Nijmegen Visueel – meer kunst in de wijk


 
Nijmegen, 14 juni 2009
 
Nijmegen Visueel brengt meer kunst in de wijk

De kunstenaars van Nijmegen Visueel, het kunstproject in de wijken zijn deze maand nog druk bezig met de afronding van de activiteiten. In een aantal wijken zijn er al openingen geweest waar te zien was hoe kunst en bewonersparticipatie goed samengaan. Zo werd het afgelopen weekend onder andere een foto-expositie bij de hobbywerkplaats nonnendaal in de Wolfskuil geopend. Fotograaf Ralph Schmitz leerde een aantal bewoners de fijne kneepjes van het fotograferen die vervolgens de Wolfskuil enthousiast in beeld brachten. De hobbywerkplaats organiseerde de expositie met bewoners en zo werd de nieuwe nonnendaalseweg omgetoverd tot een grote expositieruimte waar gedurende twee weken de foto’s achter de ramen bij ongeveer 50 woningen te zien zijn.
 
“In de meeste wijken loopt het goed en zorgt het project voor zowel kunst als ontmoeting in de wijk en soms ook voor discussie wat kunst natuurlijk kan oproepen”, aldus Doeko Pinxt van stichting Pink Sweater Productions bedenker en organisator van Nijmegen Visueel. Het is de eerste keer dat er in Nijmegen op zo’n grote schaal een kunstproject in de wijken wordt opgezet en als het aan Pink Sweater ligt, is dit pas het begin. Nijmegen Visueel is tot nu toe meestal positief onthaald door zowel bewoners, kunstenaars, gemeente als woningbouwcorporaties. Ook buiten Nijmegen wordt het project aandachtig gevolgd. Het project onderscheidt zich van andere initiatieven binnen Nederland omdat het zich in alle wijken afspeelt en zich niet specifiek op aandachtswijken richt. Het uitgangspunt van Pink Sweater is dat kunst en cultuur in elke wijk thuis hoort.
 
De komende maanden zal Pink Sweater naast de organisatie en expositie van Nijmegen Visueel zich richten op de vraag hoe kunst in de wijk een vaste plek kan krijgen binnen Nijmegen? “Ons uitgangspunt is nooit geweest om eenmalig iets te organiseren, integendeel juist. Ook zijn er in veel wijken goede samenwerkingen ontstaan waarvan het zonde zou zijn om daar niets mee te doen en in een paar wijken waar het iets minder is gelopen willen we graag een nieuwe uitdaging aangaan”,vertelt Pinxt.
 
Na deze maand zullen alle kunstproducties en beeldmateriaal verzameld worden en zal de dvd van Nijmegen Visueel gemaakt worden. Componist Bo van de Graaf is al druk bezig met het maken van muziek voor de dvd. Alle producties, registraties en beeldmateriaal zullen straks op de dvd te zien zijn die door heel Nijmegen vertooond wordt. Pink Sweater is nog op zoek naar locaties in de wijken om de dvd te exposeren in september en nodigt iedereen uit die een opvallende plek weet om dit vooral te melden.
Iedereen kan op www.nijmegenvisueel.nl terecht voor de laatste informatie rondom het project en om te zien wat er in alle wijken gebeurt.
 
 

Winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen