Bisschop Van Luyn – Robert Regoutlezing, 23 mrt

Bisschop Van Luyn houdt Robert Regoutlezing
Op dinsdag 23 maart 2010

Monseigneur drs. Ad van Luyn s.d.b. zal op dinsdag 23 maart 2010 de vierde Robert Regoutlezing uitspreken aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in samenwerking met de faculteit Rechtsgeleerdheid. Mgr. Van Luyn is bisschop van Rotterdam, voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie en van de Commissie van de bisschoppenconferenties van de Europese Gemeenschap (COMECE).

De titel van de lezing luidt:

Waar lag de fout?
Sociaal-ethische oriëntatie in de financieel-economische crisis

Een speciale parlementaire commissie heeft de hoofdrolspelers van de nog altijd voortwoedende internationale economische crisis verhoord. Bij wie lag de fout?, zo lijkt men zich af te vragen. Maar is dat wel de juiste vraag? Moeten wij niet veel fundamenteler bij onszelf te rade gaan, voordat wij een enkele zondebok de woestijn in sturen? Kortom: waar lag nu écht de fout?
Op dergelijke vragen zal Mgr. Van Luyn ingaan tijdens zijn lezing in Nijmegen. Mgr. Van Luyn is al jaren een veelgevraagd spreker namens de katholieke Kerk. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan op het gebied van actuele sociaal-ethische kwesties. Ook in deze lezing zal hij de katholieke sociale leer op prikkelende wijze aan de actualiteit verbinden.

De Robert Regoutlezing wordt gehouden ter herinnering aan professor mr. Robert H.W. Regout. Vanaf 1937 heeft hij zich ingezet voor de studenten van de Nijmeegse Universiteit als studentenmoderator en hij was tevens buitengewoon hoogleraar Volkenrecht aan de Rechtenfaculteit. Als gevolg van zijn openlijk verzet en zijn kritiek op de bezetter werd Regout op 1 juli 1940 gearresteerd door de Gestapo en naar het concentratiekamp Dachau getransporteerd. Daar stierf hij op 28 december 1942 in zijn 46ste levensjaar. Geïnspireerd door deze Nijmeegse hoogleraar met zijn boeiende gedachtegoed en zijn intellectuele erfenis organiseert de Vriendenkring van Robert Regout activiteiten waaronder deze lezing aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Eerder werd de lezing verzorgd door Jan Pronk, Piet Hein Donner en Dick Berlijn.

De lezing vangt aan om 16.00 uur in het Collegezalencomplex, zaal 2, Mercatorpad 1, 6525 HS Nijmegen (zaal open vanaf 15.30 uur). De toegang is gratis.

Meer nieuws - winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen