Nuchter en licht ironisch, maar tegelijkertijd integer, bezingt Mathijs Leeuwis zijn geboortestreek. Zijn teksten verhalen over de gewone mensen met hun zorgen en emoties. Brabantse blues op z’n best. Rauw, recht voor zijn raap, inclusief een gezonde dosis humor. Tel daarbij op dat Mathijs klinkt alsof hij zijn hele leven in rokerige kroegen door heeft gebracht. Het plaatje is compleet. (www.mathijsleeuwis.nl)

Go Short presenteert: Joost van Ginke
Genre: film
Go Short presenteert voormalig televisiemaker Joost van Ginkel, die twee korte films op zijn naam heeft staan. De geheel in eigen productie gemaakte en veelvuldig bekroonde film Zand, met Jack Wouterse, was de officiële Nederlandse inzending voor de Oscars. Joost van Ginkel zal op deze avond aanwezig zijn om over zijn films Zand en Kus te vertellen. (www.goshort.nl)

Marten de Paepe
Genre: muziek
Marten de Paepe maakt muziek op het snijvlak van folk en pop. Onlangs begon hij met de opnames van een nieuwe plaat in de Excelsior studio. Het resultaat mag er zijn: kleine, intieme liedjes naast steviger werk met een vierkoppige band. Naast de organisatie van Stukafest 2005 trad hij in 2008 zelf op. Een avond pure Stukafest-nostalgie! (www.martendepaepe.com)

Florian Wolff
Genre: muziek
De muziek van Florian Wolff doet verlangen naar zwoele zomeravonden, naar de dansvloer, of naar pantoffels op een houten vloer. Zonnige feelgood popsongs, afgewisseld met een koude tocht die door je huis trekt op een gure winteravond. Florian tourde in 2009 langs festivals en Nederlandse podia. Hoog tijd voor een knusse tussenstop op Stukafest, om daarna Nederland verder te veroveren! (www.florianwolff.com)

Diederik Smit
Genre: cabaret
Wie krijgt de banaan? Dat is de vraag die centraal staat in de voorstelling Wie Krijgt De Banaan. Diederik Smit studeert in Antwerpen, schrijft absurdistische teksten en maakt cabaret. In 2007 fietste hij om Tasmanië heen en in 2009 won hij alle prijzen op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Diederik Smit is niet verplicht. (www.diederiksmit.nl)

Lavalu
Genre: muziek
Lavalu gaat hard! Deze herfst presenteerde ze haar debuutalbum Hope or Liquid Courage in het Amsterdamse Paradiso, waarvan de try-out plaatsvond bij Cultuur op de Campus. Vanaf toen is het balletje nog harder gaan rollen dan het al deed. “Is het klassiek? Funk? Pop? Jazz? Geen van alle en allemaal tegelijk. Lavalu is zeer opwindend, eigenzinnig en creatief. We want more!” (OOR). (www.lavalu.nl)

Hakim
Genre: theater
Mimespeler en theaterartiest Hakim Traïda is dankzij zijn rol in Sesamstraat voor menig student ware nostalgie. Zijn cabaretprogramma Achmed van Oranje kenmerkt zich door een originele en ontwapenende kijk op onze (multiculturele) samenleving. Op Stukafest laat Hakim een combinatie van cabaret en pantomime zien: hakimime. Wij geven jou de kans om je jeugdheld in levende lijve te zien! (www.hakim.nl)

StukaFeest: Krause & Scrambled
Genre: slotfeest
No Guts, No Glory! Krause, het alter ego van de Groningse Susanne Clermonts brengt een mix van catchy synth-pop en hysterische electropunk. Een sound die je broekspijpen doet wapperen. Aansluitend zal het Nijmeegse dj-duo Scrambled Doornroosje op z’n grondvesten doen schudden. Tien jaar Stukafest, dat moet gevierd worden! (www.thiskrause.com ? )

Bron Cultuur op de Campus (RU Nijmegen)

Meer nieuws - winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen