Sieraden en grafisch werk – Galerie Marzee

Nijmegen, 10 mei 2011

Contreras en Hernández i Sala tonen sieraden en grafisch werk bij Marzee

De Spaanse juwelenontwerpster Trinidad Contreras heeft op vrijdag 13 mei om 19.00 uur bij Galerie Marzee haar eindpresentatie van het artist-in-residenceproject Besiendershuis. Ze laat samen met grafisch ontwerpster Montse Hernández i Sala het publiek een ‘Naturaleza muerta con ombligo’ (stilleven met navel) zien.

Contreras is in Nijmegen op uitnodiging van Galerie Marzee. De Galerie heeft haar voorgedragen als artist-in-residence voor het Besiendershuis. In dit project biedt de gemeente Nijmegen bijzondere kunstenaars steeds voor twee maanden onderdak in het zestiende eeuwse Besiendershuis.
Contreras verzorgt de presentatie samen met Montse Hernández i Sala, de grafisch ontwerpster die woont en werkt in Nijmegen, en onder andere ontwerper is van het Nijmegen 2000-logo. In maart en april hebben beide kunstenaars samengewerkt. Contreras heeft porseleinen sieraden gemaakt, Hernández i Sala heeft grafische composities gecombineerd met het materiaal van wollen dekens.
Inspiratiebronnen voor Contreras zijn vaak kleine dagelijkse dingen. Zaken in huis bijvoorbeeld, die in eerste instantie niet opvallen zoals leidingbuizen of contactdozen. Het Besiendershuis heeft haar veel inspiratie kunnen geven in de vorm van open verwarmingsbuizen, haken, handgrepen en kettingen die voor een oplettend oog overal in het huis te zien zijn. Ook de lichtinval en de schaduwen die door de zestiendee eeuwse ramen vallen leverden inspirerende vormen op.
Montse Hernández Sala heeft wollen dekens als basismateriaal gebruikt. De samenwerking met Contreras heeft uiteindelijk een aantal grafische composities opgeleverd waarin een visuele symbiose tussen zacht/warm (wol) en hard/scherp (porselein) te zien is.
Tijdens het verblijf is ook aan een fotoreportage gewerkt waarin ingezoomd is op bijzondere aspecten en details van het huis. Die kunstzinnige beeldenreportage zal samen met de sieraden en de grafische composities op 13 mei bij Galerie Marzee gepresenteerd worden.

In het artist-in-residenceproject Besiendershuis nodigen Nijmeegse gastorganisaties bijzondere kunstenaars uit die elk twee maanden doorbrengen in het Besiendershuis. Thomas Verbogt was op uitnodiging van de gemeente de eerste kunstenaar die deelnam aan het project, Trinidad Contreras de tweede. Vanaf deze week is beeldend kunstenaar Edith Dekyndt gast, op voorspraak van de Commissie Beeldende Kunst van de Radboud Universiteit en UMC St Radboud. Later dit jaar komt de Zuid-Afrikaanse dichter/zanger Gert Vlok Nel op uitnodiging van Wintertuin en het Architectuurcentrum Nijmegen draagt dit jaar als laatste gastorganisatie een gast voor. Deze is nu nog niet bekend.

De eindpresentatie ‘Naturaleza muerta con ombligo’ is voor iedereen toegankelijk bij Galerie Marzee aan de Lage Markt 3 in de benedenstad: vrijdag 13 mei van 19.00-22.00 uur en daarna tijdens openingstijden van Marzee tot en met donderdag 19 mei. Tijdens de opening zal het La Corda Ensemble, bestaand uit violiste Merlijn Lamers en gitariste Susanne Tempel, de receptie opluisteren met klassieke achtergrondmuziek. Uiteraard leggen zij die avond het accent op de Spaanse klassieke muziek.

Bron Gemeente Nijmegen

Winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen