Alex Katz – Museum Kurhaus Kleve

Alex Katz – An American Way of Seeing
Tentoonstelling Museum Kurhaus Kleef, 11 oktober 2009 – 21 februari 2010 

Alex Katz (geboren 1927 in Brooklyn, NY) behoort sinds vele jaren tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de figuratieve schilderkunst in Amerika en is een kroniekschrijver van het moderne leven in de tweede helft van de 20ste eeuw geworden. Hij heeft een grote invloed op talloze kunstenaars van jongere generaties uitgeoefend. Het Museum Kurhaus Kleef biedt een representatief overzicht over zijn werk met circa 40 werken (schilderijen en cut-outs) uit de periode 1957 – 2008.

Het werk van Alex Katz wordt bepaald door portretten van individuele personen en van groepen, door stillevens en landschappen. Zijn bekoorlijk eenvoudige werken zijn volgens zijn eigen woorden realistisch, maar niet natuurlijk. Zij reduceren alledaagse motieven tot het wezenlijke en sublimeren deze op die manier, niet zelden op een waarlijk monumentaal formaat. Innovatief en wegwijzend is zijn al vroeg ontstane interesse voor de massamedia, de fotografie, film, en televisie als ook voor de beeldstrategie van de reclame.

De tentoonstelling “Alex Katz – An American Way of Seeing” werd gerealiseerd in samenwerking met het Sara Hildén Kunstmuseum, Tampere / Finland en het Musée de Grenoble, Frankrijk. Zij wordt mede mogelijk gemaakt door de minister-president van het bondsland NRW en de Vereniging van vrienden Museum Kurhaus en Koekkoek-Huis Kleef e.V., alsook mede gesponsord door de Sparkasse Kleve, Provinzial Geschäftsstelle Wolfgang Lohmann, Kleef, het consulaat-generaal van de Verenigde Staten van Amerika, Düsseldorf en het Golden Tulip Cleve. Er verschijnen een catalogus en een editie.

Meer info: Museum Kurhaus Kleef

Meer nieuws - winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen