Gescheiden plastic verpakkingsafval van start

Nijmegen, 2 maart 2009
 
Gescheiden plastic verpakkingsafval van start
 
De gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen starten in maart met de gescheiden inzameling van plastic afval. De helft van het restafval bestaat qua volume uit plastic verpakkingsafval. De gemeenten willen met de inzameling van het plastic verpakkingsafval de hoeveelheid restafval verder beperken en daarmee een bijdrage leveren aan een beter milieu maar ook te besparen op de verwerkingskosten van het restafval. Eind maart moeten alle huishoudens het startpakket met informatie ontvangen hebben. In de loop van de maand zal er nog een feestelijke start plaats vinden.

Naast gft-afval, oud papier, glas en textiel kunnen de inwoners van de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen nu ook plastic verpakkingsafval gescheiden aanbieden. Deze gemeenten halen voortaan het plastic verpakkingsafval, van flesjes tot folies en van boterkuipjes tot plastic zakken, gratis aan huis op. De gemeenten Groesbeek en Millingen aan de Rijn zijn hier al eerder mee gestart.

Het plastic verpakkingsafval wordt maandelijks huis aan huis ingezameld in speciale gratis plastic afvalzakken. Alle inwoners van deze gemeenten ontvangen in de loop van maart het startpakket met daarin de eerste tien zakken en informatie over de inzameldagen. Als de zakken op zijn kunnen de inwoners gratis zakken krijgen bij de meeste supermarkten in de gemeenten.

Het rijk verplicht alle gemeenten in Nederland om plastic apart te gaan houden. Al het gescheiden plastic verpakkingsafval wordt namelijk gerecycled en hoeft dus niet te worden verbrand. Het ingezamelde plastic wordt weer gebruikt als grondstof voor nieuwe plastic producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval, minder CO2 uitstoot.

De gemeenten ontvangen een vergoeding voor iedere ton gescheiden ingezameld plastic verpakkingsafval en financieren daarmee de inzameling. In de loop van dit jaar wordt onderzocht of de inzameling met zakken goed werkt of dat andere inzamelmethoden beter geschikt zijn.

Bewoners kunnen voor meer informatie de website www.plastic-heroes.nl bezoeken. In de loop van maart ontvangen zij van de gemeente een uitgebreid informatiepakket.
 
 
Rubriek Milieu en energie

Meer nieuws - winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen