Einde gratis parkeren Nijmegen centrum


  
Nijmegen, 13 januari 2012

Parkeerautomaten Nijmegen werken weer

De parkeerautomaten in Nijmegen doen het weer. De leverancier heeft de kinderziektes in de nieuwe apparaten verholpen en de gebruikersvriendelijkheid verbeterd. Vanaf zaterdag 14 januari moeten automobilisten weer betalen voor het parkeren.

De nieuwe parkeerautomaten zijn in december geplaatst. Alleen bleken ze toen door fouten in de software uit te vallen of traag te werken. Deze problemen zijn nu verholpen en de parkeerautomaten worden vanaf morgen in gebruik genomen. Uit de ‘lekentest’ van vanmiddag blijkt dat de gebruikersvriendelijkheid van het touchscreen is vergroot.

De nieuwe parkeerautomaten vragen om het invoeren van het kenteken. Hieraan moeten de meeste parkeerders nog wennen. Op het Molenpoortdak en ook elders in de stad zijn er toezichthouders beschikbaar die parkeerders van dienst zijn en daarmee de wachttijd bij de parkeerautomaten proberen te beperken.

In de parkeerhandhaving houdt de gemeente dit weekend nog rekening met de mogelijkheid dat niet alle parkeerders op de hoogte zijn van de nieuwe situatie.

Bron Gemeente Nijmegen  –  nijmegen.nl  –   Nijmegen Centrum

 
Nijmegen, 9 januari 2012

Update storing parkeerautomaten

Vanwege een storing met de nieuwe parkeerautomaten kunnen automobilisten sinds vrijdag tijdelijk gratis op straat parkeren in de Nijmeegse binnenstad en andere betaald parkeer-gebieden buiten het centrum. De leverancier van de automaten hoopt de storing in de loop van deze week te hebben verholpen. Zodra dit het geval is wordt dit o.a. via de gemeentelijke website www.nijmegen.nl gecommuniceerd. Zolang de storing niet verholpen is, is het ook gratis parkeren op de P+R Waalsprinter, het Molenpoortdak en de terreinen Wedren, Julianaplein en Nassausingel. De maatregel geldt alleen in de daarvoor bestemde openbare parkeervakken.

Eind december zijn in Nijmegen 260 nieuwe parkeerautomaten geplaatst. Deze betaalautomaten zijn in tegenstelling tot de oude automaten onder meer voorzien van de mogelijkheid tot pinbetaling. Door een probleem in de software van de apparaten vertoonden de automaten vorige week helaas kinderziektes. De automaten werkten traag, en sommige automaten vielen zelfs helemaal uit. Omdat de leverancier niet kon garanderen dat de problemen voor het weekend zouden zijn verholpen, besloot de gemeente afgelopen vrijdag voorlopig geen parkeergeld te innen bij de automaten op straat, en op de grote parkeerterreinen. In de parkeergarages moeten bezoekers gewoon parkeergeld betalen.

Vergunninghouders binnen de singels
Houders van een zakelijke en bewonersvergunning die geldig is binnen de singels kunnen zolang het op straat gratis parkeren is, tijdelijk ook in de parkeergarages parkeren. Op vertoon van een geldig vignet kunnen ze bij de beheerders van de garages een gratis uitrijkaart krijgen. De maatregel geldt niet voor bezoekersvergunningen.

Automaten staan wel aan
Om de leverancier van de automaten in staat te stellen de problemen te verhelpen blijven de automaten wel aan staan. Parkeerders worden via briefjes op de automaten geïnformeerd. Zodra de problemen met de automaten zijn verholpen moet er op straat weer parkeergeld worden betaald. Dit zal t.z.t. gecommuniceerd worden, o.a. via de gemeentelijke website www.nijmegen.nl.

Kenteken-parkeren en GSM-parkeren
De nieuwe parkeerautomaten zijn al volledig ingericht op digitaal parkeren. Dit betekent dat, in de toekomst door het invoeren van het kenteken, parkeertickets niet langer nodig zijn. Bij GSM-parkeren (waarbij parkeerders via hun GSM of smartphone achteraf hun parkeergeld voldoen, zie www.nijmegen.nl/gsmparkeren) is dit al het geval. Dit is handig voor zowel de parkeerder als bureau Toezicht. Parkeerders hoeven dan na het voldoen van hun parkeergeld niet langer terug naar hun auto te lopen om daar hun parkeerticket achter te laten. Ook voor bureau Toezicht levert de nieuwe werkwijze tijdswinst op. Het kenteken en de begin- en eindtijd van het parkeren worden namelijk vastgelegd in een centrale database. De parkeercontroleur kan door het scannen van het kenteken vervolgens snel en gemakkelijk zien of er parkeerbelasting voldaan is. De kenteken-informatie wordt overigens versleuteld opgeslagen in de database. Daarnaast wordt de informatie weer uit de database gewist zodra de parkeertijd is verlopen. Dit betekent dus dat de informatie alleen voor parkeerhandhaving, en niet voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Bron Gemeente Nijmegen  –  nijmegen.nl  –   Nijmegen Centrum

 
 Nijmegen, 6 januari 2012

Oproep aan personeel en bezoekers vanuit het noorden
Bezoekers vanuit het Noorden kunnen op de P + R Waalsprinter gratis parkeren en vervolgens snel en comfortabel met het OV via de vrije busbaan het centrum in. Dit geldt ook voor de terugreis. Ook wordt personeel van winkels gevraagd om niet met de auto in de binnenstad te parkeren. Vanwege mogelijke drukte op straat kunnen vergunninghouders binnen de singels, zolang het gratis straatparkeren is, gratis in de garages terecht.
  

Nijmegen, 5 januari 2012 

Storing parkeerautomaten: tijdelijk gratis straatparkeren in Nijmegen

Bezoekers van Nijmegen kunnen tijdelijk gratis op straat parkeren in de Nijmeegse binnenstad en andere betaald parkeer-gebieden. Ook op de P+R Waalsprinter, het Molenpoortdak en de terreinen Wedren, Julianaplein en Nassasingel is het tijdelijk gratis parkeren. De maatregel geldt alleen in de daarvoor bestemde parkeervakken, totdat de storing aan de nieuwe parkeerautomaten in de stad is verholpen.

Eind december zijn in Nijmegen 260 nieuwe parkeerautomaten geplaatst. Door een probleem in de software van de apparaten vertonen de automaten op dit moment helaas kinderziektes. De leverancier van de automaten werkt er hard aan om deze defecten zo spoedig mogelijk te verhelpen, maar stuit daarbij op problemen. Zo blijken automaten die de afgelopen week zijn gereset, vervolgens opnieuw niet goed te werken.
Omdat de leverancier niet kan garanderen dat de problemen voor het weekend zijn verholpen, heeft de gemeente besloten voorlopig geen parkeergeld te innen bij de automaten op straat, en op de grote parkeerterreinen als de Wedren, Molenpoortdak en Julianaplein.

In de parkeergarages (Kelfkensbosgarage, Eiermarktgarage, Mariënburggarage) functioneren de automaten wel naar behoren. Hier moeten bezoekers gewoon parkeergeld betalen.
Houders van een zakelijke en bewonersvergunning die geldig is binnen de singels kunnen indien in de buurt van hun bedrijf of woning geen parkeerplek op straat beschikbaar is, tijdelijk gratis in de parkeergarages parkeren. Op vertoon van een geldig vignet kunnen ze vanaf vrijdag bij de beheerders van de garages een gratis uitrijkaart krijgen. De maatregel geldt niet voor bezoekersvergunningen.

Vanwege de te verwachten drukte in de binnenstad op zaterdag en koopzondag roept de gemeente personeel van winkeliers op om vanwege het gratis parkeren nu niet alsnog met hun auto naar de binnenstad te komen. Dit kan leiden tot ernstige verkeershinder waardoor de binnenstad en daarmee ook hun winkels onbereikbaar worden.

Vanwege de mogelijke drukte in de binnenstad is het tijdelijk ook gratis parkeren op de P + R Waalsprinter. Ook zet de gemeente tijdens het weekend verkeersregelaars in.

Om de leverancier van de automaten in staat te stellen de problemen te verhelpen blijven de automaten wel aan staan. Parkeerders worden via briefjes op de automaten geïnformeerd. Zodra de problemen met de automaten zijn verholpen moet er op straat weer parkeergeld worden betaald. Dit zal t.z.t. gecommuniceerd worden

Binnen de exclusieve vergunninghoudersgebieden (roadbarrier-gebied en grote delen van de Benedenstad) mag uiteraard niet door bezoekers worden geparkeerd.

Bron Gemeente Nijmegen  –  Nijmegen Centrum

Meer nieuws - winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen