30-jarig jubileum Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Oosterscheldekering - foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / DD

30-jarig jubileum Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Festiviteiten op 5 mei 2017

Dit jaar in de maand mei bestaat het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek 30 jaar. Het Bevrijdingsmuseum is gevestigd in een gebouw dat grotendeels is opgetrokken uit bouwcontainers van het voormalig Werkeiland Neeltje Jans van de Deltawerken. Deze gebouwen zijn in de jaren ‘80 vanuit de provincie Zeeland naar Groesbeek verplaatst, waarna in mei 1987 het Bevrijdingsmuseum geopend werd door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. In 2000 is het museum met ruim 700 m2 uitgebreid.

In een van de laatste nummers van het befaamde historische tijdschrift Alles over Geschiedenis verscheen een sprekende foto uit 1983 van de Deltawerken in aanbouw. Hierop is het prototype te zien van de bouwcontainers die het begin vormden van het huidige Bevrijdingsmuseum. De foto in het voornoemde tijdschrift toont behalve de bouwcontainers ook de grote bouwput waar de gigantische pijlers van de Oosterscheldekering destijds gebouwd werden. Na afronding werd de bouwput onder water gezet en werden de pijlers op hun plaats gezet.

Het Bevrijdingsmuseum maakt zich nu op voor de toekomst en genereert momenteel de financiering voor een nieuwbouwproject dat gerealiseerd zal zijn in 2019. Het 30-jarig jubileum wordt op 5 mei a.s. tijdens de Nationale Bevrijdingsdag groots gevierd in en rondom het museum.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Informatie: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl,

Website: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Winkels en bedrijven Nijmegen - Agenda Nijmegen