Nonnen en kanonnen – Mariënburgkapel

Marienburg-28-okt-08-007
Mariënburg Nijmegen

Nijmegen, 21 december 2009

‘Nonnen en kanonnen’ in Mariënburgkapel

Mariënburgkapel, vanaf 22 december 2009

Kazerne, theaterzaal, schermzaal en paardenhospitaal. Slechts een greep uit de vele functies die de middeleeuwse Mariënburgkapel, hartje Nijmegen, heeft gehad. Sinds kort biedt het onderdak aan het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Vanaf 22 december toont de expositie ‘Nonnen en kanonnen’ de fascinerende geschiedenis van dit zeshonderd jaar oude pand. Ook kan het publiek genieten van historische foto’s van winters Nijmegen in de foto-expositie ‘Winterbeelden’. De toegang is gratis.

De tentoonstelling ‘Nonnen en kanonnen’ neemt het publiek mee in de geschiedenis van de Mariënburgkapel. Rond 1430 gaven nonnen de opdracht tot de bouw van de kapel, als onderdeel van een klooster. Toen dat in 1591 werd opgeheven, kreeg de kapel de meest uiteenlopende bestemmingen: kazerne, theaterzaal, opslagplaats voor haver en munitie, tufschuur, schermzaal, stadsmuziekzaal, katoenspinnerij en paardenhospitaal. Al deze functies hadden de kapel zozeer gehavend, dat het gemeentebestuur in 1899 besloot tot sloop. Het is de beroemde architect P.J.H. Cuypers geweest die hier een stokje voor wist te steken. Na restauratie door stadsbouwmeester J.J. Weve, herbergde de kapel het gemeentemuseum van Nijmegen. In 1941 voegde zich hier het Gemeentearchief bij.

‘Winterbeelden’ is de titel van de fototentoonstelling met historische taferelen van Nijmeegse winters. Valpartijen in de sneeuw, Canadese militairen in de winter ’44-’45 en kruiend ijs op de Waal. Schilderachtige en bijzondere beelden worden getoond, maar ook het gewone dagelijkse leven.

Sinds dit najaar huisvest de Mariënburgkapel het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Iedereen die belangstelling heeft voor de (cultuur)geschiedenis van Nijmegen is hier welkom voor het bezoeken van tentoonstellingen, lezingen, informatie en ontmoeten. Voor wie snel een indruk wil krijgen van de Nijmeegse geschiedenis, is er de metershoge Canonkast. Op speelse wijze kan iedereen hier kennisnemen van de vijftig belangrijkste momenten uit de Nijmeegse geschiedenis. Van de Romeinen, de Tweede Wereldoorlog tot Mariken van Nieumeghen.

Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis maakt deel uit van het programma ‘Het verleden verbeeld’, waarmee de gemeente Nijmegen de geschiedenis van de stad meer ervaarbaar wil maken voor inwoners en toeristen.

* Nonnen en kanonnen is een permanente tentoonstelling, maar kan soms onderbroken worden door een andere tentoonstelling, zoals b.v. van 15 februari tot 3 maart 2010.

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Mariënburg 26 Nijmegen telefoon 024-329 3699

Open: dinsdag t/m vrijdag: 11.00 tot 17.00 uur
donderdag 24 en 31 december:11.00 tot 16.00 uur.
Eerste Kerstdag en Nieuwjaardag gesloten
Toegang: gratis
Informatie: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl

Meer nieuws - winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen