Fietstransferium bij CS Nijmegen

Nijmegen, 19 maart 2012

Miljoenensteun voor fietstransferium bij CS Nijmegen

ProRail heeft deze week definitief toegezegd € 2,25 miljoen te zullen meebetalen aan de bouwkosten van de stalling onder het nieuwe Doornroosje. Samen met de eerder toegezegde € 1,2 miljoen van de Stadsregio bedraagt de totale co-financiering voor de nieuwe stalling € 3,45 miljoen.
 
Op de voormalige locatie van het stationspostkantoor komen een nieuw onderkomen voor Doornroosje en 350 studenteneenheden van de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen. Onder het complex komt een gratis fietstransferium met ca. 4000 fietsklemmen. Deze klemmen zijn bedoeld voor fietsers die willen overstappen op de trein, bewoners van de studentenhuisvesting, en bezoekers van Doornroosje. Het fietstransferium krijgt een hoog kwaliteitsniveau dat recht doet aan het aantal dagelijkse gebruikers. Die kunnen straks net als in een parkeergarage fietsend naar binnen, door middel van een hellingbaan aan de zijde van het politiebureau. De uitgang komt aan de zijde van het busstation. De stalling krijgt permanent toezicht. De inrichting is gebaseerd op de laatste inzichten.
 
ProRail draagt bij in het kader van het programma Ruite voor de Fiets. De reden hiervoor is dat steeds meer treinreizigers met de fiets naar CS Nijmegen komen. Station Nijmegen heeft momenteel ruim 40.000 in- en uitstappers per dag. 42% van de treinreizigers komt nu al met de fiets naar het station. Dit aandeel groeit de komende jaren door naar 50%. Vanaf het station gebruikt 18% van de treinreizigers de fiets om hun eindbestemming in Nijmegen te bereiken. Door het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) zal het treinverkeer tot 2020 ook verder groeien. NS verwacht een groei van het aantal reizigers van circa 17% tot 2020.

De bouw van het complex is eind 2011 gestart. De oplevering staat gepland voor eind 2013.

Winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen