Albert Meertens – Expositie in Jac Marishuis


 
ALBERT MEERTENS
beeldhouwer (1904 – 1971)

Van 5 november 2011 tot 12 februari 2012 is er in het Marishuis een kleine maar mooie tentoonstelling te zien over het werk van Albert Meertens (1904-1971). Deze kunstenaar kwam in 1931 in Nijmegen werken als assistent van Piet Gerrits, artistiek leider van Heilig Landstichting, maar ging in 1932 naar de Antwerpse Academie om beeldhouwer te worden. Daar oogstte hij al snel succes. Tentoonstellingen in Antwerpen, Turnhout, Leuven en zelfs in Parijs, waar hij (namens België) deelnam aan de wereldtentoonstelling van 1937 en zijn werk bekroond zag met een gouden medaille.
  
In 1938 keerde hij terug naar Nijmegen, vestigde zich in Berg en Dal, en begon aan een vruchtbare carrière. Hij maakte prachtige meisjesportretten en naakten, maar ook religieus werk voor kerken en particulieren. Bekende werken in de regio zijn het bronzen kunstwerk van twee meisjes die duiven vrijlaten, dat in het politiebureau in Nijmegen staat, een gevelreliëf op de school aan de prof. Huijbersstraat, het grote Mariabeeld voor de Maria Geboortekerk op de Berg en Dalseweg, waar zich binnen nog meer werk van hem bevindt. Ook kan men bij de achteringang van het Nijmeegse stadhuis een kinderkopje zien van zijn hand.
 
Meertens en Jac Maris hebben elkaar goed gekend. Ze waren beiden enige tijd lid van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars Nijmegen waar Maris zijn confrater in het bestuur wilde hebben. Ook de schilders van de Plasmolengroep hebben Meertens goed gekend. Zo heeft Jac van Mourik een mooi portret geschilderd van Albert Meertens terwijl de vrouw van Meertens, die ook beeldhouwde, een buste heeft geboetseerd van Van Mourik. Beide werken zijn te zien op de tentoonstelling. Bij de tentoonstelling heeft het Marishuis weer een prachtige catalogus uitgegeven.  

Dr. Leo Ewals, kunsthistoricus
 
Marishuis
Looistraat 57
6582 BB Heumen
Tel: 024 – 358 0151
Ateliermuseum Jac Maris

Winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen