Filmportretten over Nijmeegse oorlogsdoden

Nijmegen, 20 juni 2011

Presentatie oorlogsdoden Nijmegen in Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Vanaf deze week vertoont het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel de eerste in een reeks van vier filmportretten over Nijmeegse oorlogsdoden. Deze serie is een initiatief van de Werkgroep oorlogsdoden (zie website oorlogsdodennijmegen.nl).

De eerste oorlogsdode die geportretteerd wordt, is Toon Fredericks, als vertegenwoordiger van het Nijmeegse verzet. In een korte presentatie van drie minuten wordt toegelicht wie Fredericks was en waarom hij werd opgepakt. Toon Fredericks werd op 3 mei 1943, samen met twee Nijmeegse broers, Wim en André van der Veer, geëxecuteerd vanwege het drukken en verspreiden van pamfletten tijdens de April-Meistaking. Drs. Lennert Savenije, die aan de Radboud Universiteit een proefschrift schrijft over verzet en collaboratie in de stad, verzorgde de tekst. Drs. Wouter Daemen van het Regionaal Archief Nijmegen zorgde voor beeldmateriaal.

Toon Fredericks en de gebroeders Van der Veer zijn drie van de ruim 2200 Nijmeegse oorlogsdoden, van wie een steeds groter wordend aantal op de website www.oorlogsdodennijmegen.nl wordt herdacht. Sinds 2008 werken het Regionaal Archief Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen, het Nationaal Bevrijdingsmuseum en het stedelijke 4 en 5 mei Comité aan het uitbouwen van de site tot een digitaal monument voor alle oorlogsslachtoffers, zowel burgers als militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de omgeving van Nijmegen.

Iedere drie maanden zal een ander slachtoffer worden geportretteerd, om zo de bekendheid te vergroten en de grote variëteit van de oorlogsdoden in Nijmegen onder de aandacht te brengen. Het volgende portret wordt in september gepresenteerd tijdens een speciale avond rondom het thema oorlogsdoden Vanwege de herdenking van de bevrijding van Nijmegen, zal de aandacht dan uitgaan naar een slachtoffer van de bevrijding van de stad in de septemberdagen van 1944.

De openingstijden van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Mariënburg 26, zijn dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Bron Gemeente Nijmegen
 
Website www.oorlogsdodennijmegen.nl

Meer nieuws - winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen